#NoDietDay: 3x over-the-top desserts

Geüpdatet op 18 oktober 2017 door Natalia Tjurina
#NoDietDay: 3x over-the-top desserts

nodietdaykopie

Het is vandaag internationale #NoDietDay en dat vieren met plezier én lekkernijen. Véél lekkernijen. 

#NoDietDay zou het weleens tot onze nieuwe favoriete feestdag kunnen schoppen! Het enige wat je moet tellen vandaag is het aantal stukken taart dat je op kan. 'Overdaad schaadt' zegt u? Wij zeggen 'YOLO'. Aanschouw, drie verrukkelijke over-the-top desserts* op een rij:

*Opgelet: groot risico op watertanden. 

1/

Snickers Cheesecake

snickers cheesecake
© www.handletheheat.com

Ingrediënten:

Voor de korst:

  • 30 Oreo koekjes
  • 6 eetlepels boter

Voor het beslag:

  • 900 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  • 5 grote eieren
  • 1 ½ kopje lichtbruine suiker
  • ½ kopje volle room
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 18 kleine Snickers repen, grofgehakt (ongeveer 300 gram)

Voor de topping:

  • 1 kopje chocoladedruppels
  • ½ kopje volle room
  • 9 kleine Snickers repen, grofgehakt

Werkwijze:

Voor de korst:

  1. Verwarm de oven op 160 graden. Maal de Oreo koekjes fijn in een keukenrobot of stamp ze handmatig fijn.
  2. Laat de boter smelten in een pan en meng er de gemaalde koekjes onder. Doe het mengsel in een springvorm en duw goed tegen de bodem aan.
  3. Zet de springvorm in de oven en laat 10 minuten in de oven gaar. Haal de vorm uit de oven en laat goed afkoelen op een rooster.

Voor de vulling:

  1. Doe de roomkaas in een grote kom en klop glad met een elektrische klopper. Klop er daarna de eieren een voor een onder.
  2. Voeg suiker, room en vanille-extract toe en meng goed. Let wel op dat je niet gaat 'over-kloppen'! Roer er tenslotte de gehakte Snickers repen door.
  3. Giet het beslag over de afgekoelde korst in de springvorm en bak gedurende 1 uur of tot de korst er ietwat droog uit begint te ziet. De taart mag best nog wat wiebelen!
  4. Zet de taart op een rooster en laat volledig afkoelen. Laat ze daarna nog minstens 4 uur lang in de koelkast rusten.
  5. Haal de taart uit de springvorm en leg ze op een serveerbord.

Voor de topping:

  1. Warm de room zachtjes op in een pan op een laag vuur. Eenmaal de room begint te sudderen, haal je de pan van het vuur en doe je er de chocoladedruppels bij. Geef de chocolade enkele minuten om te smelten en roer daarna goed dooreen.
  2. Giet het chocolademengsel over de taart en laat het gerust langs de zijkanten van de taart lopen.
  3. Strooi er tenslotte de gehakte Snickers repen over.

(Via Handle The Heat)

2/

Witte chocoladetaart met aardbeien

witte-chocoladetaart-met-aardbeien-1024x1024
© www.liefdevoorlekkers.nl

Ingrediënten:

Voor het beslag:

  • 150 gram witte chocolade, in stukjes
  • 200 gram boter, op kamertemperatuur
  • 3 grote eieren
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • fijn geraspte schil van ½ sinaasappel
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel

Voor de vulling en de topping:

  • 400 gram rijpe aardbeien
  • fijn geraspte schil en sap van ½ sinaasappel
  • 1 eetlepel Amaretto likeur
  • 150 ml slagroom
  • 75 gram roomkaas
  • 50 gram witte chocolade

Werkwijze:

Voor het beslag:

  1. Verwarm de oven op 180 graden. Smelt de chocolade au bain-marie en roer regelmatig. Voeg de boter toe en roer tot hij gesmolten is.
  2. Breek de eieren boven een grote beslagkom en klop ze met een mixer in één minuut schuimig. Voeg basterdsuiker en sinaasappelrasp toe en klop op de hoogste snelheid het mengsel heel luchtig tot het licht van kleur is en verdubbeld in volume. Dit duurt ongeveer 4 minuten.
  3. Roer het chocolade-botermengsel nog even door en spatel het luchtig in een dun straaltje door het eimengsel. Zeef het bakmeel boven de kom en schep het er voorzichtig doorheen.
  4. Verdeel het beslag over 2 springvormen en strijk het glad. Bak de cakes samen in het midden van de oven in 20 à 25 minuten goudbruin en gaar. Steek een prikkertje in het midden om de gaarheid te controleren. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.
  5. Snijd de cakes aan de rand los van de vorm, haal ze eruit en laat ze op een rooster afkoelen met het bakpapier erop om te voorkomen dat de cakes uitdrogen.

Voor de vulling en de topping:

  1. Selecteer de mooiste aardbeien om de taart straks te versieren (aan een derde heb je genoeg). Verwijder van de rest van de aardbeien de kroontjes en snijd ze boven een kom in dunne plakjes. Meng er sinaasappelsap-, rasp en de likeur doorheen en laat 10 minuten marineren.
  2. Klop ondertussen de slagroom stijf en de roomkaas los. Schep de roomkaas luchtig door de slagroom tot alles goed gemengd is.
  3. Leg de eerste cake met de onderkant naar boven op een mooie schaal. Verdeel er de aardbeienplakjes over en besprenkel met de helft van het vocht. Spatel daarna voorzichtig de helft van de room erover.
  4. Leg er de tweede cake met de onderkant naar beneden voorzichtig op. Besprenkel met het resterende vocht en spatel er de rest van de room netjes op.
  5. Snijd de mooie aardbeien doormidden en leg ze in het midden op de room. Maak met een dunschiller krullen van de witte chocolade en strooi die bovenop de taart.

(Via Liefde Voor Lekkers)

3/

Bananencake met honingroom en whiskey-caramelsaus

© www.donnahay.com.au
© www.donnahay.com.au

Ingrediënten:

Voor het beslag:

  • 225 gram zelfrijzende bloem
  • 175 gram bruine suiker
  • 250 gram gepureerde bananen (ongeveer 3 bananen)
  • 80 gram rozijnen
  • 150 gram boter, gesmolten
  • 2 eetlepels honing
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 4 eieren

Voor de vulling en de topping:

  • 250 ml room
  • 250 gram zure room
  • 90 gram honing

Voor de whiskey-caramelsaus:

  • 220 gram fijne suiker
  • 80 ml water
  • 80 ml room
  • 2 eetlepels whiskey

Werkwijze:

Voor het beslag:

  1. Verwarm de oven op 160 graden. Roer de bloem samen met de suiker in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden van het mengsel en doe er de bananen, rozijnen, boter, honing, vanille-extract en eieren in. Meng alle ingrediënten goed dooreen.
  2. Vet een ronde bakvorm in en bekleed ze met een laag bakpapier. Giet het beslag in de vorm en bak 1 uur en 5 minuten in de oven. Controleer of de cake gaar is met een prikkertje. Zo niet, laat de cake nog 5 minuten extra bakken.
  3. Laat de vorm 10 minuten afkoelen en haal daarna de cake uit de bakvorm om die verder te laten afkoelen op een rooster.

Voor de whiskey-caramelsaus:

  1. Doe de suiker en het water in een pan en zet de pan op een middelmatig vuur. Breng al roerend aan de kook en laat de saus gedurende 9 à 10 minuten verder koken (zonder te roeren) of tot de saus een lichte caramel kleur krijgt.
  2. Haal de pan van het vuur en giet er voorzichtig de room en whiskey bij. Zet de pan terug op het vuur en roer goed tot je een glad mengsel krijgt. Haal de pan hierna opnieuw van het vuur en laat de saus volledig afkoelen.

Voor de vulling en de topping:

  1.  Doe de room, zure room en honing in een kom en klop het mengsel stijf met een handmixer.
  2. Snijd de cake horizontaal in 3 gelijke lagen en verdeel ¼ van de honingroom over de onderste laag. Leg daar de volgende laag bovenop en herhaal het proces met de rest van room en lagen.
  3. Verdeel de overgebleven room over de bovenste laag en giet er tenslotte de whiskey-caramelsaus over.

(Via Donna Hay)

Natalia Tjurina