Interview: ELLE sprak met transgender en trendsetter Maxim Magnus

Gepubliceerd op 29 juli 2016 door Elise
Interview: ELLE sprak met transgender en trendsetter Maxim Magnus

Haar Instagramaccount verraadt een jet set levensstijl, een feilloos gevoel voor mode en buitengewoon lange wimpers. Verder niets aan de hand... Of wel? ELLE sprak met de 18-jarige Maxim Magnus, die begin juni de transitie van man naar vrouw maakte.

Wat was het eerste wat je deed toen je vrouw was?

Ik was altijd al vrouw. Maar waar ik het meeste naar uitkeek en wat ik ook meteen heb gedaan toen ik lichamelijk redelijk hersteld was, is met mijn vader gaan bikini shoppen.

Schermafbeelding 2016-07-28 om 15.06.21

Wanneer wist je dat je vrouw wou worden? 

Kijk, de media laat altijd uitschijnen dat transgendermannen en -vrouwen een ander gender willen worden, maar dat is helemaal niet zo. Als transgender bén je al dat gender, maar zit je gewoon in het verkeerde lichaam. Ik ben al heel mijn leven een vrouw en wist op mijn vijftiende dat ik ook het bijpassend lichaam wou.

Maxim met Isabel Marant
Maxim met Isabel Marant

Je ziet er enorm modebewust uit. Hoe omschrijf je je kledingstijl? 

Mijn stijl is all over the place: de ene dag kan ik klassiek gekleed zijn, de andere dag enorm excentriek. Alles hangt af van mijn mood. "Effortless, but put together", zeg ik vaak. Mijn day-to-day outfit is een leren biker, een denim broek (steeds een special cut), een wit shirt of cashmere topje en een crazy sneaker. Verder draag ik heel graag oversized. Qua stijliconen gaat mijn voorkeur naar de Olson Twins of Caroline de Maigret.

1/

Wat vind je mooi qua uiterlijk bij een vrouw? 

Niets zo sexy als een stel killer leggs. Lange benen vind ik prachtig! Uiteraard zijn borsten ook belangrijk, maar ze moeten niet prominent aanwezig zijn. Net zoals mijn nieuwe boezem, die vind ik perfect. Side boob-momenten op de rode loper bijvoorbeeld, die zijn toch echt wel hot.

Wie vind je een mooie vrouw?

Mijn woman crush is al een lange tijd Bella Hadid, het jongere zusje van Gigi. Bella heeft een mysterieuze look en dat vind ik heel sexy.

Schermafbeelding 2016-07-28 om 15.08.04

Is er iets dat je zal missen aan het man-zijn?

Ik ben nooit echt een man geweest dus ik kan er niet echt over meespreken. Wat ik écht zal missen? De vunzige toiletten in cafés (lacht). En het feit dat ik rechtstaand kon plassen als het nodig was, al gebeurde dat zelden of nooit.

Welke uiterlijke kenmerken liet je "aanpassen"? 

Buiten mijn borstvergroting en mijn geslachtsverandering heb ik niets laten veranderen. Ik ben niet zo'n fan van mijn tanden, maar dat heeft natuurlijk niets te maken met man of vrouw zijn. Mijn voeten zijn ook redelijk groot, maar daar kan nu eenmaal niets aan veranderd worden. Het is altijd een uitdaging om schoenen te vinden, maar ik vind het best prima om mannensneakers te dragen. Vaak zijn die zelfs cooler dan het aanbod voor vrouwen.

2/

Doe je een specifieke workout om je vrouwenlichaam in shape te houden?

Ik heb nooit veel gesport. Ik kan eten wat ik wil, zonder bij te komen! Het is mijn favoriete hobby en shoppen is mijn cardiotraining. Ik heb al wel eens enkele pogingen gedaan om naar de fitness te gaan en een sapjesdetox te doen, maar het ligt me niet. Als ik toch zou bijkomen, zal ik mijn levensstijl toch wel moeten aanpassen.

Schermafbeelding 2016-07-28 om 15.09.46

Val je op mannen of vrouwen?

Ik val altijd al op mannen. Ik dacht een tijdje dat ik homoseksueel was, maar eigenlijk ben ik gewoon hetero.

Wie vind je een hunk?

Aan the top of my list staat zonder twijfel Francisco Lachowski.

Hoe moeilijk is het om de transgenderprocedure uit te voeren in België?

De wachtlijst in België is extreem lang. Ondertussen moet je al zo'n vijf jaar geduld hebben. Het genderteam van het UZ Gent is evenwel top van de wereld. Als minderjarige moet je een uitgebreid proces doorlopen voor je in aanmerking komt voor een eerste consultatie. De volgende stap is de inname van hormoonblokkers én uiteindelijk volgt een afspraak met de chirurg. De operatie is pas toegestaan als je 18 bent.

3/

Hoe open minded is Vlaanderen?

Ik woon in Antwerpen en ik vind het een redelijk ruimdenkende stad. Binnenkort verhuis ik naar Londen, nog méér een wereldstad. Maar waar ook ter wereld krijg je gegarandeerd ook wel eens slechte commentaar. Je vindt overal rotte appels, niet alleen in Vlaanderen. Maar de goede commentaren overheersen gelukkig wel de slechte.

Wat was de leukste reactie sinds je transitie?

Schermafbeelding 2016-07-29 om 10.40.53

Mijn ouders ontvingen kaartjes van vrienden met "It's a girl" op, en andere grappige quotes. Sommige meisjes zeggen dat ik mooier ben dan hen, terwijl zij als meisje zijn geboren. Hoewel ik dat maar een oppervlakkige reactie vind, kan ik het wel appreciëren. Het toont aan dat ik eruit zie zoals ik me voel: 100 procent vrouw.

Hadden je ouders het er moeilijk mee?

Eigenlijk niet. Soms twijfelen ze nog of ze naar mij moeten refereren als "hij" of "zij", of "ons Maxim" of "onze Maxim", maar dat is dan ook het enige (lacht). Zij willen vooral dat hun kinderen gelukkig zijn. Ik heb drie oudere broers, waarvan één homoseksueel is. Dat maakte het ook al een stuk eenvoudiger voor mij om er met mijn ouders over te praten.

4/

Studeer je nog? Wat zijn je toekomstplannen?

In oktober verhuis ik naar Londen waar ik Fashion Communication ga studeren bij Condé Nast. Verder heb ik nog geen concrete plannen, alleen dat ik zeker wil verder gaan in de mode-industrie.

Schermafbeelding 2016-07-28 om 15.10.53

Wat vind je van de manier waarop transgenders geportretteerd worden in films zoals The Danish Girl of Dallas Buyers Club?

Persoonlijk vond ik The Danish Girl enorm geslaagd. Met tranen in de ogen zat ik voor televisie, een prachtverhaal. Verbazingwekkend hoe hard ik kon meeleven in vele aspecten van haar leven, hoewel het verhaal dateert uit een eeuw geleden. Beide films tonen aan hoe bepalend de tijdsgeest, de sociale klasse en de financiële situatie van de betrokkene zijn voor de kansen dat die krijgt.

Tot slot, wat vind je van Caitlyn Jenner?

Ik vind het bewonderenswaardig dat ze met haar transformatie naar buiten is gekomen, zeker na al die jaren. Chapeau dat ze op die leeftijd nog zulke risico’s durfde nemen om toch zichzelf te kunnen zijn. Hoewel ik voor de rest niet haar allergrootste fan ben: ze is republikeins en helemaal niet ruimdenkend. Ze is onder andere tegen het homo huwelijk? Hoe rijm je dat?