Dankzij deze hacks houd jij je bloedsuikerspiegel in balans

Geüpdatet op 18 januari 2024 door Lisa Aelvoet
Dankzij deze hacks houd jij je bloedsuikerspiegel in balans ©Fanny Latour

De laatste tijd is er enorm veel te doen rondom de bloedsuikerspiegel. Deze beïnvloedt niet alleen je energielevels en humeur maar speelt ook een rol bij het reguleren van je eetlust. Dankzij de volgende hacks van een experte krijg ook jij je bloedsuikerspiegel in balans.

De Franse biochemiste Jessie Inchauspé verzamelde met haar account @glucosegoddess maar liefst 3,1 miljoen volgers op Instagram. Daarenboven mag ze zich ook New York Times Bestselling Author noemen dankzij haar boeken 'Glucose Revolution' en 'The Glucose Goddess Method' (2023). Ze dankt haar populariteit aan het vertalen van wetenschappelijke data in hapklare hacks, die een positieve invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Het resultaat? Geen cravings, meer energie en een fantastisch gevoel. Ontdek 8 van Jessie's favoriete hacks. 

1. Hartig ontbijt

Een zoet ontbijt is misschien snel en makkelijk, maar het kan je bloedsuiker flink opjagen. Probeer in plaats daarvan eens een hartig ontbijt. Wat dacht je van roerei, wat plakjes avocado, of volkoren toast met hummus? Deze opties houden je bloedsuikerspiegel stabiel en geven je een gestage stroom van energie voor de hele ochtend. Het is een simpele switch die je dag een gezonde start geeft.

2. Groenten als voorgerecht

Voordat je je tanden zet in het hoofdgerecht, start met wat groenten. Dit kan iets simpels zijn zoals een kleine salade of wat rauwkost. Het idee hierachter is dat de vezels in de groenten je helpen om de opname van suiker in je hoofdmaaltijd te vertragen. Het is een eenvoudige hack die je helpt om bloedsuikerpieken te vermijden en je langer vol te voelen. Bovendien is het een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je genoeg groenten binnenkrijgt!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jessie Inchauspé (@glucosegoddess)

3. Koolhydraten als laatste

Het kan contraintuïtief klinken, maar bewaar je koolhydraten voor het laatst tijdens een maaltijd. Begin met het eten van eiwitten, vetten en vooral vezelrijke groenten. Deze zullen je helpen om je maag alvast wat te vullen en de langzamere absorptie van suikers uit koolhydraten voor te bereiden. Wanneer je dan uiteindelijk bij je portie koolhydraten komt, is je lichaam beter in staat om deze gelijkmatig te verwerken. Dit helpt bij het voorkomen van plotselinge bloedsuikerpieken.

4. Azijn als geheime ingrediënt

Azijn is niet alleen voor salades! Een scheutje in je maaltijden werkt als een superheld voor je bloedsuikerspiegel. Het helpt je lichaam om langzamer suiker op te nemen en maakt je insulinegevoeliger. Plus, het geeft een lekkere kick aan bijna elk gerecht.

5. Geen suiker op een lege maag

Het vermijden van suiker op een lege maag is een slimme zet. Als je je dag start of een maaltijd begint met suikerrijke voedingsmiddelen, kan dit leiden tot snelle en hoge pieken in je bloedsuikerspiegel, wat resulteert in energiedips en een hongergevoel. Bewaar zoete lekkernijen dan ook voor het einde van je maaltijd. Als je reeds andere voedingsmiddelen hebt gegeten, zoals eiwitten, vetten en vezels, is je lichaam beter voorbereid om suikers effectiever te verwerken. Door suiker als dessert te nuttigen, minimaliseer je de impact op je bloedsuikerspiegel en geniet je nog steeds van je favoriete zoetigheden, maar op een manier die vriendelijker is voor je lichaam.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Jessie Inchauspé (@glucosegoddess)

6. Eet fruit enkel heel

Fruit is fantastisch, maar eet het in zijn geheel, niet geperst of gepureerd. De vezels in heel fruit zijn de beste vrienden van je bloedsuikerspiegel, omdat ze helpen de suikeropname te vertragen. Het is alsof je de suiker in slow motion je lichaam laat binnenkomen.

7. Maak een wandelingetje na elke maaltijd

Een korte wandeling na het eten is als een mini-detox voor je bloedsuikerspiegel. Het helpt je lichaam om de suiker beter te verwerken en voorkomt die ongewenste pieken. Slechts 10 minuten lopen maakt al een wereld van verschil.

8. Kleed je koolhydraten aan

Denk aan je koolhydraten als een eenvoudige outfit die je opfleurt met accessoires. Combineer ze met eiwitten, vetten en vezels om ze 'aan te kleden'. Zo verander je een snelle suikerpiek in een gestage, stijlvolle opname. Plus, het is een heerlijke manier om te eten!

Shop hier

Meer weten? Voor €29,99 haal je Jessie's boek 'Glucose Revolutie' in huis.