Quinoa tofu bowl met broccoli en een pittige pinda-gemberdressing

Geüpdatet op 23 Oktober 2018 Druk het recept af door Isabelle Vander Heyde
  • Lunch/Diner
  • 30 mn
  • 2 porties
  • Easy
Quinoa tofu bowl met broccoli en een pittige pinda-gemberdressing

Deze goddelijke bowl helpt je zó de koude winterdagen door. Hij barst namelijk van ingrediënten die jouw weerstand ondersteunen. Quinoa is rijk aan vezels en eiwitten en de broccoli is één van de beste plantaardige bronnen van calcium! Je topt de bowl met krokante tofu en een saus op basis van de citroengras-pindakaas van de Pindakaaswinkel.

Ingrediënten

  • Broccoliroosjes
  • 150g quinoa
  • pindakaas
  • 5g pittige kruidenmix voor tofu
  • 1 wortel
  • 1 tofu
  • 1 potje chili-citroengras pindakaas -te vinden in de speciaalzaak.
  • 1 stukje verse gember
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zakje ketjap manis -te vinden in de speciaalzaak.

Bereiding

1. Ingrediënten voorbereiden

Breng 1,2L water in een waterkoker aan de kook. Neem de tofu uit de verpakking en laat uitlekken in een zeef. Druk er dan zo veel mogelijk vocht uit. Snijd de tofu in 1- 2cm grote blokjes. Meng de tofublokjes met de Tofu spice mix, 1/4tl zout en 1/2tl suiker of honing in een kom en zet opzij. Was de quinoa in een fijnmazige zeef onder de koude kraan.

2. Tofu bakken

Doe de quinoa met 1/2tl zout en 1L zojuist gekookt water in een middelgrote kookpan. Kook de quinoa in 10-12min gaar. Giet af en laat de quinoa uitstomen. Verhit intussen 1el olie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Zorg dat de pan goed heet is, voeg dan de tofu toe en bak in 5- 8min rondom goudbruin. Schep de tofu uit de pan en zet warm opzij.

3. Wortelpickle maken

Schaaf intussen met een dunschiller of kaasschaaf linten door de wortel na elke haal te draaien. Doe de wortellinten in een kom met 1-2el azijn (het liefst rijst of witte wijnazijn), 1/2tl zout en evt. een snuf suiker. Hussel om. Verhit 1el olie in de gebruikte koekenpan op middelhoog vuur en roerbak de broccoliroosjes 1min.

4. Knoflook-broccoli maken

Giet 100ml zojuist gekookt water in de pan en stoom de broccoli afgedekt met een deksel in 2-3min beetgaar. Stoom 1-2min langer voor zachtere broccoli. Pel en hak de knoflook fijn. Haal het deksel van de pan. Voeg de knoflook, 1/4tl zout en peper toe. Roerbak nog 1-2min tot bijna al het water is verdampt.

5. Pindadressing maken

Schil en rasp de helft van de gember fijn (zie kooktip, links). Klop met een vork of garde een dressing van beide soorten pindakaas, de geraspte gember, de ketjap manis, 4-6el zojuist gekookt water, 1-2el azijn, 1/4tl zout en peper naar smaak. Proef de dressing (hij moet een beetje zoet-zuur zijn) en breng evt. op smaak met meer zout peper.

6. Bowl samenstellen

Schep de quinoa op en verdeel de wortelpickle, knoflook-broccoli en gebakken tofu in hoopjes over de quinoa. Besprenkel met de pindadressing.

(Geen zin om zelf boodschappen te doen? Surf naar Marleyspoon en laat ze lekker aan huis leveren.)

Word lid van onze foodiescommunity op Instagram @elleeten.be. Like, reageer en deel jullie eigen recepten met de hashtag #ELLEfoodteam! Bron: ELLE.be
Stel een recept voor