Bestaat een vaginaal orgasme echt – en hoe voelt het?

Geüpdatet op 5 oktober 2022 door Elisabeth Clauss en Virginie Dupont
Bestaat een vaginaal orgasme echt – en hoe voelt het?

Wie klaarkomt, maakt komaf met het afgezaagde cliché dat het vrouwelijk orgasme eigenlijk niet bestaat. Daar gaan we even dieper op in.

Het vaginale orgasme, mythe of werkelijkheid?

In de jaren 60-70 van de vorige eeuw kwamen de radicale feministen met het idee dat vrouwen alleen klaarkomen via stimulatie van de clitoris. We hebben, met andere woorden, helemaal geen man nodig. Vóór hen zei Freud net het tegenovergestelde: echt genot is altijd vaginaal. Zonder penetratie geen orgasme.

Wij luisteren liever naar de raad van Elisa Brune. Deze Belgische wetenschapsjournaliste en romanschrijfster is gespecialiseerd in de thema's seksualiteit en verlangen. "Als mensen moeten kiezen tussen het ene of het andere, kunnen ze niet nadenken. Mijn standpunt is dat ik geen standpunt inneem. Ik ben noch feministe, noch conservatief. Ik interesseer me voor wat de mensen voelen."

De voorbije vijftig jaar is het vaginale orgasme als de Heilige Graal geworden. En daar zit nu net het probleem. Veel vrouwen denken dat ze onrijp of onvolledig zijn als ze niet klaarkomen. Maar volgens Elisa Brune "bereiken we over het algemeen pas na ons veertigste een vaginaal orgasme. Op die leeftijd voelen we ons minder gespannen. We gaan relaxter om met de druk om het op alle vlakken goed te doen: fysiek, in het gezin, op het werk... Volgens mij zijn er trouwens twee soorten vaginale orgasmes. Het ene ontstaat bij de g-spot, het andere verder achterin, waar de vagina in de baarmoederhals overgaat.

Dat punt is niet zo makkelijk te vinden, maar meisjes kunnen zelfs erecties hebben, die uiteraard niet zichtbaar zijn. Een clitoris in erectie kan tot twaalf centimeter lang worden. Alleen speelt alles zich af aan de binnenkant van het lichaam. Het zichtbare deel is slechts het puntje van de ijsberg. De rest omvat de vagina. Laat dat maar even tot je doordringen.

Sommige vrouwen hebben het ook over "vaginale honger": een heel precies gevoel in de buik dat smeekt om penetratie. Volgens getuigenissen die Elisa Brune* en heel wat gynaecologen hebben verzameld, kun je die gewaarwording op verschillende momenten ervaren: op het punt in de cyclus waarop het oestrogeen (progesteron en testosteron - ja, dat produceren wij ook) zich activeert (en je pijnlijke borsten kunt krijgen) of wanneer je testosteron inneemt. "Volgens de artsen waar ik mee heb gesproken, is aangetoond dat de zin om gepenetreerd te worden een neveneffect is van testosteron. Dat verschijnsel zien we bijvoorbeeld bij vrouwen in de menopauze. Bij hen nemen de vrouwelijke hormonen immers drastisch af. Heel wat vrouwen vertellen trouwens dat ze pas na hun menopauze vaginale orgasmes hebben ontdekt."

vrouwelijke orgasme vaginaal klaarkomen water
Unsplash

Hoe kom je (er)?

Maak je geen zorgen, voor wie niet zo lang wil wachten, bestaan er oefeningen om er meer open voor te staan. "De beste manier om te beginnen, is door jezelf te stimuleren met een vinger", legt Elisa Brune uit. "Vaak zijn vrouwen het zodanig gewend om zich bij het masturberen op de clitoris te concentreren, dat ze hun vagina verwaarlozen. De g-spot (een soort ruwe ronde plek vooraan de vagina) is de plaats waar de zwellichamen en de vaginawand elkaar ontmoeten. Vrouwen verkennen die uiterst zelden, omdat ze aan de buitenkant voldoende hebben. Maar volgens mij is een van de factoren om tot een vaginaal orgasme te komen net om op ontdekking te gaan." Vooruit met de geit!

Wat denken mannen?

Tanguy, 39 jaar

"Ik was nieuwsgierig naar het verschijnsel van vrouwen die squirten. Daarom wilde ik de g-plek leren vinden. Ik heb me geïnformeerd, boeken gelezen en filmpjes op internet bekeken. Daaruit heb ik geleerd dat alle vrouwen in principe kunnen squirten, alleen houden velen zich in."

Eric, 45 jaar

"Als ik met een vrouw naar bed ga, wil ik het goed doen. Ik stimuleer haar clitoris met mijn vinger of mijn tong."

Clement, 48 jaar

"Een vaginaal orgasme komt geleidelijk aan, zoals muziek crescendo toeneemt. Een clitoraal orgasme daarentegen, is als een enorme climax, een explosie."

Vrouwen en hun orgasmes

Marie, 33 jaar

"Ik ben voor het eerst met een jongen naar bed geweest toen ik veertien en een half was. Mijn eerste orgasme had ik op mijn vijftiende en vrij snel daarna volgde ook mijn eerste vaginale orgasme. Ik zat bovenop hem en het voelde veel intenser dan anders. Daarna heb ik ontdekt dat ik een squirter ben. Op dat moment wist ik daar nog helemaal niets over. Ik ben zelfs gestopt met het drinken van sinaasappelsap omdat ik dacht dat ik daar te veel van moest plassen."

Alexandra, 38 jaar

"Voor mij bestaat er geen slechte seks, er bestaan alleen slechte koppels."

Laura, 34 jaar

"Het is eigenlijk heel eenvoudig. Ik kom elke keer klaar. Het lukt alleen clitoraal, maar wel altijd en in alle standjes. Behalve als we het op zijn hondjes doen. Dan is er niet genoeg wrijving en krijg ik geen orgasme. Daarom denk ik dat ik misschien alleen de indruk heb dat ik tijdens de penetratie vaginaal klaarkom. In werkelijkheid is er altijd stimulatie van de clitoris nodig."

vrouwelijk orgasme vaginaal klaarkomen
Unsplash

Lola, 41 jaar

"Vaginale en clitorale orgasmes voelen anders aan. De eerste keer dat ik een vaginaal orgasme had, zonder wrijving met de clitoris, heb ik iedere controle verloren. Volgens mij kunnen alle vrouwen squirten. De beste positie om tot een vaginaal orgasme te komen, is ongetwijfeld door de man schrijlings te berijden."

Anne, 52 jaar

"Ik kom klaar tijdens de penetratie, maar om eerlijk te zijn, heb ik er geen idee van of die orgasmes vaginaal of clitoraal zijn."

Catherine, 50 jaar

"Voor mij begint de opwinding bij de clitoris. Dan zet die zich door naar mijn centrale punt: de g-spot. Vervolgens begint het zich diep van binnen te roeren: het start met een huivering en strekt zich uit tot het voorste deel van de vagina. Negen op tien keer kom ik klaar. Ik moet toegeven dat dit dankzij mijn partner is. Hij kent me vanbinnen en vanbuiten."

Cecile, 33 jaar

"Mijn eerste seksuele ervaring was op mijn achttiende. Toen we ongeveer twee jaar een relatie hadden, heb ik mijn eerste vaginale orgasme gehad. Ik vind een clitoraal orgasme vrij mechanisch en erg plaatselijkm in tegenstelling tot een vaginaal orgasme. Daarvoor moet ik me helemaal laten gaan, de ander vertrouwen, een ontspannen geest of te veel alcohol in mijn lijf hebben... Een vaginaal orgasme verspreidt zich over het hele lichaam en is veel intenser. Mijn benen beven, soms huil ik zelfs en volgens mijn man ruik ik dan ook anders. Opwinderder. Zelf merk ik dat natuurlijk niet, maar het is in elk geval niet iets wat ik kan faken!"

Asia, 23 jaar

"Bij mij is een clitoraal orgasme erg lokaal en sterk, als een blikseminslag. Daarna wil ik met rust worden gelaten. Als je me dan blijft aanraken, doet het zelfs pijn. Eigenlijk is het een beetje zoals het orgasme van mannen."

Helena, 45 jaar

"Ik heb amper echte orgasmes – met een mannelijk geslachtsdeel – gehad. Maar met één vinger binnenin en een andere aan de buitenkant voor een dubbele stimulatie van de clitoris en de g-plek, ja dat wel. Voor mij speelt de grootte van de penis een belangrijke rol. We zijn erin geslaagd mannen te laten geloven dat size doesn't matter, maar dat klopt absoluut niet. We zeggen dat gewoon om hun gevoelens te sparen."

Rebecca, 41 jaar

"Ik ben heel clitoraal. Ik ben nooit naar mijn g-spot op zoek gegaan. Volgens mij is dat maar een fabeltje. Eigenlijk interesseert het vaginale orgasme me niet. Ik beleef zo ook al meer dan genoeg plezier en genot met een penis. Het orgasme is iets helemaal anders. Voor mij staat dat los van de geslachtsgemeenschap. Als ik zin heb om klaar te komen, kan ik dat perfect alleen. En nog veel beter ook."

Lucia, 37 jaar

"Ik heb mijn lichaam leren begrijpen. En bovenal, ik heb het onderscheid leren maken tussen wat ik voelde en wat ik dacht dat ik moest voelen om zoals alle anderen te zijn. Ik heb geëxperimenteerd en ik heb boeken gelezen: van erotische literatuur tot wetenschappelijke werken. Na verloop van tijd ben ik mijn remmen kwijtgeraakt. Als je weet hoe je in elkaar steekt, beheers je ook je seksualiteit beter. De dag waarop ik mijn g-plek heb gevonden, is mijn leven veranderd."

Wil je er graag meer over weten?

Deze boeken vertellen je er meer over. "Het geheim van de vrouw" (uitgeverij Contact) en "Le Salon des confidences, le désir des femmes et le corps de l’homme" (Èditions Odile Jacob) van Elisa Brune. Of het zeer praktische "Osez découvrir le point G" van Ovidie (La Musardine), met 'coaching-oefeningen'.

LEES OOK:

 

10 voordelen van een orgasme voor je lichaam

Sex talk: 5 orgasmehacks voor een spetterende climax

Zorgt meditatie voor een beter seksleven? Een seksuologe spreekt zich uit