Virunga: Een gin die helpt bij het redden van bedreigde gorilla’s

Gepubliceerd op 5 juli 2019 door ELLE België
Virunga: Een gin die helpt bij het redden van bedreigde gorilla’s

Virunga: een gin die gemaakt is om bedreigde berggorilla's te redden. Een beter excuus voor een zomerse cocktail vind je niet.

Op een zonnig terras zitten zonder een gin-tonic in de hand is niets voor jou? Ben je ook nog eens een fervent verdediger van dierenwelzijn? Zoek niet verder, wij vonden voor jou het drankje bij uitstek voor deze zomer: Virunga Gin. In 2018 werd de gin gelanceerd door een viertal vrienden met als doel het redden van de berggorilla, een diersoort die meer met uitsterven bedreigd is dan ooit. Er zijn vandaag de dag nog maar 800 exemplaren te vinden over heel de wereld.

Een verhaal, recht uit het hart

Het is ondertussen twee jaar geleden dat Charlotte en Alexis Lebedoff tijdens hun bezoek aan Centraal-Afrika voor de charmes van de berggorilla's vielen. Jammer genoeg dreigen deze primaten, die ze tijdens hun verblijf nog in hun natuurlijke habitat konden observeren, stilaan te verdwijnen.

Burgeroorlogen, stroperij en ontbossing maken de toekomst van berggorilla's meer dan alarmerend. Er zijn vandaag de dag wereldwijd slechts 800 exemplaren terug te vinden. Niet in staat om dit verschrikkelijke gegeven zomaar te negeren, keerde het duo met een groot idee terug van hun reis. Ze zouden actie ondernemen om het uitsterven van de berggorilla's tegen te gaan.

virunga, gin, gorilla, dierenwelzijn

Wanneer alcohol levens redt

Nadat ze op diezelfde reis een gin op basis van bananen hadden geproefd, kwamen Charlotte en Alexis op het idee om een eigen alcoholrecept te maken met Afrikaanse aroma's. Een deel van de opbrengst zouden ze opzij zetten voor het behoud van de gorilla's. Omdat ze dit ietwat gekke idee niet alleen durfden uit te werken, vroeg het koppel hulp aan Sophie, de zus van Alexis, en Batiste Ryckaert, een gemeenschappelijke vriend die reeds werkzaam was in de drankensector. Deze samenwerking kreeg de naam Wilderness Spirits. Met z'n vieren lanceerden ze hun eerste brouwsel: Virunga Gin.

En zodoende gaat sinds 2018 20% van de verkoopsopbrengsten naar het Dian Fossey Gorilla Fund, een stichting die zich actief bezighoudt met het behoud van berggorilla's.

Het viertal wenst zelfs nog een stapje verder te gaan. Hun ambitie? Het brouwen van een heel gamma aan alcoholische dranken, allen gelinkt aan een diersoort die met uitsterven bedreigd is, om zo meerdere organisaties wereldwijd te steunen. Dit concept kunnen we niet anders dan toejuichen!

Laten we proeven

Rechtstreeks geïnspireerd door de biotoop van de berggorilla's: deze gin bezit smaken van planten en fruit uit de Virunga-streek. De gin is pittig bij de eerste slok maar wordt zachter naarmate je er meer van drinkt. Drink hem puur met enkele ijsblokjes of vermeng hem in een cocktail.

Info:

Prijs? €43,90 per fles

Verkooppunten? Op de website van gininthebox of in deze winkels in Brussel.

(Vertaald door stagiaire Sofie Kegelaers)