Agenda: de expo van Louise Mertens in YUST Antwerpen

Gepubliceerd op 13 februari 2020 door Lore Ginneberge
Agenda: de expo van Louise Mertens in YUST Antwerpen

De Antwerpse Louise Mertens lijkt wel overal tegelijk te zijn. Na succesvolle samenwerkingen met Belgische en internationale merken (Kendall + Kylie!) stelt ze een reeks nieuwe kunstwerken tentoon in het Antwerpse flexible housing concept YUST.

We trekken naar YUST om Louise te spreken nog voor de expo van start gaat. Over de ruimte, Nick Cave en Indische kunst, maar vooral over haar eigen werk.

Hoe kwam de samenwerking met YUST tot stand?

“Ik werd door YUST zelf gecontacteerd om er te exposeren, en aangezien ik niet hou van conventionele tentoonstellingsruimtes sprak de locatie mij erg aan. Mijn werken voor deze tentoonstellingen zijn niet gemaakt in functie van de ruimte, hoewel ik er misschien onbewust rekening mee heb gehouden. Ik werk heel abstract en futuristisch met een vrij koel kleurenpalet, een goede match met de betonnen muren.”

Draait de expo rond een bepaald thema?

“Ik heb me voor deze werken gefocust op wat er zich allemaal afspeelt in de ruimte en vooral wat we er nog niet over weten. Ik heb een hele grote nieuwsgierigheid naar datgene wat we als mens niet kunnen vatten, en als kunstenaar geef ik daar mijn interpretatie op. Het witte doek is mijn lege ruimte die ik stap voor stap opbouw."

louise mertens
© Louise Mertens

Ik begin voor elk werk met een chaos van verschillende materialen en laat steeds meer weg tot de essentie overblijft. Het gaat mij om de balans tussen minimalistisch en visueel interessant. De kunstwerken zijn voornamelijk digitaal, maar af en toe kan je een likje verf spotten, een vreemde textuur…”

Waar haal je jouw inspiratie vandaan? 

“Vooral gesprekken, maar ook wetenschappelijke theorieën, documentaires en boeken kunnen me enorm inspireren. Ik word graag geprikkeld op intellectueel vlak, maar ook door veel te reizen. Ik heb een groot gevoel voor esthetiek, als dochter van twee architecten ben ik letterlijk opgegroeid in mooie ruimtes. ook dat is iets wat mijn werk zeker beïnvloedt." 

Jouw werken zijn erg abstract. Vind je het belangrijk dat de toeschouwer uitleg krijgt, of wil je eerder dat ze er hun eigen interpretatie aan geven?

“Ik geef de voorkeur aan dat laatste, maar ik heb geleerd dat het grote publiek vaak de nodige uitleg wenst. Ergens snap ik dat wel, want het is vrij moeilijk te vatten wat ik allemaal doe. In die zin wil ik dat mensen weten waar een bepaald werk vandaan komt, al heb ik tijdens het creëren vaak nog geen afgerond concept klaar.”

Louise Mertens yust expo
© Louise Mertens

“Ik vind het geweldig om te zien hoe de toeschouwer zichzelf in mijn werk kan verliezen, en ik draai het ook graag om: dan vraag ik aan hen wat zij zien in een bepaald werk. Soms koopt iemand een stuk en vraagt bijvoorbeeld om het om te draaien. Zo’n dingen maken het interessant.“

Zie je zelf een evolutie in je werk?

“Vroeger werkte ik veel meer volgens een typische collagestijl. De verschillende elementen waren nog goed zichtbaar en de gelaagdheid ontbrak nog. Ik heb mijn eigen techniek ontwikkeld en durf nu meer te experimenteren. Toch kijk ik met trots terug op mijn eerste stukken. Ik heb geleerd om van mijn werk te houden en het proces te omarmen. Een van de enige werken die bij mij in huis hangt is trouwens één van mijn allereerste.”

Welk werk van een andere kunstenaar had je graag zelf gemaakt?

“Het werk van Anish Kapoor, een Indische kunstenaar, is zo eenvoudig en complex tegelijk. Dat ruimtelijke, die omvang… Dat is een grote inspiratie.”

louise mertens yust
Anish Kapoors 'Cloud Gate' in Chicago

Je bent bezig met tal van kunstvormen voor verschillende merken. Staat er nog iets op je verlanglijstje?

Ik zou heel graag verder focussen op de kunstwerken. Daarnaast wil ik artistieke samenwerkingen aangaan die verder reiken dan de modewereld alleen. Mijn kunst op een albumhoes bijvoorbeeld, dat zou te gek zijn. En als ik dan toch mag kiezen, liefst eentje van Nick Cave. Andere merken waarvoor ik graag zou werken? Apple lijkt me leuk, want de huisstijl sluit nauw aan bij de mijne, ook erg clean en een beetje spacy. Ik heb erg veel plannen voor de toekomst, maar vooral collabs waarbij verschillende disciplines en talenten samenkomen staan hoog op mijn lijstje."

yust art expo
© Louise Mertens

YUST art: Louise Mertens loopt van 12 februari tot 8 maart 2020 in YUST Antwerpen