10 tips voor een sportief leven

Geüpdatet op 26 maart 2017 door ELLE België
10 tips voor een sportief leven

Toegeven, het is niet altijd makkelijk om jezelf uit de zetel en in je gympakje te hijsen. Met deze tips blijf je gegarandeerd gemotiveerd: 

#1. Spread the word!
Elke atleet heeft supporters nodig. Post je sportieve voornemens op Instagram, Facebook en al je andere sociale media! Laat de wereld weten welke resultaten je boekt en zie de extra likes (in plaats van extra kilo's) als een motivatie om door te zetten. Richt je eigen virtuele tribe of community op en laat je inspireren. Wie weet word je zelf een inspiratiebron voor anderen.

#2. Investeer in je look.
Ongeacht je sport, je niveau en je gewicht: je ziet er beter uit in strakke legging en sportieve top dan in gerafeld shirt en flodderige joggingbroek. Een flashy outfit doet wonderen voor je energie, zeker omdat je in de gym niet aan de spiegels ontsnapt.

#3. Staar je niet blind op jezelf
Die spiegels zijn er om jezelf te corrigeren bij de uitvoering van je squats, lunges, deadlifts,... Niet om elke welving en elk rolletje te gaan overanalyseren. Na een uurtje zwoegen, zweten en heffen zie je er doorgaans niet op je best uit. Sluit af en toe je ogen en focus op je gevoel, niet op hoe je eruitziet.

1/

4. Focus niet op je kilo's 
Ga niet continu op de weegschaal staan. Als je regelmatig traint en een beetje op je voeding let, volgt je lijn vanzelf wel. Eet voldoende eiwitten, vetten en koolhydraten om je lichaam van brandstof te voorzien en denk tweemaal na voor je lege calorieën naar binnen propt.

#5. Stop met excuses te zoeken
Je bent moe, je hebt liefdesverdriet, je hebt honger, je hebt te veel werk, 'Temptation Island' is op tv... Kan best zijn, maar jij gaat trainen! Heb je geen zin in je looproutine, vraag dan eens een (gratis) dagpasje aan in een gym in je buurt. Bel een vriendin op en maak een grote wandeling. Bewaar een gymbal onder je bureau. Doe je squats en lunges terwijl je naar 'Temptation Island' kijkt.

tien tips voor een sportief leven_artikelELLEpapier

#6. Zorg voor afwisseling
De beste fysiek bereik je door veelzijdig te sporten. Schaf je een goede fiets aan, ga afwisselend klimmen, zwemmen, kajakken, hiken, rucken... Een dag hardcore shoppen kan je in extremis ook nog als sport beschouwen.

#7. Niet denken. Doen! 
Ga! Doe! Begin eraan! Stel realistische doelen, kijk vooruit, hou vol en je zal sowieso resultaten boeken.

2/

#8. Beweeg altijd en overal 
Ga te voet naar de supermarkt, maak een lunchwandeling, gebruik de toiletten op een ander verdiep, tackle je collega's tijden hun koffiepauze... Laat geen gelegenheid liggen om je energie te laten stromen.

#9. Vermijd blessures 
Weet wat je doet. Bouw rustig op, evalueer je training na afloop, voor oefeningen correct uit, wees geduldig en luister naar je lichaam. Laat je tijdig nakijken door de kine als je een hardnekkige pijn voelt. Laat je niet ontmoedigen als je een blessure oploopt. Vaak verdwijnt die vanzelf met aangepaste oefeningen of een hulpmiddel zoals een brace.

#10. Omring je met leuke mensen
Zie je training als een soort van date. Er is niets motiverender dan een entourage van trouwe trainingsbuddies, die je uit je luie zetel schoppen als je er even door zit en die applaudisseren als je je goals bereikt. Vind je geen buddies? Ga dan voor een personal trainer die speciaal voor jou een programma op maat maakt, dat samen met jou evolueert. Geen budget voor een personal trainer? Dan zijn er nog altijd apps die je afmatten als een heuse drilsergeant, of je nu een loop-, HITT-, crossfit- of powertraining zoekt. Er bestaan ook verschillende sportbuddy-apps, een soort Tinder voor sportieve mensen. Check ook zeker sportpartner.be.

Dit artikel verscheen eerder in het maart nummer van ELLE België.

(Stagiaire Maaike Geys)