Wanderlust: de 15 meest unieke festivals in Europa

Geüpdatet op 13 juni 2019 door Isabelle Vander Heyde en ELLE België
Wanderlust: de 15 meest unieke festivals in Europa

Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop zijn één ding, maar er valt ook heel wat te zeggen voor gespecialiseerde boetiekfestivals die het allemaal wat kleinschaliger, maar daarom niet minder origineel aanpakken.

Van kunstige glampings via underground stadsraves tot volle maan-feestjes diep in de bossen , dit zijn 15 unieke festivals in binnen- en buitenland.

1/

Paradise City

Paradise City eco unieke festivals Europa
Foto: Paradise City

Wanneer? 5, 6 en 7 juni in Kasteel Ribaucourt, Steenokkerzeel, België.

Wat? Drie dagen lang vormt het grote domein van Kasteel Ribaucourt bij Brussel het decor van Paradise City. Verwacht je aan indie muziek, organic festival food en een gezellig groene omgeving. Duurzaamheid en ecologie zijn de sleutelwoorden van het festival -denk maar aan ecologische, propere toiletten, gefilterd kraantjeswater, veggie fingerfood, herbruikbare bekers, een composthoek...

Dit jaar werd zelfs een samenwerking met Brussels Airport aangegaan om festivalgangers met elektrische bussen te vervoeren van en naar het festivalterrein. Eco en electro, een gouden combinatie.

Sfeer? Voor drie dagen ben je een echte ‘queen of the castle’, want het festival gaat door op een kasteeldomein aan de rand van een meer. Een relaxed, milieuvriendelijk weekendje weg met een aangename soundtrack.

Klik hier voor meer info.

2/

Deep in the woods

Deep In The Woods 2
Foto: Deep in the woods

Wanneer? 6, 7 en 8 september in Heer, Namen.

Wat? DITW is naar eigen zeggen geen muziekfestival, wel een 'chille plattelandspicnick voor muziek- en kunstliefhebbers'. Bedoeling is banden te smeden tussen verschillende generaties, muziekgenres en kunststromingen. Dat alles uiteraard diep, heel diep in het bos.

Sfeer? Deep in the Woods krijgt zo’n 1 250 gasten verspreid over het weekend, de organisatoren houden het bewust klein en verkopen enkel weekendtickets. Maar daarvoor krijg je heel wat in de plaats: muziek, workshops, yogasessies, sauna en vooral rust, diep in de Waalse bossen.

Klik hier voor meer info.

3/

Down The Rabbit Hole

DTRH 4
Foto: Down the rabbit hole

Wanneer? 5 tot 7 juni in de Groene Heuvels in Beuningen, Nederland.

Wat? Zoals Alice via een onfortuinlijke val in het magische Wonderland terechtkwam, lijk je op Down The Rabbit Hole in een droom terecht te komen. In het holst van de nacht verandert dit electrofestival in de speeltuin uit je stoutste dromen. Op twaalf spannende plekken valt tot zonsopgang van alles te ontdekken; dansvloeren, films, elegante cocktails, verstopte feestjes – als het niet gekker kan, bestaat het niet.

Sfeer en gezelligheid? Luilekker aan de vijver met Janelle Monae op de achtergrond, een rondje zwemmen of een vlot bouwen, uit de bol gaan op een geheim feestje, kunst en theater ontdekken... DTRH is als een zwoele kortbijvakantie.

Klik hier voor meer info.

4/

Uprising

Wanneer? 23-24 Augustus in Zlaté Piesky, Bratislava, Slovakije.

Wat? Zak af naar Slovakije voor een chill weekend vol verschillende muziek. Het festival herdenkt de opstandsbeweging 'Uprising' tijdens de tweede wereldoorlog. Naast nieuwe artiesten ontdekken, kan je er ook aan yoga en capoeira doen. Verder vind je er street art en exotische foodstands.

Sfeer? Hoewel Uprising erg stevig klinkt, is het hele festival gebaad in een laid-back sfeertje. Niets moet, alles mag.

Alle info vind je op de Uprising-website.

5/

Balaton Sound

photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor
Foto: Balaton Sound

Wanneer? Van 3 tot 7 juli aan het Balatonmeer in Hongarije

Wat? Vier dagen zonnig feesten aan de oever van Europa’s grootste meer, lounges op en aan het water, cocktailbars, piers en meer dan dertig verschillende podia vanwaar een interessante mix van DJ’s, elektronische- en live acts, hip-hop artiesten en bands hun kunnen laten horen.

Sfeer? Bikini’s, neon lichten, heel veel water en feesten tot de zon weer opkomt: klinkt als muziek in de oren!

Klik hier voor meer info.

6/

Dimensions Festival

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DIMENSIONS FESTIVAL (@dimensionsfestival) op

Wanneer? 28 augustus tot 1 september in Fort Punta Christo, Kroatië.

Wat? Dit Kroatische festival is kleinschaliger dan het beroemde Ultra festival, maar eens zo leuk. Naast de festivalsite vinden ook bootfeestjes en tunnel parties en een openingsfeest in een amfitheater plaats. In 2019 viert het Dimenions helaas z'n laatste feestje, maar het festival wordt sowieso afgesloten met een knaller.

Sfeer? Dimensions is een veelzijdig festival, met zowel electro, indie, jazz en dub. Dat allemaal op z'n prachtige locatie aan het strand. Eén ding staat vast: van verveling is geen sprake.

Info: Dimensions Festival

7/

Mandrea

festival uniek Europa Italië

Wanneer? 11 tot 14 juli in de Italiaanse Alpen.

Wat? Dichtbij het Italiaanse Gardameer bouwt het Mandrea festival dit jaar al voor de 8ste keer een stevig feestje. Qua muziek variëren de genres van dub, tot reggae en folk. Daarnaast is er plaats voor indie filmvoorstellingen, performance art en verschillende workshops. Verder zijn er busjes die je naar stranden, meren en ander leuks vervoeren. En oh ja, er is Italian food, mmmm...

Sfeer? Gezellig, een beetje arty en vooral één met de natuur. Een totaalbelevenis dus op een geweldige locatie.

Info op Meandrafestival.com

8/

WECANDANCE

Wecandance festival België
Foto: Wecandance

Wanneer? 9-10-11 augustus op het strand van Zeebrugge

Wat? Intussen een vaste waarde in het Belgische festivallandschap: WECANDANCE neemt je voor de zevende keer op rij mee naar een surrealistisch coole wereld vol originele pop-ups, fantastisch fingerfood, en elektronische beats. Dit jaar is het thema Safari Nomads, verwacht je dus aan waanzinnige decors en dito outfits.

Sfeer? Zien en gezien worden is key op het razend hippe WECANDANCE. Wie schoon volk wil spotten, zoekt maar beter een safaripakje bij elkaar en rept zich naar het strand van Zeebrugge. De dress code, dit jaar dus sahara-minded, wordt er heel serieus genomen, je bent gewaarschuwd.

Klik hier voor meer info.

9/

Best Kept Secret

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Best Kept Secret festival (@bksfestival) op

Wanneer? 31 mei tot 2 juni in Beekse Bergen in het Nederlandse Hilvarenbeek

Wat? "Wij bouwen de boel op, jullie breken de tent af": Best Kept Secret mengt de oer-Hollandse nuchterheid met de niet te breken feestdrang die onze Noorderburen zo kenmerkt. In een bosrijke omgeving -mét zwemvijver- wordt je getrakteerd op heel wat muzikale acts, maar ook op geheime shows op en naast het water, leuke belevenissen zoals de akoestische karaoke en verrassende foodstands.

Sfeer? BBQ, camping en lekker zot doen op de live tonen van Bon Iver en Christine and the queens.

Klik hier voor meer info.

10/

Horst

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Horst (@horstartsandmusic) op

Wanneer? 13 tot 15 september in Vilvoorde.

Wat? Dit kleinschalige, Belgische festival verenigt kunst en muziek. Horst verhuist sinds dit jaar naar de ASIAT-site, een voormalige militaire basis in Vilvoorde. Er zijn beats van onder meer Objekt en tal van design-, architectuur- en muziekworkshops. In juli vindt al een expo plaats in het teken van het festival.

Sfeer? Deze hippe 'experience' trekt dito festivalgangers aan. Zowel muziek- als kunstliefhebbers komen er samen om nieuw talent te ontdekken.

Info: Horstartsandmusic.com

11/

Oasis

oasis festival Europa
Foto: Oasis Festival

Wanneer? 13 tot 15 september in Marrakech, Marokko.

Wat? Mag het wat meer zijn? Plan dan een trip naar het luxefestival Oasis, waar je drie dagen lang kan genieten van zon, massages en yoga overdag, en disco, house en elektro muziek 's nachts. Het driedaagse muziekfest vindt plaats in het prachtige luxehotel The Source, verwacht je dus aan heel wat verwennerij.

Sfeer? Geen back to basic camping hier, wel een luxueuze ervaring onder de Marokkaanse zon en ontspannen boho vibes.

Klik hier voor meer info.

12/

Meadows in the mountains

Meadows festivals uniek Europa
Foto: Meadows in the mountains

Wanneer? 6 tot 9 juni in Rhodope Mountains, Bulgarije.

Wat? Geen A-list line-up, wel veel dj’s en underground bands uit alle windstreken. Er valt genoeg muziek te ontdekken om tot de vroege uurtjes door te gaan én… je maakt het allemaal mee vanop een mistige bergtop!

Sfeer? Een dikke tien vanwege de magische locatie. Internationale bladen beschrijven de sfeer als een mix van Glastonbury en Burning Man, verwacht je dus aan een hoog artistiek en hippiegehalte. Alles staat in het teken van zen en mindfulness: yoga, meditatie, massage, tantraworkshops, cacaoceremonies. Enkel voor open geesten.

Klik hier voor meer info.

13/

Flow Festival

Flow festival Europa
Foto: Flow festival

Wanneer? 9 tot 11 augustus in Helsinki, Finland.

Wat? Een indrukwekkende line-up van muziek en kunst voor dit driedaagse feest in hartje Helsinki. Je maakt er kennis met de meest uiteenlopende muziekgenres, van rock via soul en jazz tot folk en hedendaagse club tonen. Het eten op Flow is bijna even hoogstaand als de muziek. Dertig door de organisatoren uitgekozen high profile restaurants, cafés en bars mogen er hun ding komen doen. De kernwoorden zijn lokaal, organisch en duurzaam. Ook kunstliefhebbers kunnen zich uitleven op Flow, het festival brengt in samenwerking met de University of the Arts Helsinki een uitgebreid kunst- en designprogramma.

Sfeer? Young, hip & urban!

Klik hier voor meer info.

14/

Farmfestival

farm festival
Foto: Farm fest

Wanneer? 25 tot 27 juli in Somerset, Verenigd Koninkrijk.

Wat? Dit festival wil bewust lokaal, ‘homemade’ en betaalbaar blijven. Bijna alles wat je er ziet - van het hoofdpodium tot de cider - is handgemaakt. Jong muziektalent krijgt alle kansen en naast muziek is er ook (letterlijk) ruimte om kunst, toneel en films te ontdekken in een idyllisch plattelandsdecor. Oh, en in Engeland durft het publiek al wel eens een verkleedpak uit de kast trekken op festivals. Wie zich zo’n ‘fancy dress’ wil aanmeten, wordt hier alvast niet scheef bekeken.

Sfeer? English countryside funk -denk Kate Moss die met haar hippe girlsquad een plattelandsfeestje bouwt…

Klik hier voor meer info.

15/

Heartland

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Heartland Festival (@heartlandfestivaldk) op

Wanneer? 30 mei tot 1 juni aan het Egeskov kasteel in Funen, Denemarken.

Wat? Heartland wordt al voor de vierde keer gehouden op het Deense eiland Funen. Showstopper is het renaissancekasteel Egeskov, Europa's best bewaarde waterkasteel met magnifieke tuinen. Grote namen sieren de line-up, met onder meer Solange en The Smashing Pumkins. Na het dansen geniet je van de heerlijke scandinavische keuken bij de verschillende foodstands.

Sfeer? De magische omgeving, de Deense keuken... Heartland heeft ons hart gestolen.

Meer info: Heartlandfestival.dk