6 tips voor de perfecte zelfgemaakte ijsthee

Geüpdatet op 25 juni 2019 door Maxine Detaellenaere
6 tips voor de perfecte zelfgemaakte ijsthee

Wanneer het kwik de hoogte inschiet is voldoende drinken van levensbelang. Vind je water nogal saai, maar hou je het toch liever gezond? Dan is zelfgemaakte ice tea een ideale dorstlesser. Met deze zes tips zet je zelf heerlijke ijsthee:

#1 Zet je ijsthee extra sterk

Voor het beste resultaat zet je best je ijsthee extra sterk. Door de hoeveelheid water wordt je drankje altijd wat verdund en het zou zonde zijn als je ice tea geen smaak bevat. Daarom voeg je best genoeg thee, fruit of kruiden toe. Kies als je kan voor losse theebladeren of matcha poeder. Gewone theezakjes kunnen iets minder sterk van smaak zijn.

#2 Het soort water is cruciaal

Wist je dat het soort water een invloed heeft  op de smaak van je thee? Bronwater of gefilterd water is de beste keuze omdat het een neutrale pH-waarde heeft en de juiste balans van mineralen. Maar ook kraantjeswater kan een optie zijn, tenminste als je je water ook zonder toevoegingen lekker vindt smaken. Is dat niet het geval, dan is de kans klein dat je ijsthee gezet met kraantjeswater goed zal smaken.

Tip: Doordat er in leidingwater vaak te veel kalk zit, kan thee vaak onaangenaam en bitter smaken. De kleur is dan ook dikwijls troebel. Om dit te voorkomen kan je je kraanwater filteren.

ijsthee, gezond, munt, matcha, recept

#3 Kies de juiste manier van zetten

Ijsthee kan je op tal van manieren maken:

Cold brew: Heb je veel tijd? Dan kies je voor een cold brew waarbij je je ijsthee een nachtje in de koelkast laat trekken.

Flash brew: Wil je onmiddellijk een verfrissende ijsthee en heb je bitter weinig zin om te wachten? Met een flash brew (ook shock brew genaamd) zet je je thee zoals normaal, maar je gebruikt slechts de helft van het water. Je vult dit verder aan met ijsblokjes. Doe de ijsblokjes in een kan en giet de warme thee erover.

Ice brew: Wil je kleine kopjes ijsthee drinken? Bedek de bodem van een kleine theepot met theeblaadjes en vul deze pot op met crushed ijs. Het ijs zal op die manier langzaam smelten. Let wel, hier heb je ook wat geduld voor nodig.

Chilled: Bij deze methode zet je een sterke thee, met ongeveer 15 procent meer thee dan je normaal gezien zou gebruiken. Laat de thee afkoelen en schenk het in een glas met ijsblokjes.

#4 Pimp je ijsthee met fruit, muntblaadjes of limoen

Wil je een originele twist geven aan je zelfgemaakte ijsthee? Voeg er dan fruit, muntblaadjes, limoen of citroen aan toe. Experimenteer met verschillende recepten en kijk welke smaken je het liefste hebt.

ijsthee, gezond, munt, matcha, recept

#5 Zet een grote dispenser

Ontvang je vrienden of familie tijdens een heerlijke barbecue of een gezellig tuinfeest? Maak een grote hoeveelheid op voorhand, dat is lekker gemakkelijk en puur genieten. Een dispenser met tapkraan is niet alleen leuk om naar te kijken, het biedt ook genoeg verfrissing tijdens de warme zomerdagen.

#6 Kies voor honing of agavesiroop in plaats van losse suiker

Suiker en ijsthee? Geen goede combinatie, want de suikerkorrels zakken naar de bodem en vormen daar een laagje. Daarom experimenteer je beter met honing, agavesiroop of ahornsiroop. Je kan ook zelf siroop maken: voeg een deeltje water en een deeltje suiker toe aan een pan op het vuur. Wacht tot de suiker volledig is opgelost. Voeg een tot drie eetlepels van de siroop toe aan de ijsthee tot de smaak goed zit.

Krijg je zin om zelf aan de slag te gaan? Probeer dan dit receptje voor een lekkere en gezonde matcha iced tea:

Ijsthee met matcha en munt Ijsthee met matcha en munt Zin in een heerlijke en gezonde ijsthee? Probeer dan deze originele versie met matcha en munt. Lees meer