De Butterfly Cut verovert social media, wat maakt het kapsel zo bijzonder?

Geüpdatet op 9 januari 2023 door Lore Ginneberge
De Butterfly Cut verovert social media, wat maakt het kapsel zo bijzonder? Imaxtree

Wat hebben Jennifer Aniston, Pamela Anderson en Kaia Gerber gemeen? Goede genen en een prachtig gelaagde coupe! Gen Z doopte dit veelzijdige kapsel de 'butterfly cut' en de populariteit is immens.

Een nieuwe naam voor een oud kapsel?

Als er één ding is waar Gen Z in uitblinkt, is het catchy namen verzinnen voor dingen die al eeuwenlang bestaan. Denk aan de 'wolf cut' (lees: de 'shag' uit de jaren zeventig) en de 'coastal grandmother' look (een moeiteloze kledingstijl vol tijdloze basics). Mode en beauty lijden nu eenmaal een cyclisch bestaan, dus in plaats van de wenkbrauwen te fronsen bij elke niet-zo-nieuwe TikTokhype, kan je ook meedeinen op de golven van weerkerende trends en wijselijk selecteren wat bij je past. Een perfect voorbeeld is de butterfly cut, een kapsel waarvan vele dertigplussers zich zullen afvragen waar de nieuwigheid precies zit.

Wat is een butterfly cut? 

De naam is alvast betoverend, net als de sterren met dit kapsel: Sydney Sweeney, Kaia Gerber en Matilda Djerf, maar ook OG stijliconen Pamela Anderson en Jennifer Aniston.

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MATILDA DJERF (@matildadjerf)

Het gaat om een opgeknipt kapsel met zowel lange lagen die onder de schouders vallen om de illusie van lengte te geven, als korte lagen die twee tot drie centimeter onder de kin komen om het gezicht te omlijsten en volume toe te voegen. Zie het als een soort langere wolf cut (ideaal als je dit kapsel wil laten uitgroeien).

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kaia (@kaiagerber)

De veelzijdigheid en makkelijke styling zorgt voor een nieuwe generatie fans en maar liefst 425 miljoen views op TikTok alleen.

@millis_hair Lovely haircut #curtainbangs #layershaircut #90shair #butterflycut #haircut #healtyhair #hairtok #hair #fyp #viralvideo ♬ Escapism. - Super Sped Up - RAYE

Welk haartype staat het best met een butterfly cut?

Het kapsel is mooist bij dikker haar dat tot op de schouders valt. Ook voor wie natuurlijk golven of brede krullen heeft is dit de geknipte haarstijl, want je voegt leven en volume toe zonder de hulp van stylingproducten- en tools.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door QUE HAIR SALON SYDNEY (@quecolour)

Tenslotte is dit de ideale coupe is voor mensen met een rond gezicht die hun gezichtsvorm willen accentueren. Volgens haarstylisten is dit dan ook een goede keuze voor wie zijn gelaatstrekken wil verzachten of fijne lijntjes wil verdoezelen.

Is een butterfly cut makkelijk om te stylen?

Goed nieuws voor iedereen die nog twijfelt: bij deze haarstijl is het vooral de kapper die alles in model moet brengen met de schaar. Nadien vergt de coupe weinig moeite, zeker als er een natuurlijke slag in je lokken zit. Alles wat je nodig hebt is een goede haardroger en ronde borstel of een fohnborstel. Tip: draai de lokken steeds van je gezicht weg. Werk je coupe af met een mousse en/of texturizing spray voor maximaal volume de hele dag lang.

balmain hair texturizing spray butterfly cut
Texturizing Volume Spray, Balmain Hair Couture, €42

Shop hier

LEES OOK: Alle tips én mooiste kapsels voor vrouwen met fijn haar