7 tips om instant te ontstressen

Geüpdatet op 21 april 2022 door Marie Pauwels en ELLE België
7 tips om instant te ontstressen© Unsplash - Mathilde Langevin

Inmiddels weten we allemaal dat meer beweging en minder schermtijd kunnen helpen, en dat koffie en smartphones boosdoeners zijn voor wie veel stress ervaart. Maar hoe kan je ingrijpen op het moment zelf?

We leven in vreemde tijden. Alsof het normale leven nog niet moeilijk genoeg is, kan het goed zijn dat je de laatste tijd te kampen krijgt met meer stress dan gewoonlijk. En hoewel een gezonde dosis stress nu en dan geen kwaad kan, mogen we de negatieve effecten van stress op lange termijn niet onderschatten. Wanneer we stressen, wordt namelijk ons sympathisch zenuwstelsel, ofwel de fight or flight mode, geactiveerd: je hart gaat sneller slaan, je bloeddruk en suikerspiegel stijgen en je pupillen verwijden. Wanneer je heel regelmatig in deze modus zit en dus aan chronische stress lijdt, kan het voor problemen gaan zorgen met je hart en bloedvaten en je algehele welzijn. En dat willen we natuurlijk voorkomen!

De reguliere tips die stress op lange termijn helpen verminderen, zoals gezond eten, sporten en alcohol vermijden, kennen we inmiddels wel. Maar wat kan je doen bij acute stress, of nog erger, tijdens een paniekaanval? Wij vatten enkele doeltreffende remedies tegen stress samen.

Lach

Wanneer je middenin een stressaanval zit, is lachen waarschijnlijk het laatste dat je wil doen. Toch kan het de moeite lonen, hoe belachelijk je ook vindt dat je eruit ziet. Door het forceren van een lach op je gezicht komen er namelijk endorfines vrij en die verminderen vervolgens de aanmaak van de stresshormonen cortisol, adrenaline en noradrenaline.

Probeer de Emotional Freedom Technique (EFT)

Het is meermaals aangetoond dat deze techniek een goed hulpmiddel kan zijn bij stress. Net als bij acupunctuur, focust EFT op de meridiaanpunten van ons lichaam, om zo het evenwicht in de energie van ons lichaam te herstellen. Bij acupunctuur maakt men gebruik van naalden, bij EFT is het heel wat minder eng en  gebruik je gewoon je vingertoppen. Al vind je energie en meridiaanpunten onzin, door de repetitieve handeling waarbij je moet focussen kom je snel tot rust.

Hoe werkt het? In de eerste plaats moet je het probleem, of de oorzaak van je stress, identificeren. Vervolgens geef je een score op een schaal van 10 van hoeveel stress je op dat moment ervaart. Spreek tegen jezelf een positieve zin uit, bijvoorbeeld: 'ook al ervaar ik momenteel stress door...., ik accepteer mijzelf voor wie ik ben'. Deze zin blijf je herhalen, terwijl je met je vingers achtereenvolgens op verschillende plaatsen op je lichaam tikt: het karatepunt op je hand, tussen je wenkbrauwen, onder je ogen, onder je neus, op je kin, op je borst, 10 centimeter onder je oksels en bovenop je hoofd. .

Maak gebruik van aromatherapie

Essentiële oliën zijn de laatste jaren bezig aan een opmars. Het inhaleren van natuurlijke geuren kan helpen je gemoedstoestand positief te beïnvloeden. Oliën die het doeltreffendst zijn tegen stress zijn lavendel, kamille, zoete sinaasappel, bergamot en rozenolie.

Doe een yogasessie

Van yoga weten we dat het ons lichaam en onze geest helpt kalmeren. Op Youtube zijn er heel wat sessies te vinden specifiek om stress tegen te gaan, zoals deze van Adriene Mishler. Haar stem en oefeningen helpen je instant tot rust te komen.

Neem een warm bad

Het nemen van een warm bad wordt al sinds de tijd van de Romeinen en Grieken gezien als een wondermiddel bij mentale en fysieke klachten. Recent onderzoek toont aan dat het regelmatig nemen van een warm bad bloeddrukverlagend werkt en dat je na het nemen van een bad minder van het stresshormoon cortisol in je speeksel hebt. Laat dat badje maar lopen dus! Let wel, het water moet warm zijn, niet heet. Een te heet bad kan negatieve effecten op je bloeddruk hebben.

Probeer CBD-olie

Sinds Kim Kardashian CBD als thema voor haar laatste baby shower gebruikte, lijkt het goedje overal. Het populaire middel kan volgens onderzoek positieve effecten hebben op onze huid en kan helpen bij depressies, chronische pijn en stress. Online en in homeopatische winkels vind je heel wat CBD-producten, maar CBD-olie die je met een dropper onder je tong plaatst werkt het best tegen acute stress. Neem een druppeltje of twee tijdens een paniekaanval of bij hevige stress en je zal voelen hoe je lichaam en geest kalmeren. In dit artikel kan je meer lezen over het gebruik van CBD.

Doe ademhalingsoefeningen

Ademhalingsoefeningen zijn een werkzame manier om jezelf instant te kalmeren. Door je te focussen op je ademhaling in plaats van op je gemoedstoestand, verleg je de aandacht en wordt je stressgevoel instant verlaagd. Online zijn er heel wat verschillende oefeningen te vinden die simpel en overal uit te voeren zijn. Probeer deze eens. Je ademt een viertal tellen lang diep in door je neus en je let erop dat je buik en borstkas zich helemaal vullen met lucht. Hou je adem vier tellen in en blaas daarna de adem in een viertal tellen weer uit. Na enkele sequenties wordt je parasympathisch zenuwstelsel (of rest and digest system) geactiveerd en voel je je al kalmer

Lees ook:
Deze 5 ochtendrituelen zorgen voor minder stress en meer energie