Zo zag de mythische modeshow van Dior Haute Couture eruit

Gepubliceerd op 21 januari 2020 door Lore Ginneberge
Zo zag de mythische modeshow van Dior Haute Couture eruit

“What if Women Ruled the World?" Dan zouden ze dat vast doen in deze Haute Couture-collectie van Dior.

Dior's creative director Maria Grazia Chiuri verkende voor haar laatste collectie opnieuw de grenzen tussen feminisme en vrouwelijkheid, tussen sociaal engagement en schoonheid. Uitgangspunt was de stelling 'What if Women Ruled the World?', een vraag die Amerikaans kunstenares Judy Chicago zich al eerder stelde in haar kunst. De samenwerking tussen deze twee vrouwen zorgde voor een fantastische modeshow met al even indrukwekkende scenografie.

Speciaal voor de Dior Haute Couture-show ontwierp Judy Chicago een installatie getiteld 'The Female Divine. Deze grootse cocon in de tuin van het Musée Rodin symboliseert een sacrale ruimte, maar verwijst tegelijkertijd ook naar een soort oervrouwelijkheid. Dit ontwerp zat al eeuwen in het hoofd van de kunstenares, die intussen 80 is, maar werd bij deze gelegenheid voor het eerst uitgevoerd in 3D.

Dior haute couture modeshow 2020 collectie
Judy Chicagos installatie voor Dior

Maria Grazia Chiuri liet zich voor de collectie inspireren door klassieke godinnen zoals Athena, wederom een verwijzing naar vrouwelijke kracht. Het Griekse thema komt vrij letterlijk terug in de op peplos geïnspireerde jurken, gouden kransen en sandalen. De sensueel gedrapeerde gewaden gaan in dialoog met smokings en rijke stoffen, wat de silhouetten een hedendaagse feel geeft.

Dior Haute couture

Ontdek hier enkele looks van de Dior-catwalk in Judy Chicagos kunstinstallatie:

Meer modenieuws?