Belgische wijnen: dit zijn onze favorieten

Geüpdatet op 29 maart 2024 door Mandy Kourkouliotis
Belgische wijnen: dit zijn onze favorieten

België, een wijnland? Toch wel! De laatste jaren wordt de kwaliteit van onze wijnen internationaal steeds meer erkend, met een hele reeks medailles als bewijs. Focus op enkele Belgische wijnen die je zeker moet proeven.

Bubbels van eigen bodem

1. Wiscoutre blanc de blancs - Domein Entre-Deux-Monts

Deze frisse en fruitige mousserende wijn uit Westouter is het ideale antwoord op een aperitief, oesters of zeevruchten dankzij zijn aroma’s van steenfruit, citroen en pompelmoes. In de mond heeft hij een frisse aanzet en een aangename afdronk. De wijn die gemaakt is met de Kerner-druif en een chardonnay-aanvulling, heeft een mooie gele kleur en is erg toegankelijk voor iedereen die een bubbel lust.

Vins belges
Wiscoutre blanc de blancs, Domein Entre-Deux-Monts, 19,50 euro.

Shop hier

2. Zwarte Parel - Wijnkasteel Genoels-Elderen

Deze mousserende wijn uit Haspengouw met een heldere, strogele kleur won al verschillende prestigieuze prijzen. Deze chardonnaywijn onderging een uniek rijpingsproces volgens de Méthode Traditionelle, waarbij een tweede gisting in de fles plaatsvond. Zwarte Parel heeft een zachte, romige textuur en een complex karakter met aroma’s van citrus, ananas, meloen en pompelmoes. Perfect bij een aperitief of zomerse hapjes!

Vins belges

Zwarte Parel, Wijnkasteel Genoels-Elderen, 19,80 euro.

Shop hier

3. Pinot Brut Rosé - wijndomein Aldeneyck

Op zoek naar een mousserende roséwijn met een elegante stijl? Dan is deze wijn van het Maaseikse wijndomein Aldeneyck met zijn zalmroze kleur en weelderige mousse van fijne belletjes de ideale keuze. Hij is gemaakt van de Pinot Noir-druif en vormt de ideale verfrissing op een gezellige zomerdag met zijn zoete aroma’s van rood fruit zoals aardbeien en frambozen. Het domein investeerde onlangs in een nieuwe wijnlounge met zicht op de wijnmakerij. Een echte must-see als je op bezoek in Limburg bent!

Vins belges

Pinot brut rosé, wijndomein Aldeneyck, 25,95 euro.

Shop hier

4. Pinot noir brut rosé - Domaine du Chapitre

Deze Crémant de Wallonie BOB uit Nijvel is in meerdere opzichten uitzonderlijk. Hij won de gouden medaille op het Concours Mondial de Bruxelles 2021 en kreeg een waardering van 4,5 in de Guide des Vins Belges 2023. Deze 100% Pinot Noir rosé, met zijn zeer bleke kleur en fijne belletjes, verspreidt aroma’s van kleine rode vruchten, terwijl hij mooi fris in de mond blijft. Dé geslaagde toevoeging bij een zonnige apero of een feestmaaltijd!

vin

Pinot noir brut rosé, Domaine du Chapitre, 24 euro.

Shop hier

Witte wijnen van eigen bodem

1. Auxerrois Acacia 2019 - Oud Conynsbergh

Deze frisse wijn van de Auxerrois-druif is de meest unieke variant in het aanbod van het domein Oud Conynsbergh uit Boechout. De wijn werd gerijpt op acaciahout en kenmerkt zich door zijn verfijnde smaakprofiel met fruitige aroma’s, subtiele kruidigheid en een zachte afdronk. Deze volle en intens geurende wijn wordt niet gefilterd en drink je bij een veelheid aan gerechten zoals een smeuïge risotto met cham- pignons, gegrilde tarbot, of bij rijpe witschimmelkazen.

Vin belge

Auxerrois Acacia 2019, Oud Conynsbergh, 31,30 euro.

Shop hier

2. Biztro 2019 - Domein Cuvelier

Hou je van klassiek met een hoek af? Laat je dan verrassen door Domein Cuvelier uit Haspengouw. Deze BizTro op basis van 100% Gruner Veltliner-druif heeft een fruitig karakter met een zurige toets, wat typisch is voor de wijnen uit ons land. In de neus ontdek je toetsen van groene peper, kweepeer, curry en groene appel. Deze frisse wijn heeft een fijne mineraliteit, is zacht in aanzet en heeft een aangename afdronk. Je serveert hem bij een aperitief, bij oesters of zee- vruchten. Of, je geniet gewoon van de wijn zelf!

Vin belge

Biztro 2019, Domein Cuvelier, 14,95 euro.

Shop hier

3. Cuvée Revelation 2022 - Coteaux des Avelines

Deze droge, fruitige witte wijn is zeker een geslaagd aperitief en wordt gemaakt van Johanniter, Solaris en Bronner, zeer resistente druivensoorten die niet ver van Villers-la-Ville groeien. De kleur is helder met lichtgele reflecties en de levendigheid in de mond gaat harmonieus samen met de aroma’s van appel, peer en gele perzik. Een elegante, goed gemaakte wijn om van te genieten tussen 6 en 8° met sushi, verse geitenkaas of guacamole.

vin

Cuvée Revelation 2022, Coteaux des Avelines, 13 euro.

Shop hier

4. Notes Blanches 2021 - Vin de Liège

Deze halfdroge witte wijn wordt bio- logisch verbouwd en met de hand geoogst. Hij is aromatisch, verkwikkend en expressief, met explosieve aroma’s van citroengras, exotisch fruit, roos en gekonfijte citrusvruchten. In de mond is hij rond, soepel en exotisch, en zijn restsuikers worden gecompenseerd door een fijne zuurgraad die de wijn levendig houdt. Liefhebbers van zoete en hartige gerechten of vers fruit zullen hem zeker waarderen!

vin belge

Notes Blanches 2021, Vin de Liège, 13,90 euro.

Shop hier

Rosé wijnen van eigen bodem

1. Rosé Celebration 2021 - Château Bon Baron

Deze 100% Pinot Noir AOC Côtes de Sambre et Meuse werd gemaakt in Lustin. Hij heeft een lichte koperkleur en een goed balans tussen een uitgesproken florale frisheid en de levendige zuurgraad van pinot noir. De neus onthult aroma’s van wilde aardbei, framboos en aalbes. Deze rijke en volle Blanc de Noirs is perfect als aperitief of dessert... Onze tip: proef Wépion-aardbeien gedoopt in deze nectar met een lichte toets van witte peper. Een ware lekkernij!vin belge

Rosé Celebration 2021, Château Bon Baron, 17,65 euro.

Shop hier

2. Cuvée Cupidon 2022 - Domaine Du Chenoy

Met zijn heldere lichtroze kleur en subtiele aromatische balans met toetsen van rood fruit en citrus zal deze biologische rosé AOP Côtes de Sambre et Meuse uit Namen zeker in het oog springen. Koel geserveerd is deze vintage blend (Cabertin, Rondo, Regent en Solaris), gerijpt in vaten op fijne droesem, de perfecte pairing bij een aperitiefhapje, salades, barbecues en zomerse maaltijden. De jaargang 2021 kreeg ook een 3,5 in de Belgische Wijngids 2023.

vins belges

Cuvée Cupidon 2022, Domaine Du Chenoy, 16,60 euro.

Shop hier

Rode wijnen van eigen bodem

Chansard Rood 2021 - Wijnfaktorij

Met wijngaarden verspreid over Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant is Wijnfaktorij een unicum in de Belgische wijnwereld. De druiven van de wijngaarden worden in de kleinschalige wijnmakerij in Antwerpenverwerkt tot smakelijke stadswijnen zonder additieven. Deze fijne, frisse rode wijn op basis van de Pinot Noir, Acolon, Dornfelder, Regent en Leon Millot-druiven bevat aroma’s van zwart fruit, is lichtjes kruidig en laag in alcohol (10%). Je combineert hem met een lauwe Luikse salade of een steak tartare met kappertjes.
Vins belges

Chansaar Rood 2021, Wijnfaktorij, 25 euros.

Shop hier

2. Rêve bleu 2020 - Domaine du Chapitre

Op het eerste zicht verspreidt deze lichtzoete rode wijn, op basis van 100% muscat bleu-druif, aroma’s van rozen en viooltjes. In de mond is hij rond en smeuïg, na een delicate vinificatie en een rijping van iets meer dan twaalf maanden in vaten, is deze wijn een perfecte mix van zoet- en zachtheid. Deze verrassende wijn kan gedronken worden als aperitief, of geserveerd worden bij een voorgerecht als foie gras of als dessertwijn, ideaal bij taart of chocoladegebak.

vins belges

Rêve bleu 2020, Domaine du Chapitre, 16 euro.

Shop hier