Dankzij deze handige tips koel je jouw auto af in no time

Geüpdatet op 7 augustus 2023 door Marthe De Mooter en ELLE België
Dankzij deze handige tips koel je jouw auto af in no time ©Unsplash

In de zomer kan je auto na enkele uren in de zon aanvoelen als een oven. Dankzij deze handige tips koel je jouw auto makkelijk en snel af.

Wanneer je jouw auto te lang in de zon laat staan, kunnen de eerste minuten in je wagen aanvoelen als een bezoekje aan de sauna. Het zweet breekt je al uit van zodra je de autodeur opentrekt en de hete lucht voelt. Maar geen nood, er zijn manieren om die hitte te verslaan. Wij geven je enkele tips waarmee je jouw auto afkoelt in no time.

1. Wapper je auto koel

Er bestaan verschillende tips om je auto snel koel te krijgen. Een van de efficiëntste manieren is de wappertechniek. Open het raam aan de kant van de bestuurder. Doe vervolgens de deur aan de passagierskant open en wapper er enkele keren mee. De temperatuur in je auto zal bijna onmiddellijk ongeveer tien graden dalen.

tips auto afkoelen
©Unsplash

2. Bedek de bekleding

Niet alleen de lucht in je auto kan heet zijn, ook de stoelen en het stuur kunnen voelen alsof ze in brand staan. Dat is zeker het geval bij leren bekleding. Bedek je stoelen en stuur daarom met handdoeken wanneer je in je hete auto gaat zitten. Op die manier voelen ze koeler aan.

3. Zet twee ramen open

Wanneer je alleen in de auto zit, ben je vaak geneigd om alleen het ruitje langs de bestuurderskant te openen. Dat is geen goede manier om de temperatuur in je auto te doen zakken. Open ook het raam langs de passagierskant of dat diagonaal achter de bestuurder. Zo ontstaat er een tocht in je auto die zowel jou als de temperatuur verkoelt.

tips auto afkoelen
©Unsplash

4. Leg natte washandjes over de ventilatieroosters

Heb je een auto zonder airconditioning of duurt het lang voordat er koude lucht uit je airco stroomt? Neem dan enkele natte washandjes mee. Wanneer je die over je ventilatieroosters legt, ontstaat er onmiddellijk koude lucht.

5. Houd de ramen gesloten bij airco

Als je de airconditioning gebruikt om je auto af te koelen, houd je best alle ramen toe. Het is dus geen goed idee om eerst vijf minuten met alle ruiten open te rijden. Met je ramen toe ontsnapt er geen koude lucht en komt er geen warme binnen. Op die manier zal je auto het snelste koel aanvoelen.

tips auto koel
©Unsplash

LEES OOK: 10 hydraterende gezichtssprays om de hittegolf door te komen