Hierop moet je letten als je matcha wil uitproberen

Geüpdatet op 18 januari 2017 door Isabelle
Hierop moet je letten als je matcha wil uitproberen

Nog geen fan van matcha thee? Ongelijk heb je! Ontdek hier waarom je het moet proberen en welke valkuilen je daarbij moet vermijden. 

Het fascinerende groene goedje bevat L-theanine (een stof die je een vredig en rustig gevoel geeft), heel wat antioxidanten én chlorofyl (een stof die zware metalen uit je lichaam afvoert). Het zorgt dus voor een energieboost, snel gewichtsverlies en een stralende huid. Leuk extraatje: het is ook bijzonder lekker! Voedingdeskundige Sandra Bekkari drinkt al 15 jaar twee kopjes per dag en deelt haar tips voor matcha newbies:

  • Kies pure matcha zonder toevoegingen.
  • Check het etiket: sommige soorten worden vermengd met suiker of andere theesoorten van mindere kwaliteit. De kleur van de thee moet mooi groen zijn.
  • Koop matcha in een potje dat goed beschermt tegen lichtinval. Eens geopend bewaar je het poeder best in de koelkast.
  • Drink de thee niet op een nuchtere maag. Ideaal is zo'n halfuurtje na het eten.
  • Twee kopjes per dag is een goed gemiddelde, maar drink het liever niet 's avonds omwille van het energieopwekkend effect.
  • Matcha bereid je door een derde van een koffielepel in een kopje te doen waaraan je ongeveer 150 milliliter water van 80 graden toevoegt. Goed roeren of kloppen met een bamboeborsteltje en klaar is je thee.
  • Voor een goede kwaliteit biologische matcha betaal je gemiddeld 15 à 20 euro voor zo'n 30 gram. Met die hoeveelheid kan je echter heel lang meegaan. Er bestaan ook goedkopere soorten, maar die zijn van mindere kwaliteit. De productie van matcha is namelijk zeer arbeidsintensief, waardoor de prijs niet te vergelijken valt met andere groene theesoorten. Ook de gezondheidswaarde van matcha is veel groter. Matcha bevat veel meer antioxidanten dan "reguliere" groene thee.

Meer tips in tricks ontdek je in Sandra's nieuwste kookboek Nooit Meer Dieten 3. Scoor het voor €24,95 via Borgerhoff & Lamberigts.

Geen zin om het zelf te maken? In deze mooie koffiebars kan je een matcha latte scoren!