Met zijn weelderige weilanden is Ierland van nature groen. Maar die kleur staat ook voor eerlijke landbouw en duurzamer eten. Iers rundvlees, buiten grootgebracht, is een bewuste keuze voor liefhebbers van rood… maar groen vlees.

Een uniek fokmodel in de wereld

Beter eten betekent ook beter begrijpen wat we op ons bord leggen. Traceerbaarheid, dierenwelzijn, voedingskwaliteit, ecologische voetafdruk… Vlees kopen is tegenwoordig een bewuste keuze maken. Iers rundvlees vinkt alle hokjes van dit nieuwe culinaire bewustzijn aan.ย De veeteelt in Ierland is gebaseerd op de natuurlijke rijkdommen van het eiland: water en gras. Dankzij een zeer gematigd klimaat en overvloedige regen (bijna 180 regendagen per jaar, tot frustratie van toeristen!), heeft het land een ideaal ecosysteem en de groenste weiden van Europa. Deze idyllische omgeving maakt de dieren ook gelukkig. De veehouders volgen hier een zeldzaam en verantwoord model, gericht op kwaliteit en duurzaamheid. De runderen โ€” voornamelijk Hereford- en Angus-rassen โ€” grazen 220 dagen per jaar vrij rond en worden voor 95% gevoed met vers gras of in de winter met hooi. Ze worden in kleine groepen grootgebracht in hun natuurlijke omgeving, zonder stress en met minimale menselijke tussenkomst, en groeien op onder omstandigheden die hun welzijn respecteren.

ยฉFennell Photography

Wanneer de natuur de smaak beรฏnvloedt

Iers rundvlees is afkomstig van gecontroleerde veeteelt, gestoeld op de kennis van de veehouders en de specifieke streek en het klimaat. Het resultaat is een bijzonder interessant voedingsprofiel, rijk aan omega 3 en 6 en aan vitamines A en E. Beter gevoed, biedt het van nature een vlees met opmerkelijke organoleptische kwaliteiten โ€“ begrijp: een intense smaak, een fraaie textuur en natuurlijke malsheid โ€“ ideaal voor alle bereidingen, van barbecue tot slow cooking. Welke stukken voor welke recepten? Voor snelle bereidingen in de pan of op de grill, kies stukken met weinig zenuwen en korte vezels zoals entrecote, lendenbiefstuk, rump of baby-top. Je kunt ook lange vezelstukken zonder zenuwen grillen, zoals vang of skirt steak, die een heerlijke sjalottensaus perfect opnemen. Stoofschotels zoals boeuf bourguignon, pot-au-feu of daube vragen om vlees met lange vezels en veel collageen. Die structuren smelten tijdens het garen en zorgen voor een rijke, smeuรฏge textuur. Denk aan runderwang, schouder, nek of schouderblad. Aan het spit kun je niet verkeerd gaan met een gebraden stuk rundvlees of een malse rib eye. Voor tartaar zijn vang, skirt steak of rump de ideale keuze, terwijl carpaccio het best tot zijn recht komt met een filet, ronde gite of baby-top.

Rood vlees uit een groen land

Origin Green, het nationale duurzaamheidsprogramma van Ierland, werd in 2012 gelanceerd door het overheidsagentschap Bord Bia. Vandaag de dag is 90% van de geรซxporteerde voedingsmiddelen en dranken afkomstig van deze aanpak. Het programma garandeert totale transparantie met meetbare en openbare resultaten. Ierland, al erkend als een model voor duurzame landbouw, heeft een van de laagste koolstofvoetafdrukken ter wereld voor zijn veeteelt. Een nieuw verplicht reguleringsproject van de emissies streeft ernaar de milieu-impact nog verder terug te dringen – voor beter eten, zonder dat vlees hoeft te worden opgegeven.

ยฉFennell Photography

Dit artikel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Bord Bia.
irishbeef.be

Lees ook  Recepten: 7 keer herfst op je bord