Vive Veloretti: deze e-bike wil je hebben

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Jolien Vanhoof
Vive Veloretti: deze e-bike wil je hebben

Nederlands vakmanschap met een Italiaanse flair (en naam): laat je meevoeren op een Veloretti. Het fietsenmerk uit Amsterdam lanceerde zopas twee nieuwe e-bikes, goed voor een Red Dot Design Award 2023.

Een makkelijk uitneembare 540 Wh batterij waarmee je tot 120 kilometer kunt trappen. Een stille Bafang-middenmotor. Automatische Enviolo-versnellingen. Een onderhoudsvrije Gates carbon riemaandrijving. Het zegt je misschien weinig, maar de elektrische fietsen van het Nederlandse Veloretti zijn voortreffelijk in hun soort. Twee jaar na de lancering van de eerste reeks zijn nu ook de Ace Two (met hoog frame) en de Ivy Two (met instapframe) klaar voor een snelle start. “De klant staat centraal in onze ontwerpfilosofie,” vertelt founder Ferry Zonder. “In de twee jaar dat we werkten aan de ontwikkeling van de Electric Two zorgden we dat elke nieuwe functie een meerwaarde heeft voor de eindgebruiker. De mix tussen high-end technologie en hedendaags design gaat veel verder dan wat ik me ooit had kunnen voorstellen toen ik mijn eerste fiets ontwierp.”

Veloretti, elektrische fiets, e-bike, Amsterdam, design

100% online

Die eerste Veloretti kwam er in 2012. Ferry Zonder vond geen betaalbare, degelijke en stijlvolle fiets voor zijn dagelijkse woon-werkverkeer in Amsterdam, dus creëerde hij er zelf een. Hij koos van bij het begin voor een uitsluitend online verkoop, een goede manier om snel veel mensen te bereiken. Het betekende ook dat Zonder de winkelmarge kon uitschakelen. “Die marge investeerden we vervolgens in de productie van een echte kwaliteitsfiets die jarenlang meegaat.”

Retrofiets met moderne snufjes

Nieuw aan de Ace Two en Ivy Two is het nog strakkere design, met verborgen kabels en geïntegreerd display, en de safety tracking voor extra veiligheid onderweg. Druk vier seconden op de knop aan de rechterkant van het stuur, en er wordt automatisch een bericht verstuurd naar je gekozen contactpersoon met een trackinglink die je live locatie deelt. Wat wij zo geweldig vinden aan het nieuwe model? De retro kleuroptie Pebble Grey met bruin leren zadel en handvaten. De Vespa van de e-bikes, zeg maar. “Veel mensen denken inderdaad dat we een Italiaans fietsenmerk zijn,” lacht Zonder. “Ik verzamelde vroeger oude Italiaanse Velocifero-bromfietsen en werd een beetje geïnspireerd door die naam. Het paste goed bij elkaar, vooral omdat ‘vélo’ ook ‘fiets’ betekent in het Frans. Maar nee, Veloretti is op-en-top Nederlands!” Het beste bewijs? Dutchies Yara Michels en Nicole Huisman op hun Ivy Two.

Veloretti Electric Two, vanaf € 3299.

Lees ook: 5 redenen om nu een elektrische fiets aan te schaffen