9 bestemmingen voor een (lang) weekendje weg deze herfst

Geüpdatet op 2 oktober 2023 door Lore Ginneberge Foto’s: Shutterstock
9 bestemmingen voor een (lang) weekendje weg deze herfst

Vergeet lange zonvakanties en overbevolkte steden: citytrips in de herfst zijn een stuk rustiger, romantischer en vaak goedkoper. Met enkele lange weekends in het verschiet voelen we de reiskriebels al... Heb je al eens aan deze bestemmingen gedacht?

1. East-Sussex: middeleeuwse romantiek

Een uurtje treinen vanuit buzzy Londen en je komt in het pittoreske East-Sussex, dat met z'n uitgestrekte natuurgebieden en schilderachtige straatjes niet meer kan verschillen van de grote Engelse steden. Maak er lange wandelingen in het South Downs National Park, bezoek de verschillende musea of ga op ontdekking in de vele middeleeuwse kastelen. En wie weet loop je er een lid van de Royal Family tegen het lijf.

East sussex bezoeken citytrip
Unsplash

2. Brugge: sprookjesachtige charme

Waarom zoek je het niet wat dichterbij? Onze eigen Brugge die Schone biedt een magische setting die perfect past bij de herfst. De grachten zijn omlijst door oranje en bruine bladeren, en de geplaveide straten leiden je naar chocoladeboetieks en gezellige cafés. Mis zeker niet de kans om het Belfort te beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad.

Brugge adresjes citytrip weekend weg
Shutterstock

3. Porto: de charme van de Douro

In het noorden van Portugal vind je Porto, een stad die opvalt met zijn prachtige azulejo-gevels en de rivier de Douro. Verken de historische Ribeira-wijk, geniet van een glas port in een van de vele wijnkelders en bekijk de zonsondergang vanaf de Dom Luís I-brug.

Porto portugal citytrip bestemmingen herfst
Unsplash

4. Dresden: barokke grandeur

Deze stad in de Duitse deelstaat Saksen is wat je noemt een verborgen parel. Dresden kende een volledige verwoesting tijdens de oorlog, maar alle monumenten werden intussen in ere hersteld, en dat zijn er heel wat. Je hebt het barokke Zwinger-paleis, een grote verzameling renaissancekunst en een magnifieke opera. Al deze gebouwen stralen als nooit tevoren en wachten om ontdekt te worden.

adressen bestemmingen herfst
Unsplash

Zoek hier de goedkoopste vliegtickets naar Dresden.

5. Krakau: een duik in de geschiedenis

Krakau, in Polen, is een stad met een rijk verleden en een levendige cultuurscene. Struin door het middeleeuwse marktplein, bezoek het indrukwekkende Wawel-kasteel en verdiep je in de Joodse geschiedenis in de wijk Kazimierz.

krakau polen citytrip
Shutterstock

6. Maastricht: bourgondische gastvrijheid

Niet ver van de Belgische grens, in Nederland, ligt Maastricht. Deze stad biedt een mix van culturen en smaken, en is vooral bekend om zijn bourgondische levensstijl. Slenter door de oude binnenstad, ontdek trendy winkels en geniet van een kop koffie en een stuk Limburgse vlaai.

citytrip herfst oktober november
Shutterstock

7. Lyon: culinaire verwennerij

Nog meer dan Parijs staat Lyon bekend om haar vele toprestaurants. In enkele uren sta je met de sneltrein in dit Franse stadje, perfect voor een lang weekend vol verwennerij. Bekende culinaire trekpleisters zijn Les Halles de Lyon, een indoor foodmarkt, net als de vele Bouchons, traditionele bistro's waar je geniet van genereuze maaltijden in een huiselijke sfeer. Daarnaast is Lyon de geboorteplaats van Mr. Paul Bocuse, de godfather van de Franse nouvelle cuisine.

Lyon stad bezoeken trip herfst citytrip bestemmingen
Shutterstock

8. Kopenhagen: Scandinavische cool

De Deense hoofdstad is de thuisbasis van de 'hygge' levensstijl die in de herfst tot zijn recht komt. Maak een fietstocht langs de kleurrijke huizen van Nyhavn, bezoek het koninklijk paleis en verwarm jezelf met een lokale traktatie, zoals smørrebrød en kaneelrolletjes. Ontdek de hipste koffiebars in deze stad die zich de laatste jaren omtoverde tot meest trendy plek van Europa.

Kopenhagen citytrip bestemmingen herfst
Unsplash

9. Granada: Moorse magie

In het zuiden van Spanje biedt Granada een betoverende mix van Moorse architectuur en traditionele Andalusische cultuur. Het hoogtepunt is natuurlijk het Alhambra, maar vergeet niet de smalle straatjes van het Albaicín te verkennen en te genieten van gratis tapas in de lokale bars.

granada city trip stad herfst bezoeken vakantie bestemmingen
Shutterstock