Clean sleeping: 5 stiekeme vervuilers in de slaapkamer

Geüpdatet op 25 juni 2018 door Isabelle
Clean sleeping: 5 stiekeme vervuilers in de slaapkamer

Het geheim achter een jeugdige, gezonde huid? Voldoende slaap nemen! ’s Nachts krijgt je huid immers de kans nieuwe cellen aan te maken en alle externe “aanvallen” van de dag te verwerken -met de hulp van een grondige reinigingsroutine en een voedende nachtcrème voor bedtijd. Klinkt simpel, maar veel vrouwen hebben moeite om de aanbevolen negen uur slaap per nacht te halen en wanneer ze dan tòch onder de wol kruipen, wordt hun huid aangevallen door enkele onverwachte vervuilers:

1/

1. Je smartphone, tablet, laptop en andere schermen.

Netflixmarathon na een lange werkdag? Leuk, maar weet dat je huid er harde klappen door ontvangt! HEV-licht, oftewel High Energy Visible light, is het zichtbare en hoog energetische blauwe en violet licht dat uit je scherm straalt en zou evenveel schade aan je huid veroorzaken als UV-stralen! Er wordt nog volop onderzoek naar gevoerd, maar de eerste bevindingen zijn niet mals: het dringt even diep in je velletje door als UV-licht en tast je collageen- en elasteenproductie aan -waardoor je aan een sneltempo een minder elastische en verouderde huid krijgt. Bovendien zou het ook hyperpigmentatie bevorderen. Last but not least: blauw licht verstoort je slaapcapaciteiten en veroorzaakt een onrustige, lichte slaap.

Oplossing: Onderzoekers zijn druk bezig met het ontwikkelen van speciale crèmes die ons tegen HEV moeten beschermen, een beetje zoals zonnecrèmes, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Experts raden aan om één uur voor bedtijd alle bronnen van HEV-licht te mijden: lees een boek, neem een warm bad, speel een spel, maar blijf weg van blauwe schermen. Omdat dit voor velen een onmogelijke opdracht blijkt te zijn: je kan je smartphone overschakelen op geel licht, wat minder schadelijke gevolgen heeft voor je huid en slaapritme.

2/

2. Je geurkaarsen

Kaarsen geven geel of rood licht en hebben dus geen nefast effect op je slaapkwaliteit, maar toch zijn ze schadelijk. Het is gezellig om in te slapen met de geur van zomerse bloemen en kruiden, maar weet dat de meeste kaarsen uit paraffine was (een zijproduct van petroleum) en andere synthetische bestanddelen zijn opgetrokken. Bij het verbranden ervan komen schadelijke stoffen vrij die je longen en huid serieus aantasten -de nefaste effecten zijn vergelijkbaar met het inademen van sigarettenrook.

Oplossing: Nooit meer een kaarsje branden? Niet meteen, maar investeer in natuurlijke exemplaren zonder paraffine, maar op basis van bijen-, koolzaad of sojawas. Pas op: controleer goed dat die bestanddelen niet alsnog werden aangevuld met chemische componenten, maar dat je kaars effectief 100% veilig is.

3/

3. Je hoofdkussen

Slecht nieuws: je beddengoed vormt een broeihaard voor microben! Gemiddeld verlies je 1,5 miljoen huidcellen per uur en tijdens je schoonheidsslaapje verlost je lichaam zich van ongewenste gifstoffen door heel wat gezweet en -slik- gekwijl... Op zich heel gezond, zelfs bij een kortstondig dutje zet je lichaam dit detoxmechanisme in gang, maar het probleem is dat die stoffen zich in je beddengoed gaan nestelen: huismijt en hun uitwerpselen, bacteriën, dode huidcellen, haren, schimmels en stof. Je hoofdkussen vangt het gros van de actie op, vooral als het uit memory foam bestaat. ’s Nachts moet je huid herstellen en je voedende nachtcrème absorberen, niet weken in een cocktail van vuil… hallo huidirritaties!

De oplossing: Was je kussen minimaal één keer per week (twee keer als je last hebt van acne, allergieën of andere aandoeningen) en slaap om de nacht op een andere zijde. Gebruik ook een kussensloop uit zijde, koper of natuurlijke, ademende materialen als bamboe. Je kussen zelf zwier je om de drie maanden in de wasmachine.

4/

4. Je matras

Al het vorige maal tien, gezien quasi niemand zijn matras wast. De ophoping van vuildeeltjes en bacteriën zou zelfs zo erg zijn, dat je matras na tien jaar dubbel zo veel weegt en eigenlijk goed is voor het grof vuil.

Oplossing: investeer je in de eerste plaats in een natuurlijke, waterproof matrashoes die voorkomt dat het vuil echt ìn je matras kan trekken en die je regelmatig kan wassen. Daarboven leg je beddengoed in ademende materialen dat je wekelijks wast. Hoe zit het nu met de matras zelf? Die moet elk half jaar een grondige wasbeurt krijgen en dat doe je zo: strooi er wat bakpoeder over (ja, echt!), dat je vervolgens nauwkeurig weer met de stofzuiger verwijdert. Vuildeeltjes zullen zich vasthechten in het poeder en zo gemakkelijk het matras verlaten -net als droogshampoo in je haar!

Ontdek hier trouwens hoe vaak je je afzonderlijke beddengoed moet wassen.

5/

5. De luchtbevochtiger

Slapen in vochtige lucht is het geheim achter de zijdezachte huid van Koreaanse en Japanse vrouwen: droge lucht zorgt immers voor een stugge, snel geïrriteerde huid die veel ontvankelijker wordt voor bacteriën -die op hun beurt gemakkelijker verspreid worden door droge lucht. Ook je gezondheid heeft er deugd van en een luchtbevochtiger kan ademhalingsproblemen en infecties voorkomen. Het is dus een goed idee met zo’n toestel te slapen, mààr het kan een averechts effect hebben als je het niet regelmatig reinigt. Meer zelfs: als je de machine niet tussen twee beurten door reinigt, kan er schimmel in ontstaan, die bij het verdampen dubbel zoveel giftige stoffen loslaat. Woops.