Yes: je kan eindelijk Big Mac saus kopen in de supermarkt

Gepubliceerd op 7 juni 2017 door Isabelle
Yes: je kan eindelijk Big Mac saus kopen in de supermarkt

Guilty news: McDonald's brengt haar Big Mac saus apart op de markt. Met andere woorden: Big Mac frietjes, -groenten, -spaghetti en -chips, here we come!!!! 

Het lijkt vies, het ìs vies en we beloven er geen gewoonte van te maken, maar de Big Mac saus kan wat ons betreft tippen aan de beste Périgueux, Bechamel of ander gastronomisch wondervocht. McDonald's is zich wel degelijk bewust van de obsessie die de saus met zich meebrengt -vorig jaar bood iemand €15,000 op eBay voor één flesje van het anders niet te verkrijgen goedje- en besluit er eindelijk gehoor aan te geven. In samenwerking met de Japanse webwinkel Rakuten biedt de keten bokalen van de saus te koop aan -reken 1900 yen (ongeveer €15) voor het hemels vieze goedje. De challenge? De site bestaat enkel in het Japans en het duurt dan ook even voor je tot bij het juiste product komt, maar Rakuten levert wereldwijd dus niets staat je eigen Big Mac stock nog in de weg!

In afwachting daarvan, enkele Big Mac weetjes die elke zichzelf respecterende burgerfanaat moet kennen:

  • Het volledige recept is uiteraard een streng bewaakt geheim, maar één fles Big Mac saus bevat de volgende ingrediënten -of afkooksel daarvan, of iets chemisch dat erop moet lijken: soja, eierdooiers, zoetmiddel, ajuin en look, zout, bewaarmiddelen, graansiroop, paprika en kurkuma. Het zijn eigenlijk de basisingrediënten van de klassieke Franse remouladesaus, alleen worden er nog een paar geheime elementen aan toegevoegd die het geheel big en mac maken…

  • Eén eetlepel Big Mac Saus bevat 60 calorieën: het equivalent van een appel, je verbrandt het door bijvoorbeeld een uurtje te strijken.

  • De Big Mac zelf werd in 1967 uitgevonden door ene Jim Delligatti, die het eerst onder de naam The Aristocrat en later als Blue Ribbon Burger serveerde in zijn eigen restaurantketen. De vlotte naam Big Mac werd na de overname door McDonald's uitgevonden door een slimme marketeer, die het gemakkelijk klinken vond.
  • De burger viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Om zijn veertig lentes te vieren, werd in 2007 een volledig Big Mac museum geopend in North Huntingdon (Pennsylvania). Dit jaar wordt de jarige in de bloemetjes gezet met de sausstunt.

  • De hoeveelheid saus die op één burger komt, moet voldoen aan zeer specifieke voorwaarden. Daarom beschikt McDonald’s over speciale sauspistolen -gelijkaardig aan een lijmpistool in de bouw- die in één trek de exacte portie op elk broodje schieten. Schiet de keukenmedewerker verkeerd, teveel of te weinig, dan kan het broodje niet als een Big Mac worden bestempeld…