Ontdek de 15 meest spectaculaire festivals in Europa

Geüpdatet op 5 mei 2023 door Lotte Gillis en ELLE België
Ontdek de 15 meest spectaculaire festivals in Europa @instagramwecandance

Van dansen in de Sahara tot afterparty's op een boot in de Adriatische Zee, dit zijn 15 unieke festivals in Europa.

Dat ons land vooruitstrevend is op vlak van festivals is alom bekend, maar er zijn nog veel onontdekte parels in Europa die zeker de moeite waard zijn. Ontdek hier unieke festivals in Europa waar kunst, liefde en muziek samenkomen!

Paradise City

Wat? Voor drie dagen wordt het domein van Kasteel Ribaucourt bij Brussel omgetoverd tot een unieke festivalweide. Paradise City wordt jaar na jaar bekroond tot 'groenste festival van België'. Het festival behoort zelfs tot de wereldtop op vlak van duurzaamheid. Allemaal dankzij initiatieven zoals een nachttrein, vegetarisch eten en gratis gefilterd water.

Sfeer? De zomerse soundtracks in combinatie met het meer zorgen voor een ontspannen sfeer: dansen, relaxen en lekker eten. Kortom, Paradise City is een verborgen paradijs met verrassende podia en betoverende mensen!

Wanneer? 30 juni tot 2 juli
Waar? Kasteelhoekstraat 1, 1820 Perk
Info? paradisecity.be

Paradise Garten Festival

Wat? Sinds een jaar heeft Paradise City er een Oostenrijks broertje bij. De eerste editie vorig jaar was meteen een succes. Dezelfde atmosfeer en aandacht voor duurzaamheid vind je hier terug aan het verlaten Prugg Kasteel. De elektronische muziek zorgt ervoor dat de locatie wordt omgetoverd tot een heus dansfeest.

Sfeer? Het Belgische festival aan een nieuwe horizon, met een lokale Oostenrijkse identiteit. Paradise Garten Festival is geen exacte kopie van Paradise City, allebei een bezoekje brengen dan maar?

Wanneer? 4 tot 6 augustus
Waar? Schloss Prugg, 2460 Bruck an der Leitha, Neder-Oostenrijk
Info? paradisgardenfestival.at

Uprising Festival

Wat? Zak af naar Slowakije voor een heus reggaefestival. Uprising heeft ook nog een historisch kantje. De organisatie herdenkt tijdens het festival de opstandsbeweging 'Uprising' van de Tweede Wereldoorlog. Je kan dit eventueel combineren met een korte citytrip naar Bratislava (waar het festival doorgaat) of je kan daarna met de trein doorreizen naar Wenen.

Sfeer? Het belooft een exotisch weekend te worden met alle foodstands, street art en wereldmuziek. Daarnaast heerst er een laid back sfeer waardoor dit festival een ideale uitstap is in de zomervakantie.

Wanneer? 25 tot 26 augustus
Waar? Zlaté piesky, Bratislava, Slowakije
Info? uprising.sk

Balaton Sound

Wat? Vier dagen lang kan je feesten aan het Balatonmeer, ook wel het grootste meer van Europa. Met dertig verschillende podia biedt het festival een mix van genres die tot alle oevers reikt.

Sfeer? De zomer start ideaal door deze mix van bikini's, neonlichten en heel veel water. En als je even een rustig moment wil, dan kan je genieten in de lounges op en naast het meer.

Wanneer? 28 juni tot 1 juli
Waar? Balatonmeer, Zamárdi, Hongarije
Meer info? balatonsound.com

We Love Green

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WE LOVE GREEN Festival (@welovegreen)

Wat? Naast een openlucht popfestival is We Love Green ook een duurzaamheidsproject. Zo plantten ze al 80 000 bomen in samenwerking met zoekmachine Ecosia. Daarnaast draait het festival ook nog eens 100 procent op hernieuwbare energie en zijn er 100 gratis waterpunten verspreid over het festival waar je je drinkbus kan vullen.

Sfeer? Naast muziekpodia is er ook een Think Thank waar je kan luisteren naar sprekers en zelf in discussie kan gaan over het klimaat. Dit festival is dus de perfecte balans tussen duurzaamheid en feest.

Wanneer? 2 tot 4 juni
Waar? Plaine de la Belle Etoile, 75012 Parijs, Frankrijk
Info? welovegreen.fr

Dimensions Festival

Wat? Als je niet kan kiezen tussen een strandvakantie of een festival is Dimensions in Kroatië de ideale oplossing. Het festival vindt plaats op een idyllische locatie aan de Adriatische Zee waar je naast dansen ook gewoon kan zonnen op het strand en zwemmen in de zee. Krijg je 's avonds maar niet genoeg van de muziek? Dan kan je het feest verderzetten op een boot tijdens de afterparty.

Sfeer? Dimensions is een veelzijdig festival met zowel elektronische muziek als indie, jazz en dub. Daarnaast vindt het plaats op een prachtige locatie aan het strand van de Adriatische Zee. Hier kan je zeker en vast de zomer goed afsluiten.

Wanneer? 31 augustus tot 4 september
Waar? The Garden Resort, Tisno, Kroatië
Info? dimensionsfestival.com

WECANDANCE

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WECANDANCE (@wecandancefest)

Wat? WECANDANCE  is ondertussen een vaste waarde in het Belgisch festivallandschap en viert dit jaar zijn tiende verjaardag. Deze jubileumeditie staat volledig in het teken van 'sea, sand & sun'. Het festival liet zich inspireren door de subtiele knipogen naar de oceaan bij de lente/zomershows in New York, Londen, Parijs en New York. Dit festival neemt je dus dit jaar mee op een idyllische trip naar de dijk van Zeebrugge.

Sfeer? Elk jaar verschijnen er prachtige outfits én mensen op dit festival. De dresscode wordt er heel serieus genomen. Haal je zeemeerminnenstaart al maar boven, want dit is het perfecte excuus om je kinderdroom waar te maken. Op dit euforisch weekend kan je helemaal jezelf zijn op jouw unieke manier!

Wanneer? 5 tot 6 augustus & 12 tot 13 augustus
Waar? Zeebrugge strand
Info? wecandance.be

Oasis Festival

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Oasis Festival (@theoasisfest)

Wat? Naast de dansvloer laat Oasis festival je eens proeven van de Noord-Afrikaanse levensstijl. Met contemporary art, mode en de lokale keuken word je helemaal ondergedompeld in de cultuur. Deze editie belooft echter een speciale te zijn. De organisatoren houden het momenteel nog spannend, want er is nog niet veel bekend. Wat we wel al weten is dat dit uitzonderlijke project je uit de natuurlijke habitat van Marrakech haalt, into the wild!

Sfeer? Laat je betoveren door de hedendaagse kunst en je maag vullen met de rijke Marokkaanse keuken. Kom tot rust door de yogasessies en het zwembad. Maar sluit vooral het festivalseizoen af door je hier helemaal te laten gaan!

Wanneer? 27 tot 29 oktober
Waar? Ouarzazate, Marokko
Info? intothewild.ma

Flow Festival

Wat? Dit festival vindt plaats in een voormalige energiecentrale, vlakbij het centrum van Helsinki. De omgeving is omgebouwd tot de ideale festivalsetting met flitsende designs en de nieuwste technologie. Daarnaast word je helemaal verwend op vlak van eten en drinken. De meest hoogstaande restaurants en cafés mogen op Flow hun eigen ding komen doen.

Sfeer? Dit festival biedt een interessante mix van muziek en kunst. De line-up dit jaar maakt het plaatje compleet. Niemand minder dan Lorde, Tove Lo en Chrisitne and the Queens passeren de revue!

Wanneer? 11 tot 13 augustus
Waar? Parrukatu, 00540 Helsinki, Finland
Info? flowfestival.com

Deep in the woods

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Deep In The Woods (@ditwfestival)

Wat? DITW is geen klassiek festival. De organisatie omschrijft het eerder als een 'chille plattelandspicknick voor muziek- en kunstliefhebbers'. Slapen kan naast in een gewone tent ook in een glamping tent of retro caravan. Verschillende generaties, muziekgenres en kunststromingen komen hier samen voor een betoverende beleving.

Sfeer? Diep in het bos komen er over het hele weekend zo'n 1500 mensen samen. De organisatoren houden het bewust klein, maar je krijgt er wel veel voor terug! Toffe muziek, workshops, yogasessies en een sauna zitten allemaal mee in het pakket. Dit festival is een oase van rust in de Waalse bossen.

Wanneer? 8 tot 10 september
Waar? Domaine de Massembre, 5543 Heer, Namen
Info? deepinthewoods.be

Outlook Origins

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Outlook Festival (@outlookfestival)

Wat? Outlook is een urban festival aan de Kroatische zee met drie verschillende podia. Ben je na het festival nog lang niet moe? Ga dan zeker eens kijken in de discotheek waar afterparty's plaatsvinden tot in de vroege uurtjes. Aan zon, zee, strand en feest geen gebrek dus.

Sfeer? Coole podia, bootfeestjes of sunrise sessions en dus feesten tot de zon terug opkomt.

Wanneer? 27 juli tot 1 augustus
Waar? The Garden Resort, Tisno, Kroatië
Info? outlookorigins.com

Sziget Festival

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sziget Festival (@szigetofficial)

Wat? De eerste stappen die je zet op het festivalterrein zijn over een schitterende brug. Deze moet je bewandelen om tot het Obida-eiland in Boedapest te raken. De toon voor de rest van het festival is vanaf hier gezet. Sziget biedt verschillende genres op een magische manier. Headliners van dit jaar zijn Billie Eilish, Imagine Dragons en David Guetta. Dat belooft!

Sfeer? Dit eiland zit vol cultuur, liefde en vrijheid. Je kan hier 100% jezelf zijn en je laten gaan op de leukste muziek.

Wanneer? 10 tot 15 augustus
Waar? Óbuda Island, Boedapest, Hongarije
Info? szigetfestival.com

Boom Festival

Wat? Het verhaal van Boom Festival begon in 1997. Toen startte het festival met psytrance, ondertussen is het uitgegroeid tot een multidisciplinaire beleving. Verschillende muziekgenres, kunst, yoga, meditatie en lezingen vind je allemaal terug in deze Portugese wildernis.

Sfeer? Bij dit festival wordt er in het bijzonder aandacht geschonken aan het milieu. Zo heerst er op dit festival een ecologisch bewustzijn. Het wordt één grote holistische samenkomst!

Wanneer? 20 tot 27 juli
Waar? Idanha-a-Nova, Portugal
Info? boomfestival.org

Exit Festival

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door EXIT Festival (@exitfestival)


Wat? Dit festival vindt plaats in het historische Petrovaradin fort in Servië. Vier dagen lang dans je hier op elektronische muziek, met een toets van hiphop, indie en zelfs heavy metal. Aan het begin van deze eeuw kwamen de mensen uit het voormalig Joegoslavië eindelijk uit isolatie. Mede dankzij festivals zoals Exit kunnen ze nu nieuwe muziekstromingen met liefde omarmen.

Sfeer? De Dance Arena is momenteel wereldberoemd, hier moet je dus zeker komen dansen! Daarnaast is er een adembenemend decor en sluit je de avond af met een onvergetelijke zonsondergang.

Wanneer? 6 tot 9 juli
Waar? Petrovaradin fort, Novi Sad, Servië
Info? exitfest.org

Pohoda

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pohoda Festival (@pohodafestival)

Wat? Dit festival bestaat al meer dan twintig jaar en is hét open air festival van Slowakije. De prijzen alleen al maken Pohoda de moeite waard, zo kan je er al een fles wijn kopen voor 8 euro. Daarnaast vindt het festival plaats op een verlaten luchthaven, we durven te wedden dat je op zo'n plek nog nooit gefeest hebt.

Sfeer? De muziek is gevarieerd van rock tot hiphop en reggae. Voor ieder wat wils dus. Naast dansen zijn er nog  genoeg andere dingen te doen zoals sporten en zelfs circusactiviteiten.

Wanneer? 6 tot 8 juli
Waar? Trenčín luchthaven, Pohoda, Slowakije
Info? pohodafestival.sk