Exclusief: in gesprek met de nieuwe Gossip Girl Whitney Peak

Geüpdatet op 15 november 2021 door ELLE België
Exclusief: in gesprek met de nieuwe Gossip Girl Whitney Peak Mantel en jurk, Miu Miu | Oorbellen, Charlotte Chesnais ©Matthew Kristall

Whitney Peak speelt een hoofdrol in de nieuwe ‘Gossip Girl’. Intussen doet ze haar eigen ding – in wijde broeken, boxershorts of een lief jurkje.

Als tieners volwassen worden, zeggen ze gewoonlijk hun kinderkamer vaarwel en gaan studeren of fulltime werken. Voor Whitney Peak, die een van de hoofdrollen speelt in de nieuwe ‘Gossip Girl’ op HBO Max, ging dat anders. In 2020, midden in de pandemie, verhuisde ze van Canada naar New York. Tijdens de lockdown woonde ze voor het eerst op zichzelf, en begon ze haar job als actrice in een van de meest bekende televisieseries van onze tijd. Best wel een beetje griezelig? Vast wel, maar Peak genoot ervan. De actrice, die zichzelf nog steeds als een kind ziet, zegt dat haar familie en oudere vrienden haar geholpen hebben om te wennen aan haar nieuwe leven. “Als je 18 bent en je gaat opeens in New York wonen, is dat best crazy, zeker in deze tijd. Opeens leer ik mensen kennen die ik jaren op televisie heb gezien, en worden er in mijn bijzijn belangrijke gesprekken gevoerd waar ik eigenlijk niets mee te maken heb.”

Whitney Peak
Getailleerd jasje, bodysuit, oorhangers en halsketting, Chanel ©Matthew Kristall

Van Hannah Montana T-shirts tot ambassadrice voor Chanel

Intussen is Peak ook ambassadrice voor Chanel geworden. Ze kan het zelf nauwelijks geloven. “Ik bedenk zowat elke dag dat ik toch wel een heel idioot leven leid.” En dit is nog maar het begin. Peak werd geboren in Kampala, Oeganda, als jongste van vier kinderen. Haar moeder was een Oegandese kapster, haar vader een Canadese helikopterpiloot en ingenieur. Op kostschool deed ze aan competitiezwemmen. Haar familie reisde heen en weer tussen Canada en Dubai waar haar vader werkte, en waar ze gecoacht werd door een lid van het vroegere Soedanese Olympisch team.

Toen ze negen was, verhuisde het gezin naar Vancouver in Brits Columbia en daar begon Peak met dansen en acrobatiek. Ze droomde ervan om op televisie te komen. Ze ging voor het eerst naar een gewone dagschool, en dat was een hele schok. “Een meisje schoof me een briefje toe waarop stond: ‘Wil je mijn vriendin zijn?’ Ik was doodsbang dat de leraar het zou zien en dat ik straf zou krijgen, dus schoof ik het briefje terug en zei ‘Opletten!’” Uit die tijd dateert ook haar liefde voor mode, al zag ze meer in cartoons dan in designmerken. “Ik droeg T-shirts van Hannah Montana en Hello Kitty,” herinnert ze zich. “Ik was dol op kleren uit Disneyseries.”

Whitney Peak
Jurk, Salvatore Ferragamo | Kettingtop, Sportmax ©Matthew Kristall

Disney, Netflix en Gossip Girl

Peak wist zeker dat ze dokter wilde worden, maar als ze naar shows als ‘That’s So Raven’ op Disney Channel keek, droomde ze ook van een carrière als actrice. “Ik wist niet dat acteren iets was wat je zomaar kon doen,” vertelt ze. “Die wereld was mijlenver van me verwijderd. Kijken naar de shows gaf me tenminste het gevoel dat ik er een beetje bij hoorde.” Dat veranderde op de dag toen ze op de radio hoorde dat er audities voor het Disney Channel werden gehouden. Ze besloot haar kans te wagen. Ze speelde haar eerste rol in de film ‘Molly’s Game’ en was verschillende keren te zien in ‘Chilling Adventures of Sabrina’ op Netflix. Maar met ‘Gossip Girl’ maakt ze deel uit van een cultureel fenomeen.

MIJN STIJL HANGT AF VAN HOE IK ME DIE DAG WIL VOELEN: ALS IK COOL WIL ZIJN, DRAAG IK EEN WIJDE BROEK, TRENDY SNEAKERS EN VÉÉL HAAR

‘Gossip Girl’ met zijn schoolintriges, bitchy meiden en anonieme teksten is typisch een show voor millennials. De generatie waar Peak toe behoort, gaat heel anders om met roddels. De tieners van Generatie Z hebben anonieme privé-Instagramaccounts – Finsta’s – en ze vinden dat het niet verstandig is om te veel van jezelf bloot te geven online, net als de anonieme schoolmeisjes die de berichten in ‘Gossip Girl’ de wereld instuurden. Peak is het daarmee eens: “Het is heel delicaat en ik besef nu dat je echt niet alles kunt delen wat je denkt. Als je een jongere bent in de filmindustrie kun je je niet veroorloven om van gedachten te veranderen of fouten te maken. Als ik nu iets beweer en ik kijk er later anders tegenaan, dan straffen de sociale media je af.”

Whitney Peak
Jurk, Givenchy | Oorhangers, Samuel François ©Matthew Kristall

Cool, chique of crazy?

Peak is even geïnteresseerd in mode als in acteren. Lisa Bonet, Aaliyah, en Teyana Taylor zijn haar iconen. “Mijn stijl hangt af van hoe ik me die dag wil voelen,” zegt ze. “Als ik me cool wil voelen, draag ik een wijde broek, misschien een shirt erop, in elk geval coole sneakers, en heel veel sieraden. En véél haar. Als ik me een beetje chiquer wil voelen, draag ik leren laarzen, een broek en misschien een zwarte trenchcoat.” Voor ze ’s ochtends naar de set van ‘Gossip Girl’ vertrekt, probeert Peak graag wat crazy looks: een diadeem met kattenoren, een joggingbroek en een handdoek, een kamerjas of boxershorts. (Het kappersteam van de show heeft een collage gemaakt van haar excentrieke outfits).

Ze experimenteert haar hele leven al graag. “Toen ik jonger was, leende ik de kleren van mijn broer. Mijn moeder, die heel religieus is, vond het vreselijk. Die wilde dat ik me vrouwelijk zou kleden,” zegt Peak. “En nu vind ik het heerlijk om me mooi vrouwelijk aan te kleden als ik uitga met mijn vriendinnen.”  Maar ze beweert ook: “Als ik een boxershort van Calvin Klein aan wil, dan draag ik een boxershort van Calvin Klein, en dan laat ik mijn broek afzakken. Mannenkleren zijn cool, vrouwenkleren ook. Het zijn maar kleren.”

Whitney Peak
Top, Dolce & Gabbana | Oorhangers, Chanel Fine Jewelry ©Matthew Kristall

‘Een leraar die Nathaniel Archibald heet moet ik gewoon hebben; dat is hilarisch.’

Als ze niet acteert of denkt over acteren en hoe haar leven zal veranderen als ze straks te zien is in haar grootste rol tot nu toe, wandelt Peak graag door de straten van New York tot ze moe is. Ze doet ook aan yoga en ze leest graag – ze is nu bezig met de verzamelde toneelstukken van María Irene Fornés die toneelschrijver Jeremy O. Harris haar gegeven heeft. Intussen maakt ze ook haar middelbare school af: “Ik heb een geweldige leraar die gek genoeg Nathaniel Archibald heet (de naam van een personage in de oorspronkelijke ‘Gossip Girl’, red.). Toen ik leerkrachten interviewde, dacht ik meteen: ‘Een leraar die Nathaniel Archibald heet moet ik gewoon hebben; dat is hilarisch.’”

ALS JE 18 BENT EN JE GAAT OPEENS IN NEW YORK WONEN, IS DAT BEST CRAZY, ZEKER IN DEZE TIJD

Na de opnames voor ‘Gossip Girl’ gaat ze terug naar haar familie in Canada om te genieten van de laatste momenten van anonimiteit, en om na te denken over toekomstige projecten. Peak droomt ervan om te werken met Viola Davis en regisseur Whit Stillman. In het begin vroeg ze zich af hoe de fans op de nieuwe versie van de serie zouden reageren, maar nu voelt ze zich klaar om de kijkers te laten zien wat ze gedaan heeft. Haar personage Zoya is de ‘new kid in town’ die moeite heeft om zich aan te passen en toch zichzelf te blijven. Daar weet Peak zelf alles van. “(De originele) ‘Gossip Girl’ liet zien hoe het leven toen was. Deze versie is helemaal van deze tijd. Ik popel om te ontdekken wat het volgende hoofdstuk in mijn leven zal zijn.”

LEES OOK: 

Interview: it-girl Lima Ché verklapt haar favoriete lenteparfum

Alles wat we weten over Emily in Paris seizoen 2 

6 films en series over een dodelijk spel om na Squid Game te bingen