Het einde van de anonieme onenightstand

Geüpdatet op 21 februari 2019 door Admin
Het einde van de anonieme onenightstand

Aah ... seks. We kunnen er niet genoeg over schrijven. Het lekkere, het overweldigende, het teleurstellende, het ronduit weirde ... De uitzinnigste verhalen, al het sexy nieuws en professionele uitleg op prikkelende vragen. Een reeks over fun in het algemeen en seks in het bijzonder. Deze keer: onenightstands.

Bezint eer gij begint te flirten. Want seks met een onbekende die je daarna nooit meer terugziet? Dat is met de komst van social media niet meer mogelijk. Spijtig of net goed? Oordeel zelf.

1/

Je wordt wakker op een wazige zondagochtend met een vreemde naast je in bed. Even vrees je het ergste, maar dan herinner je je flarden van de voorbije avond. Je raakte aan de praat met een aantrekkelijke man en nam hem mee naar huis na een gin-tonic teveel. Je staart hem aan. In het daglicht is hij nog steeds knap, maar je wilt toch liefst dat hij naar huis gaat. Niet dat onenightstands je ding zijn, maar je vindt het best spannend dat je seks had met iemand die je nooit meer zal terugzien. Verrassing: twee dagen later krijg je een friend request. Je bent nieuwsgierig, dus je accepteert. In de weken die volgen is hij steeds meer aanwezig in je news feed. Hij post memes, liket enkele van je statussen, verandert zijn profielfoto een paar keer. Je ziet foto’s van zijn nieuwe vriendin. Je vraagt je af of die twee samenpassen en vindt jezelf toch knapper. Shit, wat is er aan de hand?! De kerel die je eens perfect hump-en-dumpmateriaal vond, spookt nu al dagen door je hoofd.

Zijn anonieme onenightstands in tijden van social media ten dode opgeschreven? Mysterie bestaat niet meer. In een paar clicks vind je waar hij werkt, wat hij droeg op de trouw van zijn nicht, wie zijn klasgenootjes in het zesde leerjaar waren en hoe zijn hamster heet. Wham bam, thank you ma’am zonder nasleep lijkt moeilijk geworden. Best ironisch wanneer je beseft dat social media de belangrijkste tools zijn om onenightstands te vinden.

2/

Anoniemand

Is anonimiteit nog mogelijk in de datingscene van vandaag? Nee, zegt Pieter (33), een groot voorstander van avontuurtjes-van-één-nacht, die een serieuze evolutie meemaakte op dat vlak. “Wanneer ik jaren geleden een sexy man spotte in een bar of club, nam ik hem nooit mee naar huis. Ik hield mijn privé- en mijn seksleven gescheiden door geflirt en andere activiteiten binnen de muren van de club te houden. Zo bleef ik anoniem en behield ik de controle - dat vond ik goed. Ik wist welke informatie ik deelde met een verovering, en als ik er toch voor koos om iemand mee naar huis te nemen, dan kon ik de volgende ochtend nog beslissen of ik hem al dan niet wou terugzien. Vandaag wil iedereen je nummer. Maar zodra je contactgegevens uitwisselt, al is het maar uit beleefdheid, leg je een spoor van broodkruimels naar je meest persoonlijke informatie. Je smartphone legt een link tussen gsm-nummers en social media apps als Facebook. Dat creëert een digitale voetafdruk en voor je het weet, krijg je een vriendschapsverzoek van die kerel, wiens berichten je nooit plande te beantwoorden.”

3/

Volgende halte: vaste relatie?

Hoop niet op een romance na een onenightstand, zoals Laura (25) deed. “Yann is een knappe collega met wie ik al maanden flirterig oogcontact had. We begonnen op hetzelfde moment in het bedrijf en dat creëerde een band. ’s Middags aten we aan dezelfde tafel en ik moest altijd verschrikkelijk lachen om zijn flauwe moppen. Op een middag vroeg hij aan het koffiezetapparaat of ik zin had om ’s avonds pizza te gaan eten. Of course! Een relatie met iemand op kantoor … Hij moest eens weten hoe lang ik al over hem fantaseerde. We gingen uiteindelijk niet op restaurant maar belandden met Dr. Oetker-pizza’s bij hem op de zetel. Het werd gezellig en ik voelde me zo op mijn gemak dat ik al snel op zijn schoot zat. Ik zeg het niet graag, maar de seks was echt goed. Nadat we klaar waren, hebben we geknuffeld. Toen vroeg hij of het oké was als hij me een Uber belde. Ik was verbaasd, maar ging ervan uit dat hij het te vroeg vond om samen te slapen. We zoenden aan de voordeur en ik reed met mijn hoofd in de wolken naar huis. Ik sms’te nog dat we dit zeker snel nog eens moesten doen, hij antwoordde met een smiley. De volgende dag trok ik een sexy jurk aan, maar toen ik hem zag, glimlachte hij koeltjes. Tijdens de lunch was hij nergens te bespeuren. Ik wachtte tot ’s avonds om een bericht te sturen, en pas twee uur later reageerde hij: ‘We hebben het leuk gehad, Laura, maar ik denk dat het beter is om verder professioneel met elkaar om te gaan’.”

Het klinkt ouderwets, maar als je iemand op het oog hebt met wie je een relatie wil, kan je beter wachten met je slipje uit te slingeren. Dat kan een foltering zijn als je crush constant door je hoofd spookt. Maar als je met een man die je leuk vindt meteen in bed duikt, is er minder ruimte om een betekenisvolle, intieme basis op te bouwen. Vrouwen gebruiken seks soms als een manier om een tipje van de sluier op te lichten, in de hoop dat hun potentiële catch zal snakken naar meer. Helaas zit het mannelijke brein anders in elkaar en verliezen zij snel de aandacht na seks met iemand met wie ze geen sterke band hebben. Er bestaan mensen bij wie een wilde nacht uitdraaide op een gelukkige, langdurige relatie, maar dat zijn uitzonderingen.

4/

Wie zoekt, die vindt … niet altijd

Zoë (38) had een onenightstand die technisch gezien een paar maanden duurde. Ondanks social media kan ze de man tot vandaag niet online terugvinden. “Bijna twintig jaar geleden, voor ik mijn man leerde kennen en voor Facebook en MySpace, liep ik de man van mijn dromen tegen het lijf. Of zo herinner ik me hem toch. Ik zat op kot in Gent en zag op een avond op café een jongen die zo knap was dat ik bijna van mijn stoel viel. Letterlijk. Ik staarde hem aan terwijl hij naar de bar liep en verloor mijn evenwicht. Ik sprong recht en tikte hem op de schouder, iets wat ik anders nooit zou doen. Bleek dat hij een Zweed was, die drie maanden in België verbleef voor een uitwisselingsproject. Die avond ging ik samen met hem naar huis en ik liet hem pas gaan toen hij weer naar Zweden moest. Ik huilde tranen met tuiten, weken aan een stuk. Ik had geen telefoonnummer, geen adres, enkel zijn naam. Jaren later, met de komst van social media, probeerde ik hem online terug te vinden, tevergeefs. Er is geen spoor van hem terug te vinden! Soms betrap ik me er op dat ik over hem dagdroom. In mijn hoofd leeft hij een afgezonderd bestaan in de Zweedse bergen, tussen zijn honden en alpaca’s. Hij sleutelt aan zijn motorfiets, hakt hout, en denkt af en toe ook nog aan mij.”

5/

Stalkers gonna stalk

Wat als je zélf wil vermijden dat je verovering je na een wulpse avond contacteert? Dan ga je voor de zekerheid voor een half night stand. Omzeil dat awkward kopje koffie ’s ochtends en pak ‘s nachts al je boeltje. Louise (31) had dat liever ook gedaan: “Ik heb een paar avontuurtjes achter de rug, maar daar heb ik nu spijt van. Niet om de gebruikelijke reden. De seks was spannend en het idee dat ik hen nooit meer zou zien vond ik op een bepaalde manier romantisch. Maar het liep anders, want die mannen blijven me contacteren. ‘Hey, hoe gaat het ermee?’ sturen ze dan. Ik antwoord vlakaf: ‘Goed, kan je me nu met rust laten?’. Ik begrijp niet waarom ze het blijven proberen, daar heb ik nooit reden toe gegeven.

Soms wou ik dat social media niet bestonden, dan hadden ze me nooit teruggevonden. Volgende keer geef ik een valse naam …”facebook

Sofie (26): “Ik heb enkel onenightstands dankzij social media. Vooral Tinder is handig. Ik blokkeer mannen zodra ik ze niet meer interessant vind, soms al voor we hebben afgesproken. Dat loopt niet altijd even goed. Laatst kreeg ik op Facebook een friend request van iemand met wie ik kort gechat had op Tinder, maar met wie ik uiteindelijk niet wou afspreken. Hij wist dat ik van Brussel was, had alle Sofies van de stad opgezocht - dat moeten er honderden zijn! - en herkende uiteindelijk mijn profielfoto. Creepy!” Ook Julie (21) had een enge ervaring met een Tindermatch. “Ik was op een feestje in Leuven en kreeg een berichtje via de dating app: ‘Wat heb jij een mooi blauw kleedje aan.’ Ik keek verschrikt rond, want dat bericht kwam van een jongen die ik nog nooit gezien had. Ik was helemaal in de war en heb mijn vriendinnen gevraagd om mij mee naar buiten te nemen. Bleek dat hij me herkend had van mijn profielfoto en dat hij en zijn vrienden het erover eens waren dat ik het was. Ik stuurde terug of hij naar buiten wou komen zodat ik kon zien wie hij was, maar dat deed hij niet. Ik heb hem meteen geblokkeerd. Ik denk niet dat ik ooit nog een voet in dat café zet.”

6/

Hoe veilig is online daten?

En dan hebben we het nog niet over mannen met verkeerde bedoelingen. Als je snel afspreekt met iemand die je niet kent, stel je je bloot aan allerlei gevaren. Bram (29) zal nog lang spijt hebben van zijn eerste en enige Tinderervaring. “Het was pas uit met mijn vriendin en ik had geen zin om al in een nieuwe relatie te stappen. Wel in seks. Ik kwam in contact met een leuke meid en we spraken snel af. We hadden één date die we beschaafd afsloten, maar de tweede eindigde bij haar thuis. Het was een fijne avond, maar voor mij betekende het niet meer dan dat. Je kan je dus voorstellen hoe hard ik schrok toen ik drie dagen later een dreigend bericht op mijn Instagramaccount kreeg. Het was haar ex-man. Bleek dat het meisje verwikkeld was in een vechtscheiding en de man - gekend om z’n losse handjes - had haar gsm doorzocht. Hij had chatberichten van mij gelezen, mijn social media-profiel opgezocht en iets gestuurd waarvan ik het nagenoeg in mijn broek deed. Hij zou met zijn broer naar Brasschaat komen, waar ik woon, en zou er zo lang rondhangen tot hij me tegenkwam. Hij stuurde vriendschapsverzoeken naar mijn vrienden en probeerde zo mijn adres en telefoonnummer te achterhalen. Hoewel ik niet van plan was nog met dat meisje af te spreken, heb ik haar om een verklaring gevraagd. Ze smeekte me geen aangifte te doen bij de politie omdat de scheiding  - met twee kindjes - nog niet rond was. Ze wou absoluut vermijden dat de rechter te weten kwam dat ze online aan het daten was. Ik heb mijn Tinderprofiel verwijderd, al mijn social media op privé gezet en alle mensen verwijderd die ik niet persoonlijk ken. Mijn volgende vriendin hoop ik gewoon in het echte leven tegen te komen …“

7/

Dan toch maar niet?

Laat horrorverhalen van anderen je niet tegenhouden. Als je er mentaal aan toe bent –  en dus niet zoekt naar een relatie en het prima vindt dat je wellicht geen contact houdt met je bedpartner – is een onenightstand zelfs goed voor je. Je zelfvertrouwen krikt ervan op, het is leuk om te weten hoe goed je in de markt ligt. Het is ook de ideale manier om je kinky fantasieën uit te leven. Je wil stiekem iemand vastbinden en vernederen, vrijen op een bus van De Lijn of het eens met drie proberen? In een prille relatie met de mogelijke Man Van Je Leven ben je toch iets meer terughoudend. En - ons favoriete argument - je kan lekker lui zijn in bed. Je hebt niks te bewijzen, want als je het goed speelt, zie je hem nooit meer terug.

8/

Vernieuwende dating apps

Heb je heel Tinder afgeswipet, maar voldoet de app niet aan je verwachtingen? Of ben je online op zoek naar een écht anonieme onenightstand?

tinder

Feeld Deze app is ‘een privéruimte waar je koppels of singles met dezelfde vrije geest kan ontmoeten. Een plaats waar je je seksualiteit kan ontdekken, samen met je wederhelft of iemand anders’. Je hoeft je echte naam niet op te geven, maar alle gebruikers worden wel geverifieerd via Facebook. Je kan verborgen blijven voor Facebookvrienden en nooit in contact komen met iemand die je kent. Net als bij Tinder kan je chatten met matches, maar berichten verdwijnen zodra ze gelezen zijn.

Tingle Als je op reis gaat en zin hebt ter plaatse singles te ontmoeten, is deze app iets voor jou. Met de ‘Teleport’-feature kan je voor je vertrek al door profielen van mensen op je bestemming browsen. Je kan dus nog voor je van het vliegtuig stapt al een date scoren. De app laat toe te videochatten, zodat je elkaar beter kan leren kennen voor je nummers uitwisselt.

Zipskee Nog voor soloreizigers. Zipskee is geen dating app, maar brengt je in contact met locals die je wegwijs kunnen maken op je bestemming. Wij horen een vakantieromance opkomen en zo niet, weet je gids je zeker te vertellen waar je moet zijn voor plaatselijk schoon.

Down ‘De geheime manier om af te spreken met mensen in je buurt.’ Je logt in via Facebook of e-mail,  maar kiest zelf hoeveel gegevens je openbaar maakt. De app stuurt je elke dag tien mogelijke local matches. Anders dan op Tinder, kan je een nickname gebruiken. Je social media-profiel wordt pas vrijgegeven wanneer je matcht met iemand.

Bumble Een fijne app als je niet overrompeld wil worden met oneerbare voorstellen van vervelende mannen. Enkel jij kan een gesprek aangaan met een match. De oprichters proberen zo het rollenpatroon in heterocontacten te doorbreken.

Blendr  Het zusje van Grindr (de gay hook-up app) matcht je met singles in je buurt. Je opent Blendr dus best op café en niet thuis in de zetel. Doel van je match is een fijne avond zonder gevolg, hier vind je geen relatiemateriaal. De meeste gebruikers zijn mannen, dus als heterovrouw heb je keuze te over. In tegenstelling tot de meeste dating apps, vraagt deze weinig persoonlijke details. Een foto, een naam en wat basic informatie zijn genoeg. Er wordt geen link gemaakt met social media-profielen.

Pure   Ook deze vraagt geen link met een online profiel. De app wil je in contact brengen met iemand die ook seks wil, en wel nu. ‘We promoten een positieve houding tegenover seks, vrij van oordeel en sociale beperkingen’, stellen de makers. Om je aan te melden maak je een selfie en sla je aan het swipen. Is er een match, dan kan je chatten, maar niet langer dan een uur. Zo vermijd je te lange conversaties die nergens op uitdraaien. No pressure!

Once Beu om eindeloos te swipen? Deze app kiest elke dag een paar matches voor je, en laat ze je rond de middag zien. De matchmakers gaan af op gemeenschappelijke interesses en een paar uiterlijke kenmerken die voor jou belangrijk zijn. Je kan ook verbinding maken met je FitBit, zodat de app registreert bij welke profielen je hart sneller slaat en zo bijleert.