Sooner: 6 films met een vrouwelijke regisseur die je absoluut moet bekijken

Gepubliceerd op 7 november 2022 door ELLE Partner
Sooner: 6 films met een vrouwelijke regisseur die je absoluut moet bekijken

Het Belgische streamingplatform voor filmliefhebbers Sooner barst van de cinematografische pareltjes. Bovendien zijn de voorbije jaren steeds meer films met een vrouwelijke cineast uitgekomen. Hier vind je onze zes favo films met een vrouwelijke regisseur: nu op Sooner.

2020, 2021, 2022. Je zou het niet zeggen, maar de voorbije jaren waren erg belangrijk voor de cinemacultuur. Op de internationale filmfestivals werden namelijk heel wat films bekroond met een vrouwelijke regisseur. Pakkende verhalen die ons van onze sokken blazen, die ons raken en aangrijpen. Wij zoomen in op zes films die je absoluut moet bekijken.

L’évènement, van Audrey Diwan

"L'évènement" is een aanpassing van het beroemde boek van Annie Ernaux, die hier trouwens de Nobelprijs voor literatuur 2022 voor ontving. De film vertelt het verhaal van Anne, een jonge studente met een veelbelovende toekomst. Ze wordt echter zwanger en besluit abortus te plegen. Dit alles speelt zich echter af in een Frankrijk waarin vrouwen nog niet zelf over hun lichaam mochten beslissen. “L’évènement” is Audrey Diwans tweede speelfilm. Hij leverde haar een Gouden Leeuw op tijdens de Mostra van Venetië.

Titane, van Julia Ducournau

Deze film houdt het midden tussen sciencefiction en een psychologisch drama, en speelt heel zorgvuldig met gore en horror. Regisseuse Julia Ducournau werd hiermee de eerste cineaste die in haar eentje de Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes 2021 in ontvangst mocht nemen.

Un monde, van Laura Wandel

Met "Un monde" nemen we een duik in de wereld van een kind dat op school wordt gepest. Het is de eerste speelfilm van de Belgische regisseuse Laura Wandel. Deze prachtige en krachtige film sloot Les Magritte du Cinéma 2022 af met maar liefst zeven prijzen.

La civil, van Teodora Ana Mihai

"La civil" is geregisseerd door de Roemeense Teodora Ana Mihai. De film is geïnspireerd op waargebeurde feiten. Hij verhaalt over het gevecht van een moeder die haar dochter probeert terug te vinden nadat die in het noorden van Mexico door een cartel is ontvoerd. Het is haar tweede speelfilm. Hij kwam uit in de Officiële Selectie van het 74ste Filmfestival van Cannes (2021), waar hij Un Certain Regard mocht ontvangen.

Our men, van Rachel Wang

Louis Garrel en Camille Cottin staan samen op de affiche van "Our men". Het is de tweede dramatische Frans-Belgische speelfilm van cineaste Rachel Wang. Ze werd ervoor bekroond met de Bayard voor de beste film, het beste scenario en de Critic's award op het FIFF in Namen (2021).

My donkey, my lover and I, van Caroline Vignal

Een tedere en onweerstaanbare romantische komedie met Laure Calamy. De actrice ontving een César voor haar rol. De plot? Wanneer Vladimir, Antoinettes minnaar, hun langverwachte vakantie samen afzegt om samen met zijn vrouw en dochter naar de Franse Cévennes te trekken, gaat Antoinette hem achterna. Het wordt een reis vol verrassingen.

Volg Sooner op Facebook en Instagram.

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Sooner.
stream.sooner.be

Lees ook:

Sooner: het Belgische streamingplatform lanceert een ‘reisrubriek’, ideaal voor de zomer!

Een dag in het leven van influencer Jaël Ost

iRobot, je grote dierenvriend