Zo houd je deze week de kids bezig

Geüpdatet op 6 april 2020 door Laura Lurquin en Isabelle
Zo houd je deze week de kids bezig(c)Shutterstock

Week vier van de lockdown! Voor ouders van jonge kinderen voelt het meer dan ooit aan als een marathon en de ideetjes om de kroost bezig te houden raken, net als de energiereserves van mama en papa, stilaan uitgeput. Wij geven je vanaf nu elke week wat inspiratie om de komende zeven dagen met de glimlach en zonder al te veel crisissen door te komen!

Wat maken we? De weekplanning!

Letterlijk: we màken een planning. Het schema van wie-doet-wat-op-welk-uur hebben jullie in principe reeds uitgedokterd, maar dé truc om je kinderen ernaar te laten luisteren is ze actief te betrekken bij de opbouw ervan -lees knutselen maar! Je kan online verschillende mooie weekoverzichten afdrukken (zoals bij Rosemood), maar ook zelf creatief zijn en elk kind een week laten uittekenen/inkleuren/schilderen/bestickeren/…, die jullie vervolgens bundelen en samen invullen. Laat je gaan en gebruik alle kleuren van de regenboog om de FaceTime momentjes met grootouders, online kids yoga, dutjes, huiswerk momenten en wandelingen aan te duiden.  

Welke sport staat op het programma? Meditatie met de hele familie?!

Serieus?! Yep, het is wel degelijk mogelijk om kinderen eventjes te laten neerzitten, rustig ademhalen en vooral… stil te zijn! Het klinkt te mooi om waar te zijn en je durft er zelfs niet van dromen, maar volgens experts hoef je maar enkele gouden regels te volgen om er te raken. Dat, én enkele handige online tutorials die je kids zo meekrijgen in het hele meditatieverhaal:

- Deze heerlijke video spoort de allerkleinsten aan eventjes héél erg stil te zitten, zoals een kikker, en dat "heel eventjes" minutenlang aan te houden. En mama kan weer even ademhalen...  

- 17 minuten en 40 seconden rust, we herhalen: 17 minuten en 40 seconden pure rust!! 

- Deze “bodyscan” methode belooft ze helemaal zen te maken voor het slapengaan. 

Los van het feit dat het fel beproefde ouders eventjes tot hun zinnen laat komen, heeft kindermeditatie tal van geweldige voordelen voor zowel het lichaam als geest van de allerkleinsten. Je kan er alleen maar goed mee doen! 

TV uit, podcast aan

Even de olifant in de ruimte aankaarten: ja, je hebt je kind de voorbije weken vaker dan goed is voor een scherm gezet. Voel je daar vooral niet schuldig over: je snakt naar een momentje rust en even voor TV of tablet zetten, lijkt de enige manier om die te bekomen. Goed nieuws echter: podcasts zijn net zo efficiënt om de aandacht even af te leiden en je kind helemaal in een andere wereld te laten onderdompelen. Je kan ze overal afspelen en je kalmeert er overprikkelde kinderhoofdjes veel meer mee dan met schadelijk blauw licht… 

  • Nieuwsgierige geestjes in huis? Via de Wetenschapje podcast Het Geluidhuis op Spotify vind je antwoorden op typische (en minder typische) kindervragen ) à la “leven er vuurspuwende monsters in vulkanen???”. Voor kinderen vanaf 8 jaar.
  • Het Geluidhuis is trouwens een kinderuitgeverij bij wie je eveneens meeslepende gehoorspelen kan kopen -gemakkelijk te downloaden via de app.
  • Verder vind je op de Kids & Familie afdeling van Spotify vast wel je gading.
  • Op de Facebook pagina van de Antwerpse boekenhandel ’t Stad Leest vind je elke dag een nieuwe video waarin een kinderverhaaltje wordt voorgelezen. De verhalen duren gemiddeld tussen 15 à 20 minuten, genieten maar!

Wat gaan we knutselen? Kartonnen verkleedkledij! 

Echt?! Jazeker! Een verkleedpartijtje is altijd een goed idee om kinderen af te leiden, maar ze zijn op hun Bumba kostuum uitgekeken en jij hebt geen tijd om online een nieuw pakje te bestellen. Dan maar al het ongebruikt karton in huis verzamelen en de tips van Instagram account als  Sweet Dream Photgraphy en mer_mag volgen, twee hyper creatieve accounts die sprookjesachtig mooie looks creëren met weinig meer dan wat karton. Zal je zelf ook heel leuk vinden!

https://instagram.com/p/B-CKtQ6Bh0f/?utm_source=ig_embed

(PS: voor wie een valse start maakte, sommen we nog even de basisregels voor een lockdown met kids op.)