‘Skin Cycling’, de nieuwe TikTok beautytrend goedgekeurd door dermatologen

Geüpdatet op 22 september 2022 door Lore Ginneberge
‘Skin Cycling’, de nieuwe TikTok beautytrend goedgekeurd door dermatologen Imaxtree

Hoe graag we onze huid ook verzorgen, skincare kan best ingewikkeld zijn! 'Skin Cycling', de laatste TikTok beautytrend, maakt je dagelijkse verzorgingsroutine makkelijker - en dat met minder producten.

Sociale media maken het niet makkelijker, want bij elke scrol of swipe krijg je nieuwe trends, producten en advies voorgeschoteld. Als je dan toch één hype zou volgen, laat het dan skin cycling zijn (geen zorgen, net als gym lips heeft deze routine niets met sport te maken). Het positieve aan skin cycling? In tegenstelling tot veel twijfelachtige TikTokhacks is deze werkwijze uitgevonden door een dermatoloog.

Wat is skin cycling?

Het was Dr. Whitney Bowe die de term voor het eerst gebruikte. Deze Amerikaanse dermatoloog gebruikt skin cycling om structuur aan te brengen in de huidverzorgingsroutine en om je gelaat in topconditie te houden. "Het is een cyclus van vier nachten: exfolieernacht, retinoïdenacht, herstelnacht, herstelnacht, enzovoort. Je haalt het meeste uit de actieve ingrediënten in je huidverzorgingsproducten terwijl je irritatie minimaliseert door die noodzakelijke herstelnachten in te bouwen," legt Dr. Bowe uit aan allure. Haar less is more-aanpak maakt skincare stukken eenvoudiger en vermijdt huidreacties door een teveel aan actieve ingrediënten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dr. Whitney Bowe (@drwhitneybowe)

Skin Cycling dag 1: exfoliëren

Voor je denkt aan scrubs met grove korrels: Dr. Bowe raadt aan om na je gebruikelijke cleanser een chemische exfoliant en geen mechanische te gebruiken. "Deze vorm van exfoliëren geeft je huid een onmiddellijke glans, maar bereidt je ook voor om het meeste uit nacht 2 te halen," zegt ze aan Women's Health. Na het exfoliëren breng je een vochtinbrengende crème aan die zich richt op het herstel van de huidbarrière.

the ordinary aha bha exfoliant
AHA 30% + BHA 2%, The Ordinary, €8,50

Shop hier

Skin Cycling dag 2: retinol

@drwhitneybowe Retinoid night is night 2 of your #skincycling routine. Here are some pro tips. #thatboweglow #dermatologist #skintok ♬ Beat Automotivo Tan Tan Tan Viral - WZ Beat

Op de tweede nacht van je cyclus is het de beurt aan retinol. Dit veelgeprezen huidverzorgingsingrediënt is een derivaat van vitamine A en heeft tal van voordelen, van het stimuleren van collageen tot het versnellen van celvernieuwing en het verbeteren van de huidtextuur, hyperpigmentatie en acne.

paula's choice retinol skin cycling
1% retinol Treatment, Paula's Choice, €63

Shop hier

Ben je een retinol-groentje? Weet dat dit actieve ingrediënt irritatie kan opwekken en dat je huid eraan moet wennen. Voorzichtig zijn en slim doseren is de boodschap! Het gebruik van producten met retinol wordt afgeraden voor zwangere vrouwen.

Skin Cycling dag 3 en 4: herstel

Je herstelnacht is precies zoals het klinkt: je wacht met het gebruik van exfolianten en actieve stoffen zodat je huid kan herstellen. "Tijdens herstelnachten wil je je richten op het voeden van je huidmicrobioom en het herstellen van je huidbarrière," zegt Dr. Bowe aan Women's Health. Verwen je gelaat met hydraterende producten zoals hyaluronzuur en squalaan.

skinceuticals hydrating B5
Hydrating B5 hyaluronzuur serum, SkinCeuticals, €81,45

Shop hier

la roche posay
Effaclar H Iso-Biome Hydraterende Verzorging, La Roche-Posay, €18,76

Shop hier

Volgens Dr. Bowe zou je, als je deze stappen volgt, al na acht dagen of twee cycli resultaat moeten zien.

LEES OOK: Zijn ice globes de TikTok hype waard?