Wat als smeren niet meer helpt: van babybotox tot traangootfillers

Geüpdatet op 11 oktober 2019 door Laure Vandendaele
Wat als smeren niet meer helpt: van babybotox tot traangootfillers

De populariteit van esthetische ingrepen zit in de lift. De behandelingen zijn dan ook zachter, subtieler en natuurlijker dan ooit. Anti-aging bestaat niet, ouder word je toch. Maar er kan vandaag heel wat in de ruimte tussen skincare en scalpel.

Paula Begoun, in de jaren 80 door Oprah herself tot ‘Cosmetic Cop’ gedoopt, staat al meer dan twintig jaar aan het hoofd van een skincare-imperium. Alle producten uit het Paula’s Choice-gamma hebben één ding gemeen: de werking van hun ingrediënten is wetenschappelijk bewezen. “Ik ga op zoek naar de ‘truth in beauty’”, zegt de 66-jarige Begoun bevlogen. “Ik geloof in niets, ik weet alleen wat de wetenschap zegt.” De vrouw is al net zo eerlijk als haar producten: “Ik krijg vaak te horen dat ik er goed uitzie, maar dat dank ik niet alleen aan mijn huidverzorgingsritueel. Ik heb een facelift gehad en gebruik botox en fillers. Met de juiste verzorgingsproducten kan je mooie resultaten bereiken, maar ik weet waar de grens ligt. Het is naïef om te denken dat skincare een cosmetische ingreep kan vervangen.” Vandaag trekt Begoun een uv-werend pakje aan als ze gaat kajakken op Hawaï. “Ik wou dat ik op veel jongere leeftijd was gestopt met zonnebaden. Ik was al 32 toen ik ten volle besefte hoe schadelijk de zon is, en dat was laat. Ook het gebruik van producten met essentiële olie of parfum en een ongezonde levensstijl laten sporen na.”

Uitstel is afstel

Als vijftiger onderging Begoun een ingrijpende facelift – Hollywood style – waarbij slappe huid tot strak achter de oren wordt getrokken. Tegenwoordig zijn esthetische ingrepen subtieler en een pak minder invasief. “Wie preventief werkt, kan een facelift uitstellen”, zegt dokter van Riet van de Antwerpse Carpe Clinic. “Een huid die is ingezakt en vol krassen staat, kunnen wij moeilijk op een niet-chirurgische manier helpen. Een beginnende verzakking of eerste rimpels daarentegen, kan je perfect wegwerken met een laser of injectables.”
Ook dokter Liesbeth Laureyn is voorstander van preventieve behandelingen: “Wie vanaf haar dertigste twee prikjes botox laat injecteren, voorkomt dat ze op haar veertigste plots diepe rimpels heeft. De vrouwen die preventief botox willen gebruiken, worden trouwens steeds jonger.”

De ruimte tussen thuisverzorging en een chirurgische ingreep is anno 2019 groter dan ooit. Wat doe je als smeren niet langer volstaat, maar de gedachte aan een scalpel (of volledige narcose) je angst inboezemt? “Er zijn veel alternatieven voor een klassieke facelift”, zegt dokter Laureyn. “Er kan enorm veel met fillers, draadjes, toestellen met een liftende werking … Je hoeft dan ook geen weken met een verband rond te lopen, zoals na een facelift. Bovendien is het resultaat van injectables zoals botox of fillers omkeerbaar. Vind je iets in het begin too much? Dan zal het resultaat je een jaar later beter bevallen.”
De wereld van esthetische, cosmetische behandelingen biedt een waaier aan mogelijkheden voor wie is uitgesmeerd.

Babybotox

Babybotox is een behandeling met een lage dosis botulinetoxine (botox), die de spieractiviteit vermindert. De stof die wordt geïnjecteerd is dezelfde als bij een normale botoxbehandeling, enkel de dosis verschilt. Het resultaat is subtieler en je loopt geen risico op een platgespoten, glimmend voorhoofd met wenkbrauwen die ver uit elkaar staan. Botox is de ideale injectable om een frons, voorhoofdslijnen en kraaienpootjes te verzachten. Met een dosis babybotox ben je zo’n zes maanden goed.

Prijs per zone: vanaf 100 €.

Fillers

Wie de Kardashians een beetje volgt, weet dat fillers regelmatig op hun menu staan. Fillers bestaan uit hyaluronzuur en worden in de huid geïnjecteerd. Ze zorgen voor meer volume en een jeugdige uitstraling. Ook weinig voor de hand liggende zones, zoals de slapen of de zone boven de wenkbrauw, kunnen een frisse look krijgen met een subtiel ingespoten dosis filler. Fillers worden verder gebruikt om het gezicht een meer uitgesproken vorm te geven, of om de kaaklijn en kin meer te accentueren. Subtiliteit is bij fillers het sleutelwoord, want een overbehandeld gezicht oogt snel onnatuurlijk. Voorbeelden genoeg op Instagram.

Prijs: vanaf 150 € bij Carpe Clinic, Antwerpen.

Ultherapie

Dokter Bart Duyck van Skinne Klinik: “Dit toestel maakt gebruik van geluidsgolven (high intensity focused ultrasound of HIFU) om collageen, van nature aanwezig in de huid, te stimuleren. Via ultherapie kunnen we wenkbrauwen liften, rokerslijntjes en kraaienpootjes verzachten en de onderkin, de hals of het decolleté strakker maken. Met het echografietoestel zien we gemakkelijk op welke diepte in de huidlaag de impulsen terecht moeten komen, waardoor we zo efficiënt mogelijk kunnen werken. De diepte bepaalt het ‘lifting’-effect van diepe groeven of fijne lijntjes. Ideaal om fijne lijntjes onder de ogen te behandelen.”

Prijs: vanaf 160 € bij Skinne Klinik, Antwerpen.

Traangootfiller

De traangootfiller groeide de afgelopen jaren uit tot een van de populairste esthetische behandelingen en is een prima manier om ver­moeidheid weg te werken en de ogen opnieuw te laten stralen. Ook Katy Perry liet haar ‘tear trough’ opvullen. Hoe werkt het? Dokter Piet De Merlier: “De kringspier rond het oog wordt onderaan begrensd door een bindweefsel­schot. Dat krijgt steun van een vetkussentje. Vermoeidheid, plots gewichtsverlies, extreem sporten en veroudering zorgen ervoor dat het vetkussentje een beetje wegsmelt of wegzakt. Het bindweefselbandje krijgt niet langer steun, begint te zakken en trekt het ooglid naar bene­den. Zo ontstaat de traangoot.” Door het gootje op te vullen kan je blauwe kringen verminde­ren, de huid egaliseren en een vermoeide blik wegnemen. Het resultaat blijft ongeveer een jaar zichtbaar.

Prijs: tussen 250 en 350 € bij Lightfalls Clinic, Melle.

PDO-draadjes

Polydioxanone draadjes zijn zeer fijne oplos­bare draadjes die met een holle naald in de huid worden gebracht. Dankzij de weerhaak­jes zijn de draadjes geschikt om verslapte huid subtiel te liften, wangen, mondhoeken of de zone onder de ogen te verstevigen. Eenmaal in de huid triggeren de draadjes het fagocytose-proces waarmee nieuw collageen en bindweef­selcellen worden aangemaakt. Na anderhalf jaar heeft de huid de draadjes volledig afge­broken.

Prijs: 350 € voor graad 1 (gelaatscontour, ogen, hals, decolleté …) bij dr. Liesbeth Laureyn.

Prophilo Skinbooster

Een skinbooster is een zeer dunne filler (een combinatie van verschillende hyaluronzuren) die in amper vijf prikjes in een van de buitenste lagen van de huid wordt geïnjecteerd. De filler trekt vocht aan en zorgt voor extra hydratatie. Deze vochtinbrengende injectie vult fijne lijntjes, vernauwt poriën, verzacht (acne)littekens en pakt pigmentvlekjes aan. Een skinbooster kan in het gezicht, maar ook in de hals, het decolleté of zelfs in de handen geïnjecteerd worden. Door de prikjes in de huid gaat die extra collageen en elastine aan­maken waardoor de kwaliteit van de huid verbetert. Voor een optimaal resultaat is een kuur van twee sessies aangewezen. Het resultaat houdt drie maanden stand.

Prijs: 550 € voor twee sessies.

Laetitia Venturo opende enkele maanden geleden een esthetische kliniek in het centrum van Gent. “Lippen, traangootfillers en botox zijn de populairste behandelingen”, zegt ze. Maar ook de liquid nose job, een neuscorrectie met vloeibare fillers, wint aan populariteit. “Logisch”, vindt Venturo. “Mensen durven niet altijd de stap naar plastische chirurgie te zetten. Bovendien is een neusoperatie een zware ingreep en valt het resultaat soms moeilijk in te schatten. Met fillers kan je het uitzicht van een neus enorm beïnvloeden: je kan putjes vullen, een droopy puntje liften, een deuk in de neusbrug wegwerken. Zelfs een boksersneus kan je op deze manier reconstrueren.” Het resultaat blijft ongeveer een jaar.

Prijs: 300 €.