5x healthy recepten die in no-time klaar zijn

Geüpdatet op 24 april 2019 door ELLE Partner
5x healthy recepten die in no-time klaar zijn

Je wilt wel gezond koken, maar soms ontbreekt het je gewoon aan inspiratie, en de zoveelste sla-met-tomaat ben je een beetje moe. We helpen je uit de brand met 5 recepten voor een healthy maaltijd waar ook smulpapen geen nee tegen zeggen.

Havermout-ontbijtpannenkoekjes met citroen

Geen betere start van de dag dan met deze gezonde, overheerlijke pannenkoekjes.

Voor 2 personen:

  • 3 bananen
  • 4 el honing
  • 100 g havervlokken
  • 150 ml amandeldrink
  • 1 tl bakpoeder
  • de fijngeraspte schil van ½ citroen
  • 1 ei
  • 1 el chiazaad
  • kokosolie
  • zout

Bereiding:

  1. Plet 2 bananen en doe ze samen 2 eetlepels honing, de havervlokken, de amandeldrink, het bakpoeder, de citroenzeste, het ei en de chiazaadjes in een blender.
  2. Blend tot een glad deeg en laat ongeveer 10 minuten staan om in te dikken.
  3. Verhit wat kokosolie in een antikleefpan, laat de pan goed heet worden en bak kleine pannenkoekjes in ongeveer 3 minuten goudbruin aan beide kanten.
  4. Serveer met extra schijfjes banaan en honing.

Ontdek dit recept en veel meer op www.dekeukenvanlidl.be.

1/

 Couscous-bowl met gegrilde kip

Couscous kun je met zowat alles combineren, ook met rauwe groenten. Deze bowl op basis van de Noord-Afrikaanse tarwebolletjes smaakt fris en knapperig, en zit boordevol vezels – vooral als je volkorencouscous gebruikt.

Voor 4 personen:

  • 300 g couscous
  • 600 g kipfilets
  • 250 g kerstomaten, gehalveerd
  • 15 ontpitte zwarte olijven, in ringen gesneden
  • 1 komkommer in linten gesneden met een dunschiller
  • 1 rode ui, in halve maantjes gesneden
  • 15 g fijngesneden platte peterselie
  • 1 tl mosterd
  • 1 el honing
  • 1/2 citroen
  • 1 el kippenkruiden
  • olijfolie (extra vierge)
  • peper
  • zout

Bereiding:

  1. Maak de couscous klaar in gezouten water volgens de instructies op de verpakking.
  2. Kruid de kip met peper, zout en kippenkruiden. Voeg een scheutje olijfolie toe en laat even marineren.
  3. Verhit een grillpan op een hoog vuur en gril de kipfiletreepjes aan beide kanten gaar.
  4. Maak de vinaigrette klaar door de mosterd met de honing en het citroensap te mengen. Voeg al kloppend olijfolie toe tot je een mooi gebonden vinaigrette hebt. Kruid met peper en zout.
  5. Maak de couscous met een vork los, meng er de platte peterselie door en verdeel over kommetjes. Schik er de groenten en de kippenreepjes op en werk af met de vinaigrette.

Ontdek dit recept en veel meer op  www.dekeukenvanlidl.be.

2/

Geroosterde pastinaaksoep

Groentesoep is een gezonde snack die je trek én je honger stilt. Onze favoriet is deze smeuïge soep van pastinaak die extra smaak heeft doordat je de groente eerst roostert.

Voor 6 personen:

  • 1,5 kg pastinaak, in stukjes gesneden
  • 100 g zaden (mix van pompoen-, zonnebloem- en pijnboompitten)
  • 1 rode ui, in partjes gesneden
  • 2 sneetjes bruin brood
  • 15 g platte peterselie
  • 3 teentjes knoflook
  • 6 blokjes groentebouillon
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Bereiding: 

  1. Verhit de oven voor op 190 °C.
  2. Leg de pastinaak, de ui en 2 teentjes knoflook (in schil) op een met bakpapier beklede ovenplaat en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Meng goed dooreen en schuif 30 à 40 minuten, of tot de pastinaak gekaramelliseerd is, in de oven.
  3. Breng 3 l water aan de kook en los er de bouillon in op.
  4. Doe de zadenmix in een pan en bak op een laag vuurtje krokant.
  5. Scheur het brood in kleine stukjes en hak de peterselie fijn. Plet het overgebleven teentje knoflook tot moes.
  6. Verhit een klontje boter in een pan en bak het broodkruim samen met de peterselie en knoflook krokant. Voeg na 5 minuten de zadenmix toe. Kruid met peper en zout en meng goed.
  7. Haal de groenten uit de oven. Duw de knoflook uit de schil en mix samen met de pastinaak, de ui en de bouillon tot een gladde soep. Breng indien nodig op smaak met peper en zout en serveer met de zadentopping.

Ontdek dit recept en veel meer op  www.dekeukenvanlidl.be.

3/

Pompoenchili

Om op het menu te zetten op veggie donderdag: deze verwarmende chili van pompoen. Een bom van vezels, vitamines en mineralen.

Voor 4 personen:

  • 300 g witte rijst
  • 720 ml witte bonen in tomatensaus
  • 1 butternutpompoen
  • 2 wortels, in blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in halve reepjes gesneden
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 g tomaten in blik
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 fijngesnipperde chilipeper
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 4 el zure room
  • 1 el suiker
  • 15 g koriander
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Kook de rijst gaar in gezouten water volgens de instructies op de verpakking.
  2. Schil de butternut, haal er de pitjes uit en snij in hapklare blokjes.
  3. Doe een scheutje olie in een grote kookpot en fruit de ui, het pepertje en de knoflook. Voeg na 3 minuten paprika en wortels toe. Voeg na 5 minuten de butternut toe.
  4. Voeg tomatenpuree toe en roerbak 5 minuten verder.
  5. Los de bouillon op in 300 ml kokend water en voeg samen met de tomaten uit blik, de suiker en de bonen toe aan de kookpot. Laat 20 minuten sudderen, of tot de groenten gaar zijn.
  6. Serveer de chili met rijst, zure room en koriander.

Ontdek dit recept op www.dekeukenvanlidl.be.

4/

Chocolademousse op basis van aquafaba

Als je nog eens kikkererwten klaarmaakt, giet het vocht uit het blik dan niet weg. Je kunt het opkloppen tot een stevig schuim en er luchtige desserts mee maken. Deze heerlijk guilt-free chocolademousse bijvoorbeeld.

Voor 6 personen:

  • 100 g pure chocolade
  • 1 blik kikkererwten (400 g), op kamertemperatuur
  • 2 tl citroensap
  • 3 el suiker
  • fijngehakte notenmengeling naar keuze
  • frambozen

Bereiding:

  1. Breek de chocolade in kleine stukken en smelt au bain-marie. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Klop intussen met de keukenrobot het vocht van het blik kikkererwten (zo’n 150 ml) samen met het citroensap op tot schuimpieken (ongeveer 5 minuten). Voeg na 4 minuten geleidelijk aan de suiker toe en mix verder tot je een stevig geheel hebt.
  3. Spatel voorzichtig de opgeklopte aquafaba in verschillende keren onder de gesmolten chocolade. Roer zeker niet te lang, anders meng je er de lucht uit.
  4. Verdeel de chocolademousse over potjes en zet minstens een uur, maar beter nog een nacht, in de koelkast.
  5. Werk af met frambozen en fijngehakte noten.

Benieuwd naar meer? Ontdek maar liefst 400 handige videorecepten op www.dekeukenvanlidl.be

Dit artikel kwam tot stand in rechtstreekse samenwerking met Lidl.
Lidl.be