Stella McCartney x Audi : een mix van creativiteit, duurzaamheid en kwaliteit

Gepubliceerd op 1 maart 2022 door ELLE Partner
Stella McCartney x Audi : een mix van creativiteit, duurzaamheid en kwaliteit ©️Audi AG

De Britse modeontwerpster Stella McCartney heeft een actieve rol gespeeld bij de wereldpremière van de Audi e-tron GT quattro en Audi RS e-tron GT. Zelf zet ze in haar collecties al geruime tijd in op duurzaamheid. Een bezoek aan haar atelier.

De studio van Stella McCartney in Londen is een echte schatkamer aan mooie dingen. Overal zijn prachtige stoffen, adembenemende jurken, betoverende sneakers, glamoureuze accessoires en must-have handtassen te zien. Zelf is ze volledig betrokken bij alle processen en zorgt ze ervoor dat de twee hoekstenen van haar leven en bedrijf centraal blijven staan: creativiteit en duurzaamheid. Waarden die ook al van essentieel belang waren voor haar wereldberoemde ouders: fotografe en dierenrechtenactiviste Linda en ex-Beatle Sir Paul McCartney.

Creativiteit en duurzaamheid

Toen Stella McCartney in 2001 haar luxe modehuis oprichtte, sprak nog niemand over duurzaamheid, en al helemaal niet in de modebranche. Toch wist ze al dat zij een andere weg wilde inslaan.

"Het was vanaf het begin duidelijk voor mij dat ik mijn waarden niet kon verraden. Het maken van leren tassen en leren schoenen of het dragen van bontjassen, dat kwam gewoon niet in mij op", aldus McCartney. "Dat zou volledig tegen mijn overtuigingen geweest zijn. En ik heb het geluk gehad dat ik mijn waarden, dankzij mijn bevoorrechte positie, niet moest opgeven."

Audi - Stella McCartney
©️Audi AG

Het grote probleem was toen het vinden van duurzame materialen voor haar werk – deze waren nagenoeg niet verkrijgbaar en niemand leek ze te willen produceren. Gelukkig is het aanbod vandaag veel groter.

"Duurzaamheid is essentieel om jonge creatieve mensen aan te trekken voor een onderneming – of je nu kleding ontwerpt of zoals Audi steeds meer elektrische wagens bouwt. Het is hun toekomst en daaraan doen ze geen toegevingen. Wat ook heel goed is," besluit McCartney. "Voor mij is er echt niets spannender. Als je creativiteit en duurzaamheid bij elkaar kunt brengen, heb je al gewonnen."

Een nieuwe stof voor de Audi e-tron GT quattro

Met Stella McCartney heeft Audi er een interessante partner bij, en dit zorgt al meteen voor kruisbestuivingen. Zo werd voor het tapijt van de Audi e-tron GT quattro de volledig nieuwe stof Econyl ontwikkeld, die 100% gerecycleerde nylonvezels bevat uit productieafval, tapijten en visnetten. Deze stof inspireerde Stella McCartney op haar beurt tot het ontwerpen van een knappe Falabella Go bag. Met dit soort materialen en initiatieven laat Audi zien waar het merk naartoe wil groeien met duurzaamheid. Een engagement voor de toekomst.

Tiziana Mauri, verantwoordelijke voor de ontwikkeling van deze stoffen op de afdeling Color & Trim van Audi, besluit: "Stella en ik delen dezelfde opvatting over duurzaamheid en premium kwaliteit. Beiden zijn hoekstenen van ons werk die in geen enkel opzicht met elkaar in tegenspraak zijn. Voor mij maakt een duurzame aanpak veel meer deel uit van de kwaliteitsnorm die typisch is voor ons. Duurzaamheid voegt waarde toe aan design en is stevig in de esthetiek en het ethos van Audi verankerd."

Lees het volledige artikel op Progress.Audi

Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met Audi Belgium.

audi.be

Lees ook : 

In gesprek met Lily Collins: "Emily inspireert me om meer te durven"

Sneakerwinkel Sidestep zet SeaMeHappy in de spotlight

C&A pakt uit met kids-friendly feestcollectie om de lente te vieren