5 tips voor een digital detox

Geüpdatet op 15 november 2019 door ELLE België
5 tips voor een digital detox

Ga je gebukt onder de tirannie van je smartphone? Tijd om af te kicken! 

Kendall Jenner verbaasde zondag vriend en vijand door uit het niets haar Instagram account offline te halen. Goed voor 68 miljoen verweesde volgers en heel wat hartverscheurende vraagtekens: waarom toch?! Omdat ze het beu was haar leven te laten leiden door social media. Omdat het soms gewoon deugd doet om niet om de vijf minuten je telefoon te controleren en je af te vragen hoeveel likes je al verzamelde, omdat de impact van internet trollen zwaarder is dan je denkt, omdat je ogen ten onder gaan aan al teveel schermen.

Ook gewone stervelingen kunnen af en toe een digital detox gebruiken. Eventjes unpluggen en herbronnen in de realiteit. Niet meer zo zeker hoe je moet leven zonder sociale media? Hier zijn onze tips.digital-detox-kendall-jenner

1/

#1 Creëer scherm vrije ruimte

digital-detox-sociale-media-bed

Hoe lang is het geleden dat je nog naar een scherm gekeken hebt? Voor de meeste onder ons is dat maar enkele seconden. Begin met wat zones af te bakenen waarin je geen schermen toelaat. Je bed zou hier zeker onder moeten vallen, daarnaast kan je uitbreiden naar de auto, je wandeling naar je werk, …

Zet jij je telefoon 's nachts niet uit? Volgens het digital detox programma van The New York Times is dat een teken dat jij dringend eens moet unpluggen. Probeer ook de tijd voor je gaat slapen en je ochtend routine als scherm vrije zones te bestempelen. Zo creëer je een buffer rond je slaap. Wanneer je vlak voor je gaat slapen je mails nog eens nakijkt en je 's morgens alvorens uit bed te kruipen alweer een blik werpt op je scherm, ga je je bed associëren met productiviteit. Dit kan je slaappatroon schaden.

2/

#2 Zet je meldingen af

digital-detox-social-media

De eerste stap om je FOMO te overwinnen is je facebook, instagram, e-mail, … meldingen uit te zetten. Die eisen enkel je aandacht op en geven je het constante, knagend gevoel dat er vanalles online aan het gebeuren is. Als je bij elke ping reageert als Pavlov's hond, wordt het dringend tijd om korte metten te maken met meldingen.

Het is niet iedereen gegund, maar probeer om offline te werken. Ok we zijn hier niet wereldvreemd en we zijn er ons van bewust dat dat veel gevraagd is. Probeer daarom om in blokken van 30 minuten je wifi uit te schakelen, wedden dat je zo verbazingwekkend geconcentreerd kan werken?

3/

#3 Koester je offline vrije tijd

digital-detox-sociale-media-fomo

Probeer naast je werk zoveel mogelijk offline tijd te creëren. Laat iedereen die jou misschien online wil contacteren op voorhand weten wanneer je wel en niet bereikbaar zal zijn en installeer een 'out-of-office' bericht voor je mails. Het moeilijkste onderdeel wordt waarschijnlijk om aan jouw eigen verslaving naar 'online goedkeuring' te weerstaan. Dat betekent: geen posts van de leuke dingen die je doet en het tellen van de likes die je hiervoor krijgt om aan de hand daarvan te beoordelen hoe leuk jouw leven is.

Om daarentegen voldoening te halen uit de realiteit zelf, probeer je best verrijkende, positieve en constructieve dingen in te plannen. Een goed boek lezen, afspreken met vrienden, sporten, …

4/

#4 Old School

digital-detox-sociale-media-wekker

Probeer het eens terug op de analoge manier, in plaats van je smartphone voor alles in je leven in te schakelen. Zet een alarmklok in plaats van je gsm, gebruik de vaste lijn om iemand te bellen in plaats van facetime, schrijf op papier in plaats van je laptop, maak foto's met film in plaats van bursts, wandel naar het bureau van je collega in plaats van een email te sturen, ...

5/

#5 Sluit een Detox Pact met je vrienden

digital-detox-sociale-media-vrienden

Klaar voor een echte uitdaging? Laat je smartphone dan eens thuis, wanneer je ergens naartoe gaat. Tenzij je een dokter of brandweerman bent, heb je geen geldig excuus om dit niet te proberen. Het helpt natuurlijk als er meer mensen meedoen, sluit samen met je vrienden een detox pact. Zo kan niemand de ongemakkelijke, stille momenten vullen met op zijn scherm te kijken, terwijl jij radeloos in je lege zakken tast. Probeer zoveel mogelijk vrienden te overhalen, dat kan best spannend worden om te zien hoe jullie nu met elkaar gaan omgaan.

Laat ons weten hoe je detox ervaring verloopt … via brief uiteraard ;)

(stagiaire: Isabelle Leempoels)