Recept: 8 lichte pannenkoeken met Stevia

Geüpdatet op 18 oktober 2017 door ELLE België
Recept: 8 lichte pannenkoeken met Stevia

 

Recettes-de-crepes

Een sugar rush zònder desastreuze gevolgen? Het bestaat! Ontdek hier 8 heerlijke recepten voor light pannenkoeken: 

Op 2 februari is het Lichtmis, of anders gezegd een feestdag waarop we ongegeneerd veel pannenkoeken kunnen verorberen. Maar omdat een overkill aan suiker nu eenmaal niet gezond is, heeft Stevia voor jou de oplossing gevonden: Pure Via Rietsuiker & Stevia. Het heeft de smaak van suiker, maar met 50% minder calorieën. Laat die pannenkoeken maar komen!

Deeg voor lichte pannenkoeken (+/- 12 pannenkoeken)
Zeef 160g bloem in een kom, voeg er 100gram Pure Via Rietsuiker & Stevia aan toe en 1 snuifje zout. Klop vervolgens 4 eieren en meng goed. Smelt 4 eetlepels boter, giet er 50ml melk bij en roer goed tot alle klonters uit het deeg zijn. Dek het af met plasticfolie en laat het 2 uur rusten op kamertemperatuur. Vergeet niet om tijdens het bakken je antikleefpan in te smeren met een beetje olie.

Tip: Je kan je beslag aromatiseren met cacao, vanillesuiker, rum..

Pure-Via-crepes

Waarom suiker vervangen door Pure Via Rietsuiker & Stevia?

  • Het heeft dezelfde smaak als suiker, maar met 50% minder calorieën. De steviolglycosiden in de stevia hebben een intens zoete smaak zonder toevoeging van één enkele calorie.
  • Omdat 50gram Pure Via overeenstemt met 100gram suiker.
  • Het dezelfde textuur heeft als suiker en ideaal is voor pannenkoekenbeslag of ander gebak. We testen het graag voor je uit!
  • En het geeft pannenkoeken een goudbruine kleur.

1/

Pannenkoeken met mandarijnen compote

Crepes-mandarines

Pel 8 mandarijnen en verwijder alle pitten. Snij ze in 4 en slaat ze stoven in een pan met 4 eetlepels suiker. Zodra al het vocht verdampt is, zijn de mandarijnen klaar. Verspreid de mandarijnen compote over de pannenkoeken en vouw ze in vier. Garneer de pannenkoeken met enkele partjes mandarijn voor een feestelijke presentatie.

2/
Lolly pannenkoeken gevuld met confituur en warme chocolademelksucette-crepes-confiture

Dompel 1 vel gelatine onder in koud water. Verwarm 400 gram confituur naar keuze in een pan met de gelatine. Haal wanneer de gelatine gesmolten is het vuur van de pan en laat het afkoelen. Spreid het mengsel op de pannenkoek en leg er meteen een nieuwe op en besprenkel deze opnieuw met gelatine. Rol de pannenkoeken vervolgens in plastic folie en laat ze 3 uur afkoelen in de frigo. Serveer de pannenkoeken met een warm glas chocolademelk. Verwarm hiervoor de melk in een steelpan op een zacht vuurtje. Voeg langzaam stukjes pure chocolade toe en roer tot deze gesmolten is. Giet de chocolademelk als afwerkingen in mooie cups. Haal na 3uur de pannenkoeken uit de koelkast en snijd ze in kleine plakjes. Spies ze op fijne stokjes en serveer de lollies met confituur en een kopje warme chocolademelk.

3/
Pannenkoeken met gouden kakiscrepes-aux-kakisSpoel en snijd 4 kakivruchten in grove stukken. Besprenkel ze met het sap van een halve citroen. Smelt 15gram boter in een antikleefpan en bak ze op een hoog vuur tot ze goudbruin zijn. Voeg vervolgens 4 eetlepels honing toe, het sap van een halve citroen en 1 snuifje kaneel. Laat het sap sudderen gedurende 5 minuten. Plaats de kakis in de pannenkoeken, vouw ze in vier en overgiet ze met siroop.
4/
Appel-walnoten pannenkoekenCrepes-aux-pommes

Verwarm de oven voor op 180graden. Schil 2 appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes. Doe 40gram walnoten in een blender tot ze grof gehakt zijn. Bak daarna de appels goudbruin in een beetje boter, voeg de walnoten toe, 1 eetlepel donkere rum en kaneelpoeder, en als laatste 50gram Pure Via Rietsuiker & Stevia. Meng alle ingrediënten gedurende 4 minuten en zorg ervoor dat het suiker gesmolten is. Bak de pannenkoeken op een ingevette bakplaat en overgiet ze met het overgebleven sap in de pan. Laat ze 5 minuten bakken en serveer ze warm. Versier het bord met knapperige noten en lekkere goudbruine appels.

5/
Pannenkoeken met verse limoencrepes-citrons-vertsSchil vier biologische limoenen, breng 10 centiliter water aan de kook met 80 gram Pure Via Rietsuiker & Stevia en als laatste het limoensap met schil. Laat het koken tot het stroop wordt. Bak ondertussen in 4 gevouwen pannenkoeken en besprenkel ze met de limoenstroop.
6/
Pannenkoeken met exotische vruchtenaumoniere-de-crepesSchil en snijd 2 mango’s en 4 dragon fruits in kleine blokjes. Meng het fruit met 200gram yoghurt en twee eetlepels vloeibare honing. Leg in het midden van je pannenkoek een lepel honing en het yoghurtmengsel van honing en fruit. Plooi deze in een portemonneevorm en plaats ze in de koelkast tot ze volledig afgekoeld zijn.
7/

De crêpe Suzette van patissier Laurent MorenoCrepe-suzette-grand-marnier

De ambassadeur van het befaamde Grand Marnier likeur, Laurent Moreno, geeft ons zijn recept voor de legendarische crêpe Suzette.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Giet 15 cl vers geperst sinaasappelsap in een koekenpan, voeg er 55 gram aan toe en enkele koffielepels maïzena. Laat alles goed koken. Roer er 15 g gesmolten boter doorheen en werk af met 3 cl Grand Marnier likeur. Blijf ondertussen alles goed roeren. Leg de in 4 gevouwen pannenkoeken in een schotel en overgiet ze met de saus. Warm alles op in de oven voor ongeveer 5 minuten en serveer ze warm.

8/

Pannenkoeken met cacao, kaneel en star fruitCrepes-cannelle-cardamoneVoor het beslag: 1 eetlepel kaneelpoeder, 30 gram cacaopoeder (ongezoet) en 50ml melk. Was het star fruit grondig en snijd ze in drie stukken. Serveer de pannenkoeken met Pure Vita Rietsuiker & Stevia en de plakjes star fruit.