Zorgt meditatie voor een beter seksleven? Een seksuologe spreekt zich uit

Geüpdatet op 8 september 2022 door Lore Ginneberge
Zorgt meditatie voor een beter seksleven? Een seksuologe spreekt zich uit Unsplash

Mediteren heeft niet alleen voordelen voor onze (mentale) gezondheid en stressgehalte, een meditatiesessie zou ook je seksleven kunnen verbeteren.

Zorgt mediteren voor een hoger libido?

Wat hebben meditatie en seks gemeen? Uit onderzoek* blijkt dat vrouwen die mediteren een beter seksleven hebben dan vrouwen die niet mediteren. Daarnaast genieten ze ook van een hoger libido.

De Vlaamse klinisch seksuologe, psychologe en relatietherapeute Chloé De Bie beaamt dit: “Sinds enkele jaren heeft onderzoek in de seksuologie de positieve effecten van mindfulness-meditatie op onze seksualiteit aangetoond en dit vooral bij vrouwen. De zaken die geoefend worden met mindfulness zoals het accepteren van jezelf, aandacht schenken aan het hier en nu en bewustwording van het leven zijn allemaal aspecten die ook een positieve invloed hebben op de seksualiteit- en relatiebeleving.”

Lees ook: Zo geeft 'pleasure mapping' je de beste seks ooit

Huiswerk in bed

“Studies tonen zelfs aan dat vrouwen die mediteren ervaren meer fysiek opgewonden te geraken en hogere seksuele verlangens en betere orgasmes te hebben dan vrouwen die niet mediteren", aldus Chloé De Bie. "We zien ook als we kijken naar mensen die seksualiteit en mindfulness al wat combineren dat zij meer tevreden zijn over hun seksleven en hun relatie. Het kan ook nuttig zijn voor mensen met seksuele problemen zoals erectiestoornissen om dit te accepteren in het hier en nu of vrouwelijke opwindingsproblemen te verhelpen”, adviseert de seksuologe.

In haar praktijk ziet Chloé De Bie wat er vaak fout loopt tijdens seks. Men is afgeleid en met zijn gedachten ergens anders waardoor men connectie verliest met het eigen lichaam. Mindfulness kan die cognitieve afleiding verminderen en zo voor een grote positieve verandering zorgen. Om die redenen geeft De Bie mindfulnessoefeningen als huiswerk mee aan haar patiënten.

“Ik ben blij dat er nu meer tools bestaan om mensen op een toegankelijke manier te ondersteunen die willen mediteren. Het voordeel van mindfulness is dat je geen partner nodig hebt om aan je seksuele beleving te werken", besluit Chloé De Bie.

De Petit Bambou mindfulness app

Een van die tools is Petit Bambou, de grootste Europese meditatie app, dat uitpakt met een nieuw programma ‘Seksualiteit en mindfulness’. Hiermee wil de app luisteraars bewuster maken van hun lichaam - en van hun intieme delen in het bijzonder - en hen zo in staat te stellen deze met zachtheid, nieuwsgierigheid en veiligheid te benaderen. Het programma is ontwikkeld door de seksuologen en psychotherapeuten Eugénie Larrivée en Valérie Major en zorgt in tien sessies voor een unieke meditatieve ervaring voor zowel vrouwen als mannen, ongeacht leeftijd of seksuele ervaring.

petit bambou meditatie mediteren seksleven
Petit Bambou

Ontdek de app hier.

Drie tips voor meer mindfulness in de slaapkamer

  1. Laat je innerlijke stem spreken: Heb je een grens die je niet wilt overschrijden of heb je een bepaald verlangen? Spreek dat dan rustig en eerlijk uit en nodig je bedpartner uit om hetzelfde te doen.
  2. Lachen doet geen zeer: Seks en humor gaan hand in hand want deze bevorderen de ontspanning, de afgifte van gelukshormonen en een goede verstandhouding in bed.
  3. Laat de verwachtingen varen: De dingen zullen niet altijd gaan zoals gepland. Je bent niet verplicht om aan de verwachtingen van de ander te voldoen, alleen maar om te genieten en aanwezig te zijn.

LEES OOK: 5 yoga oefeningen voor een beter seksleven