3 Margarita recepten om te klinken op het nieuwe jaar

Geüpdatet op 20 december 2021 door ELLE Partner
3 Margarita recepten om te klinken op het nieuwe jaar

Wil je wel eens wat anders dan de traditionele champagne? Verras je vrienden tijdens de feestdagen dan eens met een super-chique, heel gemakkelijk te maken Cointreau cocktail. Een Margarita bijvoorbeeld, of een bijzondere variatie erop.

In deze eindejaarsperiode nemen we afscheid van 2021, een jaar dat allesbehalve ‘normaal’ is geweest. Tijdens de feestdagen, als we gezellig samen eten en drinken (maar altijd met mate) kunnen we voor enkele uren die moeilijke periode achter ons laten en samenzijn met onze dierbaren. Zin om af te stappen van het traditionele patroon van ‘champagne als aperitief’ en om de langverwachte festiviteiten extra bijzonder te maken? Breng dan wat zonnige sfeer in huis met een originele, hartverwarmende cocktail uit Zuid-Amerika.

Een vleugje Mexico voor de feestdagen

Acapulco, 1948. In de mooie badstad is het leven een feest voor de zeer mondaine Margarita Sames, die de ene trendy soirée na de andere organiseert, rijkelijk overgoten met goed gemixte cocktails. Op een dag besluit ze haar twee favoriete dranken te mengen: tequila en Cointreau. En Ay Caramba, de Margarita is geboren! Sindsdien staat de zeventigjarige cocktail hoog aangeschreven bij bars en aan zwembaden over de hele wereld, als trotse vertegenwoordiger van het rijke Mexicaanse erfgoed. Het recept is verrassend simpel, maar er zijn eindeloze variaties op te bedenken. Daarom is dit een aperitief waarmee je je gasten altijd kunt verrassen, of je nu kiest voor de klassieke Margarita of twee verrukkelijke versies erop: de Winter-Margarita en de Luxe-Margarita. Drie heerlijke cocktails die je feest extra glans geven.

Altijd populair: de originele Margarita

3 Margarita recepten om te klinken op het nieuwe jaar - 1
Originele Margarita © Cointreau

Houd je het graag traditioneel, maak dan de klassieke versie van Margarita Sames, met een randje zout en met fruit. Meng de onderstaande ingrediënten in een shaker en shake 15 seconden. Doe de cocktail door een zeefje en dien op in een ijskoud glas met een zoutrandje. Garneer met de helft van een kwartje limoen. Succes verzekerd!

 • 30 ml Cointreau
 • 50 ml Tequila
 • 20 ml versgeperst limoensap
 • IJsblokjes

Bijzonder verfijnd: de luxe-Margarita

de Luxe Margarita
Luxe Margarita ©Cointreau

Deze droge, sprankelende cocktail zal zeker indruk maken: deze versie weet de meest verwende smaakpapillen te bekoren en geeft de traditionele eindejaars-champagne extra kleur. Meng de Cointreau, de tequila en het limoensap in een shaker. Shake en giet de cocktail door een zeefje in ijskoude fluitglazen. Vul aan met champagne en Peychaud’s Bitter, en garneer met een rozenblaadje.

 • 30 ml Cointreau
 • 50 ml Tequila Blanco
 • 20 ml versgeperst limoensap
 • 1 top-up champagne
 • 2 scheutjes Peychaud’s Bitter

Hartverwarmend: de Winter-Margarita

Winter Margarita © Cointreau
Winter Margarita © Cointreau

Deze kruidige, rinse versie van de Margarita bevat kaneel en passievrucht, en het resultaat is heerlijk en origineel. Meng alle ingrediënten in een shaker, shake en schenk de cocktail door een zeefje in mooie ijskoude coupes met een randje Guérande-zout. Garneer met een schijfje sinaasappel en/of een kaneelstokje als kleine knipoog naar Kerstmis.

 • 30 ml Cointreau
 • 50 ml Tequila Blanco
 • 20 ml vers passievruchtensap
 • 5 ml kaneelsiroop

Een fles Cointreau van 70cl koop je tegen de richtprijs van €21,89 bij de betere cavist, in de supermarkt of online bij o.a. Carrefour, Colruyt of Delhaize.

Ons vakmanschap drink je met verstand.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Cointreau.

www.cointreau.com/be

Lees ook :

Interview: parfumeur Cécile Zarokian geeft inkijk in haar geheimzinnige beroep

ELLE Adventskalender 2021

Cocooning olie voor een superzachte huid