CULINARIA 2.0: een nieuw concept voor 2019

Geüpdatet op 24 april 2019 door Emilie Mascia
CULINARIA 2.0: een nieuw concept voor 2019

Het jaarlijkse evenement van de Belgische gastronomie, Culinaria, zet na tien succesvolle edities een punt achter de huidige formule. Vanaf dit jaar wordt Culinaria een echt label met dezelfde missie als vroeger: Belgische chefs promoten.

Culinaria werd in 2009 gelanceerd door Cédric Allard. De bedoeling van het evenement? De grootste Belgische chefs samenbrengen in een informele en warme setting. Het principe van dit culinaire topevent was simpel. De chefs bereiden een gerecht in een open keuken die speciaal is ingericht om vlot te kunnen praten met de gasten.

culinaria
Chef's Table

De laatste editie van Culinaria S. Pellegrino vond plaats van 17 tot 20 oktober in de zaal KeyWest in Brussel. Een geslaagd event dat meteen ook een nieuw begin inluidde. Het doel van Cédric Allard, een gepassioneerde levensgenieter, blijft hetzelfde: de meest uitzonderlijke culinaire persoonlijkheden van ons land samenbrengen en hun kunnen laten zien aan de gasten. ‘We staan aan de vooravond van een culinaire revolutie. De chefs worden de ambassadeurs van de keuken van morgen’, legt hij uit. Steeds meer mensen willen hun manier van consumeren veranderen, zeker als het over voedsel gaat. Vandaar het idee om het label Culinaria te creëren dat een community creëert rond dit onderwerp. ‘Het moet absoluut duidelijk worden hoe belangrijk het is om beter te eten’, vindt Cédric Allard.

In de praktijk zal het label culinaire ontmoetingen blijven organiseren, maar verrassender, anders en intiemer. ‘Het is onze bedoeling om de chef en de deelnemers dichter bij elkaar te brengen, want die zijn het best geplaatst om de boodschap door te geven’, voegt Cédric eraan toe. De twee gloednieuwe evenementen van Culinaria zijn Chef’s Table en Festin. Het eerste nodigt uit om een zesgangenmenu te proeven, klaargemaakt door drie Belgische chefs. Er worden telkens drie tafels/keukens ingericht midden in de natuur of in een bijzonder gebouw, om een echte band te creëren tussen de deelnemers. Elke gast zal de kans krijgen twee gerechten per chef te proeven; sommige zullen het voorgerecht van de ene chef proeven, terwijl anderen twee totaal andere voorgerechten voorgeschoteld krijgen.

culinaria
Denis Meyers by Culinaria

Het concept Festin belooft een nog intensere ervaring. Vertrekpunt is een mooie plaats in de natuur, waar ter plaatse ingrediënten worden geoogst of, waarom niet, samen met de sterrenchef op jacht wordt gegaan. Na afloop bereiden de chefs met de oogst van die unieke belevenis een warm buffet voor de gasten. Die twee events heeft het label Culinaria in petto voor 2019. Het programma telt intussen al 12 activiteiten, waaronder een Chef’s Table in het atelier van schilder-graficus Denis Meyers (foto’s). Meer info en data op de website.

Culinaria.brussels