FOODTRIP: onze favoriete adresjes in Livigno

Geüpdatet op 19 februari 2024 door Clothilde Van Brussel Foto’s: Kosmo Taste the Mountain
FOODTRIP: onze favoriete adresjes in Livigno

Gelegen in het hart van de Valtellina-vallei in Lombardije, is het charmante dorp Livigno de ideale bestemming voor liefhebbers van bergvakanties die op zoek zijn naar culinaire genoegens. Onlangs pakte het ELLE Eten-team haar koffers om richting dit unieke skioord te gaan. Ontdek Livigno samen met ons! 

Gelegen op 1.816 meter hoogte, niet ver van de Zwitserse grens, heeft het mooie kleine dorp Livigno zeker genoeg te bieden voor wie zot is op skiën of houdt van pittoreske sneeuwlandschappen. Livigno, ook wel het "Kleine Tibet van Italië" genoemd, is een zeer gewilde vakantiebestemming met een ongeëvenaarde fauna en flora. Elk jaar verwelkomt dit dorp in de Italiaanse Alpen tal van liefhebbers van wintersport en natuur, en biedt het een unieke ervaring van alpineskiën met zijn 115 km aan pistes die adembenemende uitzichten bieden.

Deze bestemming is niet alleen een waar paradijs voor liefhebbers van skiën, maar is uiteindelijk ook een hotspot voor alle vakantiegangers die geïnteresseerd zijn in het ontdekken van andere (minder) sportieve activiteiten. Hier ontdek je namelijk een royale en smakelijke gastronomie, die rijk is aan een ongeëvenaard erfgoed en cultureel erfgoed.

ONZE FAVO ADRESJES IN LIVIGNO 

Klein van formaat, groots in gastronomie... Dat zou het motto van Livigno kunnen zijn! Inderdaad, het dorp kan zich beroemen op een gastronomisch hoogtepunt... En dat is niet voor niets, culinaire projecten schieten als paddenstoelen uit de grond in het hart van de Italiaanse Alpen! Met name door het Tas'T - Livigno Native Food-project, waarmee bezoekers de meest authentieke smaken en producten kunnen proeven in de deelnemende hotels, naast het gebruikelijke ontbijtbuffet. Typische en traditionele producten, waaronder gebak en koekjes, brood, maar ook zuivelproducten en andere vleeswaren die ter plaatse worden bereid volgens oude traditionele recepten. Maar zoals het een echte foodie betaamt, is het natuurlijk ook interessant om op ontdekking te gaan naar de restaurants en eetgelegenheden in de omgeving, om alle regionale smaken te proeven. Hier vogt onze selectie van de beste food hotspots in Livigno:

Al Persef

Gelegen in het hart van Livigno, is Al Persef een van de onvergetelijke food hotspots. Hier biedt chef-kok Attilio Galli samen met zijn jonge team een fusiekeuken van oosterse nuances en typische bergsmaken. Aan tafel gaan, staat gelijk aan een culinaire reis maken die je niet snel zult vergeten. De drie ontdekkingsmenu's (waarvan één 100% vegetarisch) zijn samengesteld uit hoogwaardige ruwe producten, afkomstig uit de Alpenregio maar ook van over de hele wereld. De sleutelwoorden bij Al Persef? Vakmanschap, techniek, passie maar vooral grenzeloze verbeelding!

Meer info via ristorantealperseflivigno.com.  

Kosmo Taste the Mountain 

De afspraak vindt plaats aan de voet van het Mottolino-skigebied, op een steenworp afstand van het stadscentrum, in dit mooie restaurant met een adembenemend uitzicht over de vallei. Direct bereikbaar vanaf de skipistes, is Kosmo Taste the Mountain een must-visit wanneer je Livigno bezoekt. Een eigentijds en modern adres waar ethische en traditionele gerechten op de kaart staan, bereid met verse en lokale producten, die volledig worden gebruikt met als doel de productie van afval tot 100% te verminderen.

Meer info via kosmotastethemountain.com

Camana Veglia

Gelegen op 5 minuten loopafstand van het centrum van Livigno, is Camana Veglia een typisch en prachtig alpien hotel! De accommodatie herbergt ook een restaurant, gebouwd van 19e-eeuws hout, in een traditionele stijl met houten meubilair. Een combinatie die de warme sfeer van de bergchalets oproept. De keuken is er typisch en ambachtelijk, bereid met respect voor het land, de producten en hun oorsprong. Je kunt er gerechten eten die met zorg en passie zijn bereid door chef-kok Dionigi Colombo.

Meer info via camanaveglia.it.

Birrificio 1816 

Deze microbrouwerij is gevestigd in het centrum van het dorp en is de hoogste bierproductieplaats in Europa. Zoals de naam het al aangeeft, is deze hotspot gelegen op 1816 m hoogte! Hier proef je niet alleen hun bier, maar ook heerlijke gerechten geïnspireerd op klassieke Italiaans-Beierse gerechten.

Meer info via 1816.it.

Latteria di Livigno

Als artisanale productieplaats maar ook als toeristische hotspot, is de Latteria di Livigno een verplichte stop voor bezoekers! Samenwerkend met 17 melkproducenten uit de omgeving, produceert men daar melk, kaas, yoghurt, ijs en andere ricotta, volledig in de stijl van de regio! Boven de fabriek bevindt zich een restaurant, dat een menu biedt samengesteld met ter plaatse gemaakte producten. Als klap op de vuurpijl heeft de locatie ook een kruidenierswinkel waar een selectie van verse producten te koop is.

Meer info via latterialivigno.eu.

Kàfe Livigno

Gezien zijn geografische ligging blijkt deze kleine koffiebrander in het stadscentrum van Livigno de hoogst gelegen micro-branding van Europa te zijn. Ambachtelijke koffie wordt hier in kleine hoeveelheden geproduceerd in een trommelbrander, en kan ter plaatse worden gekocht en zelfs geproefd!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KÀfe Livigno (@kafelivigno)

Meer info via kave-livigno.com.

WAT JE HIER NOG KAN VERWACHTEN

Als ideale winterbestemming voor het hele gezin, is Livigno niet alleen een skiparadijs maar ook de perfecte plek om andere sportieve en minder sportieve activiteiten te ontdekken.

Skisport

Skiliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen op de 115 km aan skipistes, via 74 brede en zonnige pistes. Van 13 april tot 1 mei kunnen vakantiegangers die een bezoek aan Livigno plannen, genieten van een gratis skipas bij het reserveren van 4 nachten in een hotel of 7 nachten in een appartement in het dorp. Naast alpineskiën en snowboarden kunnen de meest sportieve mensen zich ook wijden aan langlaufen, een praktijk die bekend en geliefd is bij de lokale bevolking, aangezien het dorp zelfs wedstrijden organiseert, zoals La Sgambeda. Waarom zou je ten slotte niet verleid worden door een sneeuwschoenwandeling? Een gelegenheid om prachtige alpiene landschappen te bewonderen...

Aquagranda, dé plek om te herbronnen 

Deze hotspot is een van de grootste ultramoderne sport- en wellnesscentra in Europa. Hier wordt iedereen uitgenodigd om te ontspannen na een dag skiën! Mensen komen hier niet alleen om te genieten van de Wellness & Relax ruimte, maar ook voor een sportsessie of zelfs met familie om te genieten van de vele faciliteiten, zwembaden en glijbanen in het Slide & Fun gedeelte. Aquagranda is ook benoemd tot Olympic Preparation Center, met zijn 50 meter zwembad, dat veel atleten en verschillende nationale teams van verschillende disciplines verwelkomt voor hun fysieke training.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aquagranda Livigno (@aquagranda)

Meer info via aquagrandalivigno.com.

Bijkomende informatie over de bestemming vind je ook via  livigno.eu