5 Transgender influencers die je moet volgen

Geüpdatet op 6 augustus 2018 door Isabelle
5 Transgender influencers die je moet volgen

“Trans is not a trend.” Diversiteit zit in de lift en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Het feit dat de catwalk en editorials eindelijk open staan voor mensen die niet binnen het akelig beperkte vakje van “het perfecte model” passen, is lovenswaardig. Jong, oud, zwart, wit, man, vrouw, groen, rood, paars,  oranje of appelblauwzeegroen: grenzen vervagen aan een razend tempo en we worden met een waaier aan verschillende kleuren, geuren én voorkeuren geconfronteerd.

Allemaal rozengeur en maneschijn? Toch niet! Het gevaar dat diversiteit als de zoveelste trend wordt behandeld, is reëel. Het mag niet zijn dat er nu, de tijd van één seizoen, van de daken wordt geschreeuwd dat een transgender, een donker model of een albino werd gecast, en dat die binnen zes maanden alweer in de vergeetput zitten. Transgender model Andreja Pejic kaart die ongerustheid aan op haar Instagram account en waarschuwt voor stereotypering: “Een meisje dat open is over haar ‘trans-zijn’ wordt al te gemakkelijk in een hokje gestopt en enkel daarom gecast -of juist niet.” Transgenders zijn zoveel meer dan enkel een statistiek, een cijfertje dat het diversiteitsniveau van de catwalk kan doen kantelen. Tijd dus om je in hun leefwereld te verdiepen, hun dagdagelijkse avonturen te volgen én mee te genieten van hun exclusieve kijk achter de schermen van de modeweken: 

1/

ANDREJA PEJIC 

Eén van de bekendste (rol)modellen is Andreja Pejic, een oude rot in het vak eigenlijk. De Australische met Bosnische roots werd in 2011 op haar 17de ontdekt en begon haar carrière als mannelijk model op de catwalks van Jean-Paul Gaultier en Marc Jacobs. Al snel werd ze door models.com in de top 50 van best verdienende male models opgenomen, maar Andreja zag het anders. In datzelfde jaar poseerde ze in een Hema campagne voor push-up beha’s en in 2014 kondigde ze aan transseksueel te zijn. Sindsdien scheert ze hoge toppen in de modellenwereld, mààr zelfs in haar bevoorrechte positie blijft ze vechten om het etiket van “anders” zijn van zich af te schudden. Verder vind je in Andreja ook een hopeloze popcultuurfan (Game of Thrones en The OC staan bij haar hoog aangeschreven) en tonnen outfitinspiratie voor wie houdt van bodycon jurken en crop tops.

2/

MAXIM MAGNUS 

Benieuwd hoe de levenswandel van een beginnend model eruitziet? Dan moet je bij Maxim Magnus zijn! De Antwerpse beleefde vorig jaar haar debuutseizoen en deelt tekst en beeld vanuit de backstage van de modeweken. Sneakers, een wijde palazzo broek en een crop top vormen haar dagelijkse uniform, stijlinspiratie genoeg dus voor fashionista’s die het graag comfy houden. Benieuwd naar het achtergrondverhaal van onze landgenote? Ontdek hier haar eerste interview vlak na haar geslachtsoperatie vorig jaar.

3/

HARI NEF 

Hari Nefs visitekaartje leest lekker lang: model, actrice én auteur! De New Yorkse maakte haar catwalkdebuut in 2015 bij Hood By Air en schopte het sindsdien tot in de campagnes van Gucci. Dat ze graag in haar pen kruipt, bewijzen haar schrijfsels voor toonaangevende magazines als Dazed, Vice, en Original Plumbing. Voor het tijdschrift Adult treedt ze geregeld op als sekscolumniste. Nef houdt van dramatische, romantische looks -ze raakte niet voor niets in de Gucci wateren verzeild- en haar Instagram captions lezen als dromerige songteksten -misschien een zoveelste carrièrewending die ze zou moeten overwegen?

4/

NIKITA DRAGUN

Make-up artist Nikita Dragun lijkt zo uit een tekenfilm gestapt! De beauty goeroe is vooral bekend om haar ultra succesvol YouTube kanaal, waarop ze naast dramatische make-overs (Game of Thrones’ Khaleesi is niet zomaar haar stijlidool) ook de vreemdste beautytrends voor je uittest en onder de noemer “Transformation Tuesday” openlijk vertelt over haar transseksualiteit en cosmetische ingrepen. Het go-to kanaal voor wie wil leren hoe je precies een pruik moet vasthechten, hoe je met glow-in-the-dark wimpers wegkomt en hoe je exact de “glampire” look onder de knie krijgt. Nikita dartelt graag rond op de meest exclusieve fashion week feestjes, ook leuk om het nachtleven van de modeweken te volgen dus! 

5/

VALENTIJN DE HINGH

Nog zo’n vrouw met een grote mond pen. De Nederlandse Valentijn combineert de jobs van model, DJ en blogster. Op het online platform Spunk.nl kan je haar schrijfsels en open kijk op de modewereld (“Eerlijk is eerlijk, Nederland is geen modeland.”) ontdekken, terwijl haar karakteristieke blonde lokken en vlijmscherpe jukbeenderen heel wat mooie modellenjobs scoren. De Hingh debuteerde voor Margiela en Love Magazine en was sindsdien te zien in campagnes voor Tom Ford en & Other Stories (naast Hari Nef). Een beauty mét brains trouwens, die haar carrière combineert met studies literatuurwetenschappen.

Bijzonder wapenfeit is ook de documentaire “Valentijn”, die haar vanaf zevenjarige leeftijd negen jaar lang (!) volgde in haar transitie van jongen naar meisje. De docu kwam uit in 2007 en hielp het onderwerp uit de taboesfeer halen. In 2015 legde ze in het vervolg “X jaar na dato” vast hoe de keuze haar levensloop heeft veranderd, hoe erop gereageerd werd en hoe het met de transgender gemeenschap in Nederland gesteld is. Een aanrader!