Onderzoek toont dat er drie soorten vrouwelijke orgasmes bestaan – dit zijn de verschillen

Geüpdatet op 27 oktober 2022 door Lore Ginneberge
Onderzoek toont dat er drie soorten vrouwelijke orgasmes bestaan – dit zijn de verschillen Jimmy Fermin - Unsplash

Komt seksualiteit eindelijk uit de taboesfeer? Hoewel nog steeds onderbelicht, interesseert de wetenschap zich steeds meer voor seksueel genot bij vrouwen. Zo identificeert een nieuwe studie voor het eerst drie verschillende soorten vrouwelijke orgasmes.

Drie soorten vrouwelijke orgasmes

Golf, lawine, vulkaan... Nee, het zijn geen ingewikkelde yogaposes. Onderzoekers van de Charles Universiteit in Praag kozen deze termen nadat ze de verschillende soorten vrouwelijke orgasmes onder de loep hebben genomen. Volgens hun bevindingen, gepubliceerd in The Journal of Sexual Medicine, is er niet slechts één orgasme, maar zijn er drie verschillende. Om tot deze conclusie te komen, vroegen de wetenschappers 54 vrouwen te masturberen met een vibrator tot ze een orgasme bereikten. Het seksspeeltje in kwestie, 'Lioness' genaamd, bevat sensoren die de kracht kan detecteren van de bekkenbodemcontracties die een orgasme veroorzaken. De gegevens werden vervolgens via Bluetooth verzonden.

vrouwelijke orgasmes
Unsplash

"De vrouwen kregen de opdracht om zichzelf te stimuleren tot een orgasme en het apparaat twee minuten na het bereiken ervan uit te zetten. Hierdoor kon onze onderzoeker bepalen wanneer de orgasmen plaatsvonden en het soort veranderingen in de bekkenbodemcontracties observeren die voorafgingen aan en volgden op elk orgasme," leggen de wetenschappers uit. En hier zijn de resultaten...

Wat voor soort orgasme heb jij?

De golf

De 'golf' komt overeen met een "korte uitbarsting van bekkensamentrekkingen, voorafgegaan door een ritme van spanning en ontspanning van de bekkenbodemspieren".

De lawine

Het tweede type orgasme wordt de 'lawine' genoemd. Vrouwen die dit type orgasme hebben, voelen meestal een hogere spanning in hun bekkenbodem, die plotseling daalt wanneer ze klaarkomen.

De vulkaan

Het derde type orgasme wordt een 'vulkaan' genoemd, omdat de bekkenbodem stabiel blijft bij een lagere spanning alvorens op het moment van het orgasme te exploderen met een opwaartse beweging.

Dit is het vaakst voorkomende orgasme

De 'golf' bleek het meest voorkomende orgasme in de studie, aangezien 26 van de 54 vrouwen dit type orgasme beleefden. Vervolgens kregen 17 personen een 'lawine' orgasme en 11 een 'vulkaan' orgasme. De wetenschappers zeggen dat hoewel deze studie werd uitgevoerd op een kleine steekproef van vrouwen, een grotere studie moet worden uitgevoerd.

"Dit zijn volwassen vrouwen die al vele malen een orgasme hebben meegemaakt en, net als bij fietsen of zwemmen, zijn er motorische patronen geconstateerd, en dat is wat wij willen ontcijferen," schrijft James Pfaus, auteur van de studie en professor aan de Charles University. "Daarom voeren wij een langetermijnstudie uit om deze verschillende seksuele reacties en de oorsprong van de stimulatie die ze opwekt grotendeels te onderzoeken, met als doel na te gaan of alle vrouwen deze drie geïdentificeerde types kunnen ervaren."

LEES OOK: Bestaat een vaginaal orgasme echt - en hoe voelt het?