Land of Memory: reis naar de herdenkingsplaatsen van onze geschiedenis

Gepubliceerd op 24 juni 2022 door ELLE Partner
Land of Memory: reis naar de herdenkingsplaatsen van onze geschiedenis ©LandofMemory

Je kennis over de grote wereldconflicten van de vorige eeuw opfrissen of verdiepen? Het kan in Land of Memory, een bestemming voor herdenkingstoerisme gelegen tussen Frankrijk, België, Groothertogdom Luxemburg en Duitsland. Om te bezoeken met vrienden of familie.

Land of Memory is een nieuwe toeristische bestemming en een alternatieve manier om het verleden te ontdekken via spannende en immersieve bezoeken aan verschillende sites. Wat de herdenkingsbestemming zo uniek maakt, is de ligging – over de grenzen van verschillende landen heen – en de Europese insteek. Het gebied omvat meer dan 88 sites op een grondgebied met een diameter van 400 km, gelegen op het kruispunt van 4 landen. Een echte reis door de geschiedenis. De getuigenissen van de verschrikkelijke gebeurtenissen doen je het belang van vrede en een Europese samenwerking ten volle beseffen. Want ook al liggen de twee Wereldoorlogen nu al een tijdje achter ons, en raken ze soms in het vergeethoekje, een gedetailleerde en degelijke kennis van de omstandigheden die aan de basis lagen van de wereldconflicten van de 20e eeuw zijn van essentieel belang om de wereld van vandaag te begrijpen.

Unieke, spannende en gevarieerde activiteiten

Land of Memory bestrijkt een uitzonderlijk gebied met herdenkingsplaatsen dat de grenzen van verschillende landen overschrijdt (Frankrijk, België, Duitsland en Luxemburg). Dat maakt een samenwerking mogelijk tussen de toeristische actoren van elk land en elke regio. Je verkent het verleden op een intense manier, via musea, memorials, forten, citadellen, tentoonstellingen, militaire begraafplaatsen of slagvelden. Duizenden getuigenissen, voorwerpen, foto's en materiaal zijn bewaard gebleven en geven een boodschap van vrede en verzoening door aan de toekomstige generaties.

Bastogne, Verdun en de Versterkte Positie van Luik: Land of Memory belicht alle iconische sites van het grondgebied en de plekken die hun stempel hebben gedrukt op de Europese geschiedenis. Of je er nu een uitstap van maakt voor één of meer dagen, tijdens deze ontdekkingstocht krijg je de kans de levensomstandigheden van de soldaten in de loopgraven te ondervinden, een nacht te slapen als een soldaat op de uitkijk naar de vijand of een bombardement mee te maken zoals die van 39-45. Daarnaast kun je de Slag om Verdun ervaren en die van de Duitse kant bekijken, de heldendaden van generaal Patton herdenken, de geschiedenis van het Groothertogdom Luxemburg tijdens de naziperiode ontdekken of de Slag om de Ardennen herbeleven. Een aangezien het herdenkingsgebied zich in een prachtige groene omgeving bevindt met ongerepte natuurgebieden – zoals het Ardense massief, de Moezelvallei, het bos van Argonne of de oevers van de Maas – kun je hier ook sporten, wandelen of zelfs zwemmen tijdens de zomer.

Haal nog meer uit je uitstap

Op de website landofmemory.eu vind je toeristische routes opgedeeld volgens historische onderwerpen. Elk bezoek wordt tot in de details toegelicht. Zin om Land of Memory te ontdekken samen met je kinderen? Dat kan perfect! Land of Memory heeft ook aandacht voor jongeren en tieners. Dankzij de plekken waar de historische gebeurtenissen zich hebben afgespeeld, de individuele lotsbestemmingen van de betrokkenen en de immersieve activiteiten leert iedereen de geschiedenis beter begrijpen. Vanaf 24 juni zijn ook podcasts in vier talen beschikbaar. Die zullen de luisteraars onderdompelen in de gebeurtenissen die tijdens de twee wereldoorlogen op het Land of Memory plaatsvonden. Radiopresentator Sven Ornelis, stemacteur Stefan Sattler en Youtubers Chris Hobbs (History bombs) en Manon Bril (C'est une autre Histoire), lenen hun stem aan deze verhalen. Perfect om je bezoek nog wat uit te diepen ... Na de release van de eerste podcast op 24 juni, komt er elke week een nieuwe podcast met een nieuw thema uit.

Dit artikel kwam tot stand in rechtstreekse samenwerking met Land of memory.

www.landofmemory.eu

LEES OOK:

Luxe op Ibiza: 6 tophotels waar je deze zomer tot rust kan komen 

48uin Rome: Adresjes voor cultuurliefhebbers

Bel deze zomer nog steeds zonder extra kosten