Recept: buikspek met cider en kweeperencompote

Geüpdatet op 15 januari 2020 Druk het recept af door Virginie Dupont en Emilie Mascia, Manon Pinchart Foto’s: Maxime Degée
  • Lunch/Diner
  • 30 mn
  • 1 h 15 mn
  • 6 personen
  • Beginner
Recept: buikspek met cider en kweeperencompote

Nog geen idee wat je zondag op tafel zal zetten? Met zijn lichtroze kleur en knapperige korstje is buikspek een lekker en goedkoop alternatief waarmee je zeker hoge ogen gooit.

Ingrediënten

  • 4 kweeperen
  • 100 g boter
  • 150 ml water
  • 1 kg buikspek met zwoerd
  • 1 fles appelcider
  • 2 teentjes knoflook
  • Steranijs
  • Kruidnagel
  • Kaneelstokjes
  • Jeneverbessen

Bereiding

  1. Schil de kweeperen en snij ze in blokjes. Laat ze afgedekt, met boter en water, zacht stoven tot ze smelten.
  2. Snij met een cutter of een scherp mes een raster in het zwoerd maar zorg ervoor dat je niet in het vlees snijdt. Bedek met een laag zout en plaats twee uur in de koelkast. Verwijder daarna het zout en het vocht en herhaal het proces nog tweemaal.
  3. Haal het varkensvlees uit de koelkast, reinig het nog een laatste maal en leg het in een ovenschaal. Zet de oven op grill en bak het vlees eerst een vijftiental minuten op 240°C tot de buitenste laag knapperig wordt.
  4. Giet dan de cider en de kruiden (steranijs, kruidnagel, kaneelstokjes, jeneverbessen) in de schaal zonder hierbij het vlees te bedekken en plaats de schaal opnieuw een uur in de oven, dit keer op 180°C.
  5. Serveer samen met de compote en overgiet met het resterende sap.

ELLE Eten tip

Om nog meer smaken te laten vrijkomen, kan je het varkensvlees al de avond voordien in de appelcider laten marineren. Met de zoutingstechniek uit dit recept lukt het om de korst zo knapperig mogelijk maken, dat maakt het recept pas echt onvergetelijk.

De kweepeer

Zijn vorm en gele kleur laten ons graag geloven dat het om een peer gaat. Maar de kweepeer, die aan de kweepeerboom groeit, kan uitsluitend gebakken worden gegeten. Het kweepeerseizoen loopt van oktober tot december. Om in de winkel goede kweeperen uit te kiezen, moet je erop letten dat ze mooi geel zijn en stevig aanvoelen. Hoe gebruik je ze? Als compote bij een vleesgerecht, als confituur bij het ontbijt, als vruchtengelei in een lekker snoepje. Of… hartig, in stoofgerechten zoals tajines, in dit recept met varkensvlees en appelcider of bij de beroemde Luikse gehaktballen.

LEES OOK

 

De elle etenvideo van vandaag :
10 ALCOHOLVRIJE APERITIEFDRANKJES
Word lid van onze foodiescommunity op Instagram @elleeten.be. Like, reageer en deel jullie eigen recepten met de hashtag #ELLEfoodteam! Bron: ELLE.be
Stel een recept voor