Bel deze zomer nog steeds zonder extra kosten

Geüpdatet op 24 juni 2022 door ELLE Partner
Bel deze zomer nog steeds zonder extra kosten ©Shutterstock

Je hoeft je geen zorgen meer te maken over je telefoonrekening als je op vakantie bent in de EU. Het Europees Parlement beschermt je namelijk als consument. Je kunt dus je gsm blijven gebruiken wanneer je in Europa reist, zonder meer te betalen dan thuis.

BETERE KWALITEIT VAN DE DIENSTEN OP INTERNET

Die hele roamingkwestie was al lang geregeld was, dachten we. Niet dus. In maart stemden de leden van het Europees Parlement voor een verlenging van de roamingregels met nog eens 10 jaar. De Europarlementariërs hebben zich ook ingezet voor een betere kwaliteit van de dienstverlening op het internet. Je zult dus tegen een hoge snelheid kunnen streamen, iets wat vroeger niet per se het geval was. Angelika Winzig, Oostenrijks Europarlementariër en lid van de centrumrechtse EVP-fractie, onderhandelde voor het Europees Parlement over het dossier:

“We moesten snel handelen, want de wetgeving dreigde deze zomer af te lopen. Wij wilden de inwoners van de Europese Unie verzekeren dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hoge telefoonrekeningen wanneer ze terugkeren uit hun zomervakantie. Het is ons gelukt een uitstekend resultaat te behalen. De nieuwe wetgeving is niet zomaar een uitbreiding, maar houdt ook aanzienlijke verbeteringen in, vooral op het gebied van kwaliteit en dienstverlening. In de toekomst zullen operatoren de snelheid van dataroaming in het buitenland niet meer opzettelijk mogen vertragen. Stilstaande beelden tijdens het streamen zullen dan ook tot het verleden behoren.”

Dankzij de nieuwe regels kunnen consumenten ook gratis bellen, sms'en of een app gebruiken om de hulpdiensten te bereiken.

©Shutterstock
©Shutterstock

GOEDKOPER BELLEN BINNEN EUROPA

Wat het Europees Parlement betreurt, is dat oproepen binnen Europa – telefoontjes vanuit België naar Italië bijvoorbeeld – nog altijd te duur zijn. De kosten van gesprekken binnen de EU zijn momenteel begrensd op 19 cent per minuut. Marisa Matias, de Portugese afgevaardigde van de linkse fractie, volgde de kwestie op de voet. Ze vindt dat de huidige prijzen nog te hoog zijn :

“Ondanks de bestaande plafonds zijn de prijzen om naar een ander land in de Europese Unie te bellen exorbitant hoog in vergelijking met nationale gesprekken, en daar bestaat geen rechtvaardiging voor. Ik hoop van harte dat de Europese Commissie in de nabije toekomst een wetgeving zal voorstellen om de kosten van gesprekken binnen de EU verder te verlagen.”

 

Op verzoek van het Europees Parlement heeft de Europese Commissie erin toegestemd een discussie over dit onderwerp op gang te brengen. De parlementariërs zullen daarop toezien, in het belang van iedereen.

Dit artikel kwam tot stand in rechtstreekse samenwerking met het Europees Parlement.
www.europarl.europa.eu

LEES OOK:
5 adembenemende wandelroutes op Ibiza
Onze tips om goed voorbereid op vakantie te vertrekken
4 tentoonstellingen in Milaan die je dit voorjaar niet mag missen