Wallonië viert de komst van de zomer!

Geüpdatet op 15 juni 2022 door ELLE Partner
Wallonië viert de komst van de zomer!

Het wordt eindelijk weer mooi weer. Tijd om Wallonië te ontdekken, op een dagtrip, een weekend of een langere vakantie. Natuur én entertainment verzekerd.

Natuur in de natuur

Wallonië heeft niet alleen uitgestrekte wilde bossen en schitterende kastelen, maar ook prachtige parken met geklasseerde gebouwen, provinciale domeinen, droomtuinen en arboretums waar je je ogen uitkijkt.

Op visitwallonia.be/natuur vind je in de rubriek ‘Wandelen in parken en tuinen’ onder ‘De natuur verkennen in Wallonië’ allerlei adressen om in je eentje of met het hele gezin te ontdekken. Een van onze favorieten is Herba Sana in de Hoge Venen in het hartje van de Ardennen. In deze didactische tuin kom je alles te weten over medicinale planten en de eigenschappen ervan.

Het park van het Château des Comtes de Hornes in Braine-le-Château is toegankelijk tijdens geleide bezoeken en bestaat uit 6 hectares pure rust, met in het midden een schitterend middeleeuws kasteel.

In Fosses-la-Ville kan je de Tuinen van het Meer van Bambois ontdekken, waar je kunt genieten van de natuur en door een aantal thematische groene ruimtes wandelen. Het Natura 2000-gebied, op enkele passen van het RAVEL, heeft twee zandstranden waar je kunt zwemmen.

Wandel je graag tussen de bloemen? Het Kasteel van de Hertogen van Havré bij Bergen staat in een bloementuin vol prachtige eenjarigen en struiken. Van juni tot september kun je er genieten van hun unieke kleurenpracht.

Ook niet te missen: het Hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de Roos in Lessines. Dit is een ommuurde tuin, het vroegere kerkhof van de nonnen, waar medicinale planten groeien. Ook de rozentuin is schitterend.

Iets verderop, in vallei van de Viroin, liggen de Tuinen van ‘O  in het schitterende natuurpark Viroin-Hermeton. Je kunt er allerlei leuke activiteiten doen op het water en rond het kasteel Licot.

De Tuinen van Annevoie in de Maasvallei maken deel uit van het Erfgoed van Wallonië. Het zijn de enige watertuinen in België en ze behoren tot de mooiste van Europa.

De unieke charme van de Waalse dorpen

In Wallonië vind je dorpen op mensenmaat die bekend staan om hun gastvrijheid, hun erfgoed, hun cultuur, de ontspannen sfeer en de gastronomie. Op visitwallonia.be/steden kan je gratis een gids van 23 verrassende Waalse steden downloaden. Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Doornik, Dinant, Bouillon, Nijvel, Durbuy, Marche-en-Famenne, Spa, Hoei, Malmedy, Ottignies, Louvain-la-Neuve, Rochefort, Bastogne, La Louvière, Stavelot en Waterloo heten je graag welkom. En niet te vergeten :

  • Saint-Hubert — vernoemd naar een grote jager uit de 7e eeuw die later heiligverklaard werd. Deze Europese Hoofdstad van de Jacht en de Natuur in de Ardennen heeft onder andere een basiliek en een abdijpaleis. In het woud van Saint-Hubert is het goed wandelen en kennismaken met de plaatselijke flora en fauna.
  • Chimay staat bekend om het bier en de trappistenkaas die gemaakt worden in de abdij Notre-Dame de Scourmont. In deze levendige stad vind je een keur aan historische monumenten, zoals de stadswallen, de oude toren en de collegiale kerk met zijn bolvormige klokkentoren. Je kunt er heerlijk wandelen of fietsen.
  • La Roche-en-Ardenne (ook wel  ’La Roche’), ligt in een dicht bebost gebied waar je al even heerlijk kunt wandelen als eten. Proef tussen bezoekjes aan het Museum over de Slag om de Ardennen en de ruïnes van het feodale kasteel zeker van de heerlijke Ardense ham.
  • Thuin, in Henegouwen, staat bekend om het Belfort (dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat), zijn smalle straatjes en zijn schitterende hangende tuinen die nu bedekt zijn met wijnranken. In de distilleerderij van Biercée maken ze er een zachte, natuurlijke wijn van. 

Wallonië te voet

Deze top 5 van de voorjaarswandelingen neemt je mee naar elke provincie in Wallonië

1/ Botrange, de magie van de Hoge Venen
Begin aan het Signaal van Botrange, volg de weg naar de Venen en geniet van de stilte. Deze wandeling in het hartje van de Hoge Venen gaat naar de Noir Flohay, een eiland dat in een vegetale zee ligt.
Provincie Luik, 13 kilometer, gemiddelde moeilijkheidsgraad

2/ Rochehaut, een duizelingwekkend panorama
Weg van de platgetreden paden, langs de Semois — een van de mooiste rivieren van het land— ligt er een wandelroute tussen Bouillon en Poupehan. Dit is het terrein van herten, vossen en wilde katten. Hier en daar moet je ladders beklimmen. Even volhouden: het einde van de wandeling is verrassend.
Provincie Luxemburg, 11 kilometer, moeilijjk.

3/ Celles, een paradijselijke omgeving
Vanuit het centrum van Celles leidt de kruisweg naar de Kapel naar een adembenemend zicht op het dorp. Verderop, bij Gendron-Gare, hoor je het zachte gemurmel van de Lesse weerklinken in het bos. Van Chaleux, een gehucht langs een doodlopende weg, leidt de route naar een schitterend uitkijkpunt en naar het dorp Furfooz met zijn kalkstenen huizen. Het Kasteel van Vêves, aan de rand van het bos, is de eindbestemming van deze lange wandeling.
Provincie Namen, 18 kilometer, gemiddelde moeilijkheidsgraad.

4/ Villers-la-Ville, met zijn indrukwekkende abdij en woud
Van de oude ruïnes van de Abdij van Villers-la-Ville wandel je het bos in. Aan de rand van het bos liggen de vredige dorpen La Roche en Tangissart, twee etappes op je route die steil omlaag loopt. Vandaar ga je naar de beek, die door de bevers is omgebouwd tot een kleine mangrove.
Provincie Waals Brabant, 9,5 kilometer, gemiddelde moeilijkheidsgraad.

5/ Ellzelles
In deze landelijke streek in het Pays des Collines liggen kleine gehuchten waar het leven vredig en rustig is. Dit is een biologisch en geografisch interessant gebied, dat je op je gemak kunt verkennen op een heerlijke wandeling.
Provincie Henegouwen, 13 kilometer, gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Meer heerlijke wandelingen in Wallonië ontdek je op visitwallonia.be/wandelen.

Wil je je laten verleiden tot een voorjaarswandeling? Doe mee hier aan onze wedstrijd in samenwerking met VISITWallonia en Berghen om twee paar Berghen-wandelschoenen + 2 VISITWallonia waardebonnen ter waarde van € 250 te winnen (waardebonnen ter waarde van 250 euro, te gebruiken op de aanbiedingen van verblijven en activiteiten die in de gids " Uit in Wallonië en de Ardennen 2022" staan).

Het lekkerste uit de streek

Op visitwallonia.be/smullen ontdek je hoeveel heerlijks Wallonië te bieden heeft. Een aantal plekken die zeker een bezoekje waard zijn:

  • The Owl Distillery in de provincie Luik maakt een 100% Belgische Single Malt Whisky The Belgian Owl, verkozen tot de beste single malt whisky van Europa.
  • L’Espace Chimay in de provincie Henegouwen, verkoopt kazen en trappistenbieren van Chimay. De Chimay Experience, een interactief brouwerijbezoek, is een onvergetelijke belevenis.
  • Cyril Chocolat in de provincie Luxemburg nodigt bezoekers uit in het chocolade-atelier en geeft hen de kans om hun eigen tablet chocolade te personaliseren.
  • L’Escargotière de Warnant in de provincie Namen kweekt slakken van een onvergetelijke kwaliteit op het gebied van smaak, textuur en versheid van het product.
  • Villers-la-Vigne in de provincie Waals Brabant brengt vier originele, unieke producten die allemaal met de wijnmakerij en deze specifieke terroir te maken hebben. Ontdek er de wijngaard van de abdij, de geschiedenis van de wijn in Wallonië en proef er de producten die hier gemaakt worden. Zonder meer een heerlijke belevenis.
  • De Boutique de Wallonie… is niet in Wallonië; het is een stukje Wallonië in Brussel. In het hartje van de stad vind je deze winkel vol Waalse producten en alle publicaties van VISITWallonia. Handig om bij de hand te hebben voor je op verkenning gaat.

Kom volop in zomerstemming met VISITWallonia (visitwallonia.be)!

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met VISITWallonia.
visitwallonia.be

Lees ook:
Zalig herbronnen in het paradijs aan de Egeïsche Zee
9 unieke plaatsen voor een onvergetelijke roadtrip door België
Stella McCartney x Audi : een mix van creativiteit, duurzaamheid en kwaliteit