Geld is altijd een taboe-onderwerp geweest in jouw relatie? Of weet je gewoon niet meer hoe je je financiën als stel moet beheren? De organisatiestherapeut Josée Blondin heeft een boek uitgebracht met de simpele, maar veelzeggende titel: “Amour et portefeuille”. Hierin biedt ze ons enkele tips voor een betere portemonnee en een vervulde relatie.

“Onder de problemen die koppels tegenkomen, komt het verdelen van uitgaven vaak terug. Het vinden van een consensus is essentieel. Hoe? Door tijd te nemen om heldere doelen te stellen, te brainstormen over onze dromen en verlangens, en een gezamenlijk actieplan op te stellen”, legt Josée Blondin uit. De psycholoog heeft hiervoor een vijfstappenstrategie ontwikkeld.

1. Profiteer van elkaars persoonlijkheidskenmerken

“We moeten ons ervan bewust zijn dat een stel uit verschillende persoonlijkheidstypes kan bestaan”, legt ze uit. “Dit heeft invloed op de manier van converseren”. De één kan erg angstig zijn en de ander stressbestendig, de één reageert snel terwijl de ander toleranter is, de een is assertief en expressief, de ander inschikkelijk en discreet, de een zoekt comfort en de ander houdt van verandering…

Het is daarom belangrijk om rekening te houden met de persoonlijkheid van de ander en woordkeuze wanneer je een delicaat onderwerp zoals financiën bespreekt. Rekening houden met de overtuigingen en waarden van je partner is de basis voor het oplossen van problemen en het vinden van gemeenschappelijke wegen voor financiële projecten. Voorbeeld: iemand die spontaan met slechts een rugzak op reis wil, kan samen met een partner die alles wil plannen kiezen voor een semi-georganiseerde reis, met zowel geplande als vrije momenten, om wat spontaniteit toe te voegen.

2. Pas je communicatie aan

“Een belangrijk principe van elke communicatie is te begrijpen dat deze uit drie vaardigheden bestaat: luisteren – begrijpen – reageren”, voegt de psycholoog toe. “Helaas is minstens een van de drie vaak ontbrekend bij de meeste mensen”. Het leren kennen van je metaprogramma’s en die van de ander kan daarbij helpen. Als de persoon waarmee je een gesprek voert visueel ingesteld is, begrijpt hij of zij je veel beter als je woorden zoals “ik zie” wat je bedoelt, woorden zoals “ik laat je zien” mijn manier van denken, “ik illustreer” mijn standpunt… gebruikt. Is hij of zij auditief, dan kies je voor zinnen zoals “ik hoor” wat je zegt, het “spreekt” me aan, “natuurlijk”. Bij een kinesthetische benadering spreken we over gevoel, dus zullen deze uitdrukkingen het gesprek bevorderen: ik “voel” dat je het niet eens bent, het “raakt” mij dat we de situatie niet op dezelfde manier “voelen”, ons stel is “solide”, laten we met beide “voeten op de grond” blijven…

Ook de intonatie van je stem is erg belangrijk. Als je voor een kalm toon kiest, zul je waarschijnlijk beter begrepen worden. Laten we ook onthouden dat het doel in een gesprek niet is om per se te winnen. Wanneer iemand verschillende overtuigingen of waarden heeft, is het verleidelijk en gemakkelijk om te oordelen, vooral als we een groot ego hebben.

3. Kalmeer je gemoedstoestand en verscherp je waarnemingen

“Het is belangrijk dat ieder in de best mogelijke toestand is voordat je begint te praten over geld. Als je een stressvolle dag hebt gehad, vermoeid bent, of je emoties aan de oppervlakte liggen, ben je niet in optimale staat voor zo’n gesprek”, vervolgt ze. Kies een moment dat voor je beiden geschikt is. Veel stellen vermijden het onderwerp geld omdat ze bang zijn voor oneinigheid. Het ideale is om je voor te bereiden met een positieve houding en geen rampscenario’s te bedenken.

In het algemeen merkt de psycholoog op dat onze gemoedstoestand aanzienlijke impact heeft op onze romantische relaties, onze perceptie van de ander en onze benadering van bepaalde onderwerpen. Door scenario’s te bedenken, sluiten we ons af voor de ander en kennen we hem of haar ten onrechte slechte bedoelingen toe. Voordat je kritiek uit op de ander, doe een stapje terug om je gemoedstoestand te observeren. Als je je partner als erg nauwkeurig beschouwd, zou je geneigd kunnen zijn je uitgavenbeheertool niet te delen, uit angst voor kritiek dat het niet gedetailleerd genoeg is. Aan de andere kant, door je taken onnodig aan te zwaren in de veronderstelling te voldoen aan verwachtingen die je aan de ander toeschrijft.

“Verander je perceptie, want door een kwaliteit in de ander te zien in plaats van een tekortkoming, zul je geschikte woorden kiezen, een warme toon, en je non-verbale communicatie zal een positieve boodschap uitzenden. Je wordt open voor het gesprek en de persoon voor je”.

4. Leef je eigen leven, niet dat van anderen

“Sommige mensen hebben de neiging om zichzelf te vergelijken met anderen om hun geluk of ongeluk te definiëren. (…) Het is belangrijk te weten dat vergelijken destructief kan worden en een slecht gevoel oproept wanneer we volwassen zijn en het definieert wie we zijn, wat we willen of waar we naar streven”. Soms sluipt vergelijking zelfs binnen in relaties. Het kan onnodige spanningen creëren en de relationele dynamiek beïnvloeden. Om dit te voorkomen, is het essentieel om wederzijds vertrouwen en open communicatie te cultiveren en de unieke kwaliteiten van elke partner te waarderen.

“Een stel dat ik in therapie zag, was bezorgd over hun aanstaande pensioen. Hun grootste onzekerheid had te maken met hun financiën. Ze vroegen zich af of hun spaargeld voldoende zou zijn voor hun oude dag. We hebben dit probleem snel opgelost dankzij een financieel planner die een projectie voor hen maakte. Toch bleef hun zorgen bestaan. Waar kwam die vandaan? Tijdens een sessie zei de vrouw tegen haar man: ‘ik weet dat je graag een appartement in Florida zou willen hebben, maar mij maakt dat niet blij’. En de man antwoordde zijn vrouw: ‘Het is ook niet echt iets waar ik naar verlang. Ik dacht eraan omdat duizenden gepensioneerden het doen’. Met deze eenvoudige eerlijkheid werd het probleem opgelost.

Vergelijking legt een prestatiedruk op ons die ons verwijdert van wat we echt willen. Om te stoppen met vergelijken neem je een stap terug. Word waarnemer om de redenen voor deze vergelijking te begrijpen. Ga dan in adviesmodus tegenover jezelf. Maak aantekeningen en kom er een paar dagen later op terug. Vroeg of laat krijg je antwoorden op je vragen. En vergeet nooit dat je alleen ziet wat mensen willen laten zien.

5. Spot de rol van je ego

“Wanneer een stel over geld praat, laten we niet vergeten dat iedereen zich uitdrukt en de ander begrijpt in functie van waarden, overtuigingen, metaprogramma’s, persoonlijkheidskenmerken… en ook afhankelijk van de grootte van zijn of haar ego!”. Of het nu gaat om het voorbereiden van het pensioen, het kopen van een luxeauto, het kopen van een landhuisje of het aanschaffen van iets buitengewoons, het is goed om ons af te vragen of we deze uitgave overwegen om het ego van de een of de ander te bevredigen.

Kortom, het is belangrijk te onthouden dat het niet nodig is om altijd gelijk te hebben. Harmonie is veel aangenamer dan een machtsstrijd die tot uitwisselingen leidt die de relatie zou kunnen verzwakken. “Je hoeft alleen maar een letter van het woord ego te verwijderen, namelijk de E, om plaats te maken voor “GO”. Een vooruitgang in synergie die de nadruk legt op de relatie in plaats van op een individu: “Samen gaan we verder”, concludeert Josée Blondin.