8 bedweetjes die je leven zullen veranderen

Geüpdatet op 13 juni 2017 door Isabelle
8 bedweetjes die je leven zullen veranderenYoung woman stretching in bed, overhead view

Wist je dat je rimpels kan krijgen van je kussen, je een matras met bakpoeder kan wassen én dat er een oersimpele truc bestaat om je donsdeken te veranderen? Van handige plooitips tot onthutsende feiten over het microbengehalte tussen de lakens: je zal je beddengoed nooit meer op dezelfde manier bekijken! 

1/

#1: Zo ververs je in minder dan één minuut je donsdeken! 

donsdeken truc veranderen

Gemiddeld verliest een mens zes uur per jaar aan het opmaken van zijn of haar bed. Op zich geen drama, maar het is gewoon nièt leuk (en beeld je eens in hoeveel Pokemon je ondertussen had kunnen vangen!). Om onnodig geworstel met de vier hoeken van je donsdeken te vermijden, bestaat er nochtans één doodeenvoudig trucje -laten we hem voor het gemak De Worst noemen! Zo ga je te werk:

  • Keer de hoes binnenstebuiten en leg hem neer op je bed.
  • Leg daarover het donsdeken zelf, leg de hoeken mooi op elkaar.
  • Terwijl je de hoeken goed vasthoudt (beginnelingen kunnen ze vastpinnen met veiligheidsspelden), rol je hoes en deken samen helemaal op. Je bekomt nu een soort van worst.
  • Vervolgens neem je de buitenste laag van de worst (die dus eigenlijk van je hoes komt) en draai je erom heen, zodat die nu "vast" zit tussen beide zijden van de hoes. Als de hoes dicht kan, doe je dit, anders blijf je de rol goed dicht houden.
  • Rol nu de worst in tegenovergestelde richting uit en klaar is Kees!

Klinkt moeilijker dan het is:

2/

#2: Zo vies is je bed... (niet voor gevoelige lezers!)

housse-de-couette-970x508

Heel slecht nieuws tussen de lakens: ze vormen een broeihaard voor microben! Gemiddeld verlies je 1,5 miljoen huidcellen per uur (Say.What?!) en tijdens je schoonheidsslaapje verlost je lichaam zich van ongewenste gifstoffen door heel wat gezweet en -slik- gekwijl... Op zich heel gezond, zelfs bij een kortstondig dutje zet je lichaam dit afstootmechanisme in gang, maar het probleem is dat die stoffen zich in je beddengoed gaan nestelen: huismijt en hun uitwerpselen, bacteriën, dode huidcellen, haren, schimmels en stof. Het zou zelfs zo erg zijn dat je matras na tien jaar dubbel zo zwaar wordt, verrijkt met al dit kwaads...

De oplossing? Opteer voor allergievriendelijk beddengoed, dan zet je al een hele stap vooruit. Vervang om de tien jaar ook je matras en kussens én was het hele boeltje regelmatig. Hoe vaak en hoe dit moet, lees je verder:

3/

#3. Hoe vaak moet ik wat wassen? 

Schermafbeelding 2016-07-27 om 15.52.08

Eerste grote fout: enkel en alleen je lakens en kussensloop wassen. Ook je kussen zelf, je matrasbeschermer, je donsdeken en zelfs het matras zelf hebben af en toe een flinke schoonmaakbeurt nodig! Natuurlijk moet niet alles even vaak de wasmand in:

  • Ideaal draai je je lakens één keer per week door de wasmachine op 60 graden. Heb je speciale, antibacteriële dekens, dan kan je het rekken tot twee weken. Langer dan dat is onhygiënisch.
  • Je donsdeken was je best elke vier à zes maanden. Is je wasmachine te klein? Beroep je op de diensten van een stomerij.
  • Je kussens hebben dan weer vaker een wasbeurt nodig -het merendeel van de "bacteriële actie" vind erop plaats en je ligt er recht met je gezicht in. Hoe proper je sloop ook, het blijft degoutant als je weet wat er net onder die vijf millimeter stof ligt... We raden een goede spoeling om de drie maanden aan.
  • Je matras is een speciaal geval, wegens niet compatibel met je wastrommel en al even min stomerijvriendelijk. Nochtans bestaat er een eenvoudige truc voor zijn halfjaarlijkse wasbeurt: strooi er wat baksoda over (ja, echt!), dat je vervolgens nauwkeurig weer met de stofzuiger verwijdert. Vuildeeltjes zullen zich vasthechten in het poeder en zo gemakkelijk het matras verlaten -net als droogshampoo in je haar!

4/

#4: Zijde is altijd een goed idee 

06

Een zijden kussensloop is niet zo duur als je denkt en kost in elk geval een pak minder dan een facelift. Kim Kardashian zweert erbij en wel daarom:

  • Zijde slurpt je nachtcrème niet op, terwijl katoen dat wel doet. De natuurlijke enzymes van zijde versterken zelfs het effect van je nachtcrème: de zijdevezel zit vol proteïnen en aminozuren, die de natuurlijke vochtbalans van je huid in stand houden.
  • Zijde kreukt je huid niet! Een goede nachtrust is sowieso een goed idee om rimpels te voorkomen, mààr er is een maar: door je gezicht constant in je kussensloop te drukken, zullen er zich op termijn plooitjes vormen. Met een zijden kussensloop gebeurt dat niet omdat de zijdevezels een gladmakend effect hebben in plaats van te verfrommelen -Al eens een verrimpelde zijdeworm gezien? We dachten het niet!
  • Zijde maakt je haar mooier. Het neutraliseert statische elektriciteit en omdat het minder wrijving veroorzaakt dan ruwe katoenvezel, beperk het je haarverlies. Je lokken zullen ook minder snel in de knoop raken en als kers op de taart blijft een brushing langer intact. Het zou trouwens het geheim zijn van dat mythisch glad en glanzend Aziatisch haar.
  • Zijde is hypoallergeen en antibacterieel. Perfect dus om acne, eczema en andere dermatologische kwaaltjes tegen te gaan. Gewone kussenslopen worden sneller bacteriehaarden.
  • En om je laatste protest voor te zijn: zijden kussenslopen mogen ook in de wasmachine, weliswaar op 30 graden en in een wasnetje.

5/

#6: Koper is een nòg beter idee. 

koperen kussen

Nog beter dan een zijden kussen is een koperen variant. Koper is een essentieel mineraal, dat de gezondheid van de huid zou bewerkstelligen. Vijf voordelen: 

  • Koper werkt als anti-aging middel. Als je huid in contact komt met het koperoxide vezels in de kussensloop worden koper-ionen overgebracht in het vocht van de bovenste epidermale lagen van de huid. (Volg je nog?) Zo wordt het natuurlijke vernieuwingsmechanisme ondersteund. Kortom: slapen op koper zorgt dat goede stofjes zich verspreiden over je gezicht gedurende de nacht.
  • Koper heeft een helende werking. Acne en/of oneffenheden worden tegengegaan en genezen sneller.
  •  No need for botox: de productie van collageen in de huid wordt gestimuleerd, waardoor je minder snel rimpels of fijne lijntjes zal krijgen. Je huid wordt gelift en de elasticiteit verbetert.
  • Een natuurlijke eigenschap van koper is zijn vermogen om de natuurlijke groei van proteïnen in de huid te bevorderen.
  • Last but not least: al deze voordelen blijven een leven lang werken!

6/

#7: Bedank ons later maar 

Heb jij ook zoveel moeite om je lakensets bij elkaar te houden? Je wil bij je hagelwitte dons dat éne witte kussen met een gehaakte naad in, niet dat ivoorwitte variantje met een zijden naad. En welke matrasbeschermer was alweer voor twee personen? De oplossing: berg deken, matrasbeschermers en bijbehorende slopen op in één kussensloop! Op die manier heb je meteen het hele setje bij de hand en moet je niet je hele kast overhoop halen.

Bedweetje 1

Zo eenvoudig, en toch...

7/

#8: Zo plooi je trouwens die vervelende matrasbeschermers... 

... kwestie van het te kunnen opbergen in een kussensloop!

Bedweetje 2