Maxim Magnus: transgender is geen trend

Geüpdatet op 7 november 2017 door Admin
Maxim Magnus: transgender is geen trend

Maxim Magnus is een nieuw gezicht in de Belgische modellenwereld en transgender, maar laat dat haar toekomst niet bepalen. Maxim is fier op de weg die ze aflegde maar wil niet in het ‘trans’-hokje geduwd worden. ‘Model’ is al beladen genoeg vandaag. We ontmoeten haar op de vooravond van haar Grote Doorbraak, voor een interview en haar eerste modeshoot.

Wie is Maxim Magnus?

maxim magnus zeb daemen carolien swinnen leoDoorzichtige jurk bezet met pailletten, Léo.

  • Ze is 19 en werd geboren in Antwerpen.
  • Studeert modecommunicatie in Londen, waar haar leerkrachten haar overtuigden model te worden.
  • Haar dromen als model? Op de cover van Love staan, poseren voor de lens van Mario Testino of Steven Meisel en defileren voor Alexander Wang of Marc Jacobs.
  • Ze is fier dat haar primeur in een modeproductie voor ELLE België is, een Belgisch modeblad.
  • Door haar relatief kleine gestalte (1m77) en haar volle borsten is ze niet het typische catwalkmodel.
  • Is bevriend met Adwoah Aboah, topmodel en oprichtster van Gurls Talk, een forum waar jonge vrouwen met hun problemen terecht kunnen.
  • Heeft drie oudere broers.
  • Ze gebruikt make-up omdat ze het leuk vindt om zich op te maken, niet per se om er beter uit te zien.
  • Voor je het je afvraagt: ja, those lips are real!

Lees vanaf de volgende pagina het interview en bekijk Maxim's eerste modeshoot, gestyled door Carolien Swinnen en geshoot door Zeb Daemen.

1/

“Ik wil niet gecast worden enkel omdat ik transgender ben”

Ik heb afgesproken met Maxim in Domestic, het schattigste bakkerijtje van Antwerpen. Op de kleine binnenplaats drinken we een grote schuimende cappuccino, Maxim neemt ook een toast met een gigantische berg avocado. Ik bekijk haar terwijl ze een hap neemt en zie een zelfverzekerde, knappe jonge vrouw. Ze is volwassen voor haar leeftijd. Op mijn negentiende debatteerde ik duchtig over de voor- en nadelen van froyo en was mijn grootste zorg of proffen het al dan niet zouden merken als ik de volgende dag niet naar de les ging. Maxim zat vorige week in het panel van een female empowerment- symposium en straks heeft ze een afspraak met een minister over transgenderrechten in België.

Niets verraadt dat Maxim een jaar geleden officieel nog een jongen was. Niet haar delicate gezicht, niet haar lange bruine manen en volle lippen, en zeker niet haar meisjesachtig figuur. Logisch vind ik het, dat ze drie weken geleden tekende bij Linden Staub, een modellenbureau in Londen. Haar eerste opdracht was niet de minste - ze opende het defilé van Paula Knorr, de eerste show op London Fashion Week. Straks volgt haar tweede opdracht en eerste modeshoot, bij ons in ELLE België.

maxim magnus zeb daemen carolien swinnen leo trainingTop en trainingbroek, Léo.

Op de vraag of ze de volgende Andreja Pejić (een transgendermodel dat twee jaar geleden opkwam) wil worden, schudt ze resoluut het hoofd. “Ik zeg op voorhand zelfs niet aan casting directors dat ik transgender ben”, vertelt ze. “Ik wil niet dat ze me enkel om die reden inhuren. Dat doen ze echt. Ik besefte dat toen Andreja op Instagram postte dat ze nauwelijk nog defilés wil lopen. Ze is het beu enkel geboekt te worden door merken die zich willen onderscheiden van de rest, die ‘anders’ willen doen. Ik wil dat ook niet. Het zou gemakkelijk zijn, dat wel. Ik zou snel veel werk hebben, maar mijn carrière zou van korte duur zijn”. Toch even vragen dan waarom het woord TRANSGENDER in hoofdletters op haar Instagrampagina prijkt. “Dat heeft een andere reden,” zegt ze. “Ik wil mensen ‘educaten’. Maxim woont al een tijdje in Londen waar ze modecommunicatie studeert aan Condé Nast. Af en toe sluipt er een Engels woord in haar taalgebruik. “Ik wil laten zien dat ik normaal ben, gewoon. Transgender is niks dat zou mogen shockeren. Die boodschap wil ik via mijn account meegeven en ik wil een voorbeeld zijn voor anderen. Toen ik door mijn transitie ging, was er niemand in België aan wie ik hulp kon vragen. Mensen mogen mij altijd contacteren en ik zal altijd mijn best doen om iets te betekenen voor hen”.

2/

“Transgender is geen trend”

Maxim wil voor anderen het rolmodel zijn dat ze zelf nooit heeft gehad. Een tijdje geleden kreeg ze bericht van een schooljuf over een leerlinge die worstelde met haar transseksualiteit.  Of ze haar geen bemoedigend kaartje kon schrijven? Maxim deed het met veel liefde: “Ik voelde daar een grote verantwoordelijkheid bij. Een van de belangrijkste stappen in het proces is je ouders inlichten en ik wilde het kind daarbij niet in de problemen brengen. Niet iedereen heeft zoveel geluk met z’n ouders als ik.” Eigenlijk hebben Maxims ouders zelf de eerste stap gezet. “Ik wist niet goed wat er met mij aan de hand was. Heel jong heb ik hen al gezegd dat ik dacht dat ik homo was. Een half jaar later hebben zij voor mij een afspraak gemaakt met een psycholoog omdat ze vermoedden dat er meer aan de hand was.”

maxim_magnus_zeb_daemen_carolien swinnen yproject wijnants demeulemeesterRolkraagtruitje, Christian Wijnants. Hogetaillejeans met korset van ketting, Y/Project. Leren sneakers, Ann Demeulemeester.

Hoewel Maxim al op haar dertiende met haar transformatie begon – na gesprekken met de psycholoog volgden hormoontherapie en outing naar de buitenwereld – voelt ze zich nog maar zes maanden echt goed in haar vel. Haar geslachtsveranderingsoperatie gebeurde vorig jaar, maar het duurde nog zes maanden voor de narcose volledig uit haar lijf was en ze kon wennen aan haar nieuwe lichaam. Ook de aanpassing aan de hogere hormoondosis was lastig. Nu voelt ze zich eindelijk compleet. Ze stond dan ook te springen toen een van haar medestudenten haar voor een schoolproject vroeg om in bikini te poseren. “Onze leerkrachten bekeken het project en vonden dat ik potentieel had. Een van hen heeft zelfs een afspraak gemaakt bij het modellenbureau. Tof he! Ik speelde al een tijdje met de gedachte. Niet dat ik per se model wou worden, maar ik heb altijd gestreefd naar een carrière in de schijnwerpers. Dat zit gewoon in mij. Als ik geen model was geworden, zou het actrice of zangeres in musicals zijn geweest.”

3/

“Vroeger was ik heel onzeker, maar nu voel ik me zo goed in mijn
lichaam dat ik denk: fuck it!”

Hoe lang ze al met mode bezig is? Hoeft ze geen seconde over na te denken: “Heel mijn leven. Zodra ik kon praten sprak ik over niks anders. Dat heb ik waarschijnlijk van mijn bomma, die hoedenmaakster was. En van mijn mama, die me altijd meenam wanneer ze ging winkelen. Maar de echte passie  begon toen ik me realiseerde dat ik me niet oké voelde in mijn lichaam. Ik heb kleding echt gebruikt om mensen te laten zien dat ik een meisje ben. En later ben ik fashion gaan studeren”. Of haar modellencarrière toekomstplan A is, weet ze nog niet, daarvoor is die te pril. Toch wil ze koste wat kost in de modewereld aan de slag. Is het niet als mannequin, dan als styliste of PR-consultant. “Veel modellen die ik tegenkom doen het werk enkel om geld te verdienen en studeren tegelijk wiskunde of biochemie. Die voelen zich lang niet zo betrokken als ik. Mode is mijn leven”.

maxim magnus zeb daemen carolien swinnen wim bruynoogheZijden hemd en hogetailleshort, Wim Bruynooghe.

“Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het mij koud laat wat mensen van mij denken”, zegt ze. “Op mijn social media hecht ik belang aan reacties, omdat ik een mooi plaatje wil creëren voor de buitenwereld. Als ik een shoot doe of een catwalk loop, vind ik het oprecht belangrijk wat de mensen denken. Omdat ik het goed wil doen, snap je? Ik vind het belangrijk op een professioneel niveau. Op persoonlijk vlak kan het me absoluut niet schelen. Haatcomments van mensen die ik niet ken, boeien mij niet. I’m never gonna apologize for the person that I am. Als je mij irritant vindt, of je vindt me niet leuk, dan is dat heel spijtig maar sorry, not sorry.” (lacht) Ik vergeet haast dat hier een tiener naast mij zit. “Vroeger was ik heel onzeker, maar nu voel ik me zo goed in mijn lichaam dat ik zoiets heb van: fuck it!”. You go, girl.

Fotografie: Zeb Daemen
Styling: Carolien Swinnen
Haar en make-up: Eva De Keersmaeker

Check hier welke transgender influencers je zeker moet volgen.
Deze serie heeft een transgender cast.