Kinderyoga: wat zijn de voordelen?

Gepubliceerd op 1 april 2020 door Isabelle
Kinderyoga: wat zijn de voordelen?(c)Shutterstock

Zoom op kinderyoga! Als de lockdown twee hobby’s ten goede uit is gekomen, zijn dat wel hardlopen en yoga. Het eerste levert je die deugddoende portie frisse lucht op, het tweede zorgt voor mentale rust en weerbaarheid in een periode waarin chaos en stress de bovenhand lijken te nemen. Steeds meer ouders zetten nu ook hun kroost aan het namasté-en: puur tijdverlies of integendeel een slimme manier om de tijd te doden?

Een zéér slimme zet, zo oordelen alle kinderexperts. We staan er niet vaak genoeg bij stil, maar ook kinderen ervaren stress. Het hectische schema waarin ze in normale tijden leven, de grote hoeveelheid beeldschermen en bijbehorende prikkels waaraan ze worden blootgesteld, de druk om goed te presteren (of het nu over schoolresultaten gaat of het feit dat ze al dan niet op het potje gaan) en de spanning die rond hun ouders hangt, zijn de meest voorkomende redenen. Vooral dat laatste is tegenwoordig een zware domper, aangezien ouders begrijpelijk zelf worstelen met extra veel verwarring, angstgevoelens en stress om privé en werk, twee sferen die tegenwoordig onder eenzelfde dak moeten samenhokken, te combineren. Voel je als ouder niet schuldig over al het voorgaande, zo ziet het leven er tegenwoordig eenmaal uit, maar weet dat ook je kind af en toe een positieve uitlaatklep kan gebruiken. En daar komt kinderyoga in het spel.

Wat is kinderyoga?

Online wemelt het van de filmpjes en apps die kinderen vanaf drie jaar op een leuke manier aan yoga laten doen. Verwacht je niet aan perfect uitgevoerde warrior of pigeon poses, wel speelse houdingen die ongemerkt op een meer bewuste ademhaling aansturen. Kinderyoga is dan ook meestal een variant van Hatha yoga, die inspeelt op de juiste manier van ademen.

Hoe verloopt kinderyoga?

De lessen zijn aangepast aan de belevingswereld van het kind in kwestie. Kleutertjes gaan bijvoorbeeld een denkbeeldige reis door de jungle maken, zich zo groot maken als de hoogste bomen, hun adem inhouden wanneer ze onder een waterval passeren, en zich eventjes als een kleine kikker achter een rots verstoppen. Aan iets oudere kinderen wordt bewust verteld dat ze de oefeningen kunnen toepassen wanneer ze zich ongerust voelen over een toets, of wanneer ze moeite hebben om in slaap te dommelen.

Wat zijn de voordelen van kinderyoga?

Kinderen leren op een bewuster manier ademhalen en dat heeft niets dan fysieke en mentale voordelen. Alle baby’s worden geboren met een rustige buikademhaling, we zijn er vaak zelfs jaloers op, maar bij het opgroeien wordt die vaak ingeruild voor een oppervlakkiger, minder diepgaande variant. Tijdens yoga moeten ze bewust ademen, om hun evenwicht te bewaren bijvoorbeeld, en op die manier trainen ze opnieuw hun natuurlijke reflex. Wie vaak genoeg aan yoga doet, zal na een tijdje vanzelf ademen zoals het hoort, en dat geldt ook voor kinderen.

  • Eén van meest opvallende voordelen van kinderyoga is een sterker zelfvertrouwen. Kinderen die op een leuke manier uitdagingen zoals bepaalde poses te verwerken krijgen, zich daar eventjes stevig op moeten focussen, hun hoofdje legen om er te geraken en uiteindelijk triomfantelijk constateren dat ze erin geslaagd zijn, werken aan hun zelfvertrouwen en dat zorgt dat ze beter gewapend zijn tegen stress van buitenaf. Een hogere zelfwaardering helpt ook om een boeman als nachtmerries de baas te kunnen.
  • Verder gaat ook het concentratievermogen de hoogte in, omdat je kind leert om zijn hoofd te legen en te focussen op een diepe ademhaling. Dat heeft een ongelooflijk rustgevend effect en zorgt voor een heldere kijk op de dingen. Vooral balansposes zijn hier goed voor.
  • Ze krijgen hun emoties onder controle. Driftbuien zijn van alle tijden, maar in lockdown tijden kunnen heel wat ouders meepraten van kindjes die voor het minste volledig overstuur raken. Tijdens een yoga sessie staat een kind stil bij wat en hoe het zich voelt, en kan het eventjes helemaal rustig worden. Het zijn bewustwordingsoefeningen die in latere situaties -zoals boosheid omdat papa wéér achter zijn computer moet kruipen- opnieuw kunnen worden toegepast. Door zijn emoties onder controle te krijgen, ontwikkeld een kindje nog meer zelfvertrouwen en wordt het emotioneel weerbaarder.
  • Yoga bevordert de creativiteit, en die bevordert op zijn beurt dan weer je mentale weerstand. Fantasie wordt gestimuleerd door het rollenspel -je bent een leeuw in de jungle, remember?- en door kinderen actief deel te laten maken aan dat verhaal train je hun creativiteit meer dan ooit. Bovendien leren ze ondanks alle pret rust in hun hoofd te krijgen en dus ruimte te maken voor nieuwe ideeën en emoties.
  • Uiteraard zijn er ook heel wat fysieke voordelen aan yoga verbonden. De mens is van nature een soepel wezen, maar die lenigheid gaat in de loop der jaren maar al te vaak verloren met allerlei lichamelijke kwaaltjes als gevolg. Ga maar eens na wie nog écht uren in hurkstand kan zitten, zoals kinderen dat doen. Daarom is het belangrijk die natuurlijke gaves al van jongsaf aan te onderhouden. Naast een grotere flexibiliteit kan je ook op een verhoogde spierkracht, een stevige basis core spieren en dus ook beter evenwicht, een betere lichaamshouding, een gezonde conditie én een in het algemeen gezonder manier van bewegen -minder kans op blessures op latere leeftijd dus- rekenen. Bovendien ontwikkelen de soms ingewikkelde oefeningen de motorische vaardigheden.
  • Last but not least: het verstevigt de band met ouders, broers en zusjes! Een innige familieband is onmisbaar voor het zelfvertrouwen van je kind en het feit dat jullie samen alle opgekropte emoties kunnen loslaten en verwerken, zorgt dat er op andere momenten minder spanningen in het huishouden zullen opduiken. Voor je eigen plezier en dat van je kind dus: namasté!

Aan de slag

Ook proberen? Cosmic Kids Yoga telt 645K abonnees op YouTube, dus ze zal vast wel iéts goed doen... Have fun!

Meer tips voor een lockdown met kids vind je hier!

(PS: eens de kids veilig en zen in bed liggen, kan je misschien deze yoga oefeningen voor een beter seksleven testen...)