Café Flora: de mythische Brusselse bar waar je niet omheen kunt

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Eloïse Pirard en Virginie Dupont
Café Flora: de mythische Brusselse bar waar je niet omheen kuntStan Guldemont

In de jaren 80 werd het beroemde Café Flora aan zijn lot overgelaten, maar nu is het als een feniks uit zijn as herrezen. De bar op het Sint-Gillisvoorplein is indrukwekkender dan ooit tevoren. Het is inmiddels DE nieuwe place to be waar zowel buurtbewoners als trendy chicks maar al te graag een glaasje komen drinken!

Met zijn immense kanariegele terras, zijn eclectische decoratie van de hand van Lionel Jadot en zijn unieke, bedwelmende cocktails is Café Flora 2.0 deze zomer ons nieuwe hoofdkwartier. Een plek waar je niet omheen kunt!

Old but F****** Gold

Stan Guldemont

Toen het befaamde pand Aegidium en zijn iconische bar Café Flora in 1905 werden ingehuldigd, ontwikkelden ze zich in no time tot het bruisende middelpunt van feestend en cultureel Brussel. Wanneer ze hun deuren jaren later uiteindelijk weer moesten sluiten, bleven trouwe klanten en nieuwsgierigen verweesd op het voorplein achter. Enkele jaren geleden vatten twee bedrijven het uitzinnige plan op om Café Flora te kopen.

De restauratie is dus het resultaat van een gelijkwaardige inbreng van Cohabs, een start-up voor co-living voor hippe expats, en het vastgoedbedrijf Alphastone. Het feit dat bepaalde elementen geklasseerd zijn, maakt dat die restauratiewerken bepaald geen piece of cake waren. Maar sinds juni sprankelt en bruist de senior van deze wijk in Sint-Gillis weer van het leven. De transformatie is meer dan geslaagd. Maar dat mag ook niet verwonderen aangezien Lionel Jadot - de Belgische architect wiens naam onder de coolste concepten van Brussel prijkt - hier de renovatietouwtjes in handen had.

Een verbluffend eclecticisme

Stan Guldemont

Samen met Ateliers J&J (voor het meubilair) werkte Lionel Jadot een ruimte uit waar verschillende tijdvakken en stijlen elkaar raken: "Ik wilde de ziel van het pand bewaren. Heel intuïtief ben ik het interieurontwerp in lagen beginnen samen te stellen, zoals een architecturale millefeuille. We vertrekken van de stijl van een Milanees café uit de jaren 30 en eindigen in de jaren 80 in de geest van de Memphisgroep."

Flitsende kleuren, een grafisch fresco op het plafond, authentieke sierlijsten, geometrische stoelen, zacht ronde details, psychedelische zuilen, een prachtige bar, ... In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, vormt de weelderige decoratie met die clash van verschillende genres geen onoverzichtelijke chaos, maar geeft het de plek een uniek karakter. Het is veel meer dan een bar, het is een heuse ode aan het design! En we kunnen ons zo voorstellen hoe je Instagram feed binnenkort door honderden foto's van deze iconische bar zal worden overstelpt!

De kers op de taart? Een zonovergoten terras met ruim 120 plaatsen waar je echt niet naast kan kijken (het is immers zo geel als een goede Ricard). Perfect voor een aperitiefje dat nog tot in de late uurtjes blijft duren...

Sharing is caring, maar toch liever niet te veel

Maar naar een bar gaan we in de eerste plaats toch om iets te drinken. Daarom stelt Café Flora een kaart voor die even uitgebreid is als onze zin in vakantie. Fris bier om afterwork weer bij je positieven te komen, unieke cocktails om de sfeer bij het vallen van de nacht nog wat op te drijven, smoothies en sapjes vol vitaminen om de dag goed te beginnen (of de kater weg te werken) en een berg hapjes en fingerfood om te delen of gulzig zelf naar binnen te werken.

In de praktijk

Waar? Sint-Gillisvoorplein 16A, 1060 Brussel.

Wanneer? Elke dag van 8.30 u. tot middernacht en bij dj-sets soms later.

Meer info? Klik hier.