Alles over de Jacquemus catwalkshow voor winter 2020

Gepubliceerd op 20 januari 2020 door Lore Ginneberge
Alles over de Jacquemus catwalkshow voor winter 2020Getty Images

Afgelopen weekend gaf Simon Porte Jacquemus weer het beste van zichzelf op de modeweek voor mannen (waar hij ook de vrouwencollectie toont) voor herst/winter 2020. Maar kon Jacquemus de legendarische collectie van afgelopen modeseizoen overtreffen?

Van de Provence naar Parijs

Al gaf Porte Jacquemus ook in 2019 veel vroeger dan andere labels zijn beide zomercollecties bloot, toch werd z'n defilé één van de belangrijkste modeshows van het ganse seizoen. Zijn modellen die op een fuchsia catwalk tussen de paarse lavendelvelden paraderen in pastelkleuren met microbags staan nog een tijdje in ons geheugen gegrift. Maar buzz creëren is één ding, die hype levend houden is andere koek. Zeggen dat de verwachtingen voor Simon P. Jacquemus' herfst/wintercollectie hoog lagen, is dan ook zeer zacht uitgedrukt.

Jacquemus Lente 2020 - Getty

Dit seizoen verruilde de designer de Provence voor Parijs. De mondaine La Défense Arena vormde een hele andere achtergrond voor z'n collectie, maar daarom niet per se minder 'Jacquemus'. Duizenden fans verzamelden zich voor de arena, vergezeld van een grote schare celebs die maar wat graag gezien wilden worden op deze show. Moesten er net als supermodellen ook supermerken bestaan, dan was Jacquemus daar anno 2020 het schoolvoorbeeld van.

“Dit is geen tentoonstelling. Ik verkoop kleding.”

Het succes van de vorige collecties heeft blijkbaar een grote impact nagelaten op de jonge designer. Backstage sprak Jacquemus over de vragen die hij zichzelf stelde na die legendarische lenteshow. "Ik vroeg me af: wat ben ik aan het doen in de mode? Al ben ik dan succesvol, toch blijven er die twijfels." En die hebben ertoe geleid dat het modehuis slechts twee gemengde shows per jaar zal geven en bewuster wil omgaan met de silhouetten en de stoffen. Hoewel de ontwerper zich naar eigen zeggen niet als 'groen merk' wilt profileren, sprak uit zijn visie voor deze collectie duidelijk een hang naar slow-fashion en duurzaamheid. Codewoord was moeiteloos minimalisme: "Dit is geen tentoonstelling, ik verkoop kleding, dus ik greep terug naar dingen die minimalistisch en moeiteloos zijn, zoals een jurk die je aan kan naar een bruiloft en achteraf kan doordragen," aldus Jacquemus.

jacquemus collectie winter 2020 catwalk
Simon Porte Jacquemus na afloop van de show - Getty

Sober maar sexy

De catwalk kleurde overwegend beige, met af en toe een hint van afgewassen groen of hot pink. Linnen was de grote inspiratiebron, want bracht Jacquemus terug naar zijn jeugd en de eerste kledingstukken die hij  er als kind uit ontwierp. Afgezien van de opvallende, trendgevoelige tassen oogden de snits inderdaad sober, maar tegelijk ook razend sexy (Bella Hadid in die jurk!). Dit is effectief het soort garderobe die je kan blijven dragen na een feest, maar evengoed naar het werk, het strand en wat ons betreft de supermarkt. Ook fans van Old Céline kunnen zich eindelijk van tussen de stocksales begeven, want dit is misschien wel de next big thing als je van elegant minimalisme houdt.

Onze favorieten uit Jacquemus’ winter 2020 collectie