Dit was de ELLE eten x Pink Lady kookworkshop

Gepubliceerd op 3 december 2019 door ELLE Partner
Dit was de ELLE eten x Pink Lady kookworkshop

Op 9 november stond de Pink Lady® centraal in onze keuken tijdens de kookworkshop met Andy De Brouwer en Michel Borsy van restaurant Les Eleveurs. Op het menu stond de ontdekking van een duurzaam product en een bijhorend recept om duimen en vingers bij af te likken!

Krokant, knapperig en heerlijk zoet: de Pink Lady® heeft een unieke smaak en textuur. De grote zorg waarmee ze gekweekt wordt, zit daar voor veel tussen. Respect voor het weer, de bodem en de mens staan hier centraal. Geen verrassing dus dat we er een twee uur durende workshop aan wijdden, in de bulthaup Brussels showroom. Enkele lezeressen van ELLE eten kregen de kans om de workshop mee te volgen. En of we ervan hebben genoten!

We leerden bij

"Deze workshop heeft mijn ogen geopend voor alles wat er met een appel gebeurt vooraleer ze op ons bord belandt. Een Pink Lady® brengt eerst 7 maanden door aan de boom, een boom die vlakbij groeit: Frankrijk, Spanje of Italië. De telers verenigen zich in een solidair netwerk, waarbinnen 2800 appelkwekers zich engageren om hun boomgaard op een duurzame en innovatieve manier te beheren. Ik kijk nooit meer op dezelfde manier naar een appel!" Johanna

“Ik wist al dat appels goed zijn voor je gezondheid, maar de Pink Lady® is een echte boost voor je vitaliteit! De vruchten blijven zeven maanden aan de boom hangen en worden de hele tijd in de watten gelegd door de producenten, voor ze op ons bord belanden. Op die manier kunnen ze niet alleen hun unieke smaak en kleur ontwikkelen, maar ook nog eens massa’s Vitamine C en antioxidanten aanmaken. Ideaal voor een sterk immuunsysteem en een frisse, jonge huid. Mijn crèmes laat ik voortaan in de kast, de appels mogen op het menu!” Souria

We hadden het over zero waste

65 tot 70% van de Pink Lady® productie belandt in de winkels. Maar dat betekent niet dat we de rest weggooien! Die wordt verwerkt in dierenvoeding, appelsap en appelmoes of wordt gebruikt als bodembemesting. En in de keuken? Ook daar maken we optimaal gebruik van onze ingrediënten: van de steel tot de pitten, we gooien niets weg!

We deden nieuwe ideeën op

”De Pink Lady® kan je met zoveel meer producten combineren dan ik had gedacht! Leslie bewees met haar originele recepten dat je met het unieke aroma de meest klassieke gerechten kan pimpen. Heerlijk! Nu nog thuis verder experimenteren!” Charlotte

In de keuken aan de slag gaan met appels, het was een bijzondere ervaring! Voor wie er niet bij was, delen we graag één van de heerlijke recepten van Andy de Brouwer en Michel Borsy.

1/

1/ Oesters en komkommerparel met appelgelei van Pink Lady®

Ingrediënten:

  • 2 Pink Lady® appels/ persoon 3 oesters/ persoon
  • 1 komkommer
  • 4 gelatineblaadjes Peper & Zout

Bereiding:

  1. Haal de oesters uit hun schelp, plaats ze in de koelkast en houd het oestervocht bij
  2. Week de gelatineblaadjes +/- 10 minuten in koud water
  3. Maak met een uithollepel kleine bolletjes van de komkommer (1 per oester)
  4. Mix de Pink Lady® appels met de rest van de komkommer en voeg het oestervocht erbij
  5. Maak deze jus warm en smelt er de gelatine in
  6. Leg de oesters terug in hun schelp, samen met een bolletje komkommer en giet er de jus over
  7. Plaats +/- 1 uur in de koelkast

2/

2/ Kortgebakken langoustines met gerookt zout, salade van Pink Lady®, koriander en avruga

Ingrediënten:

  • 1 Pink Lady® appel/ persoon
  • 3 langoustines/ persoon
  • 4 takjes koriander
  • 10 g avruga (gerookte haringparels) Gerookt zout
  • Olijfolie
  • Citroensap

Bereiding:

  1. Pel de langoustines en verwijder het darmkanaal
  2. Leg ze 10 minuten in gerookt zout
  3. Spoel en droog ze af
  4. Snijd de Pink Lady® appels in kleine dobbelsteentjes, voeg de gehakte koriander toe, wat olijfolie, een beetje citroensap en de avruga
  5. Kleur de langoustines met een gasbrander
  6. Leg de langoustines op de reeds klaargemaakte salade

3/

3/ Hindefilet in kruidenkorst, Pink Lady® appelcompote, gelakte groenten en poivradesaus

Ingrediënten:

  • 1 Pink Lady® appel/ persoon 200 g hindefilet/ persoon
  • 1 stengel groene selderij 100 g knolselderij
  • 1 wortel
  • 2 Charlotte-aardappelen 15 cl witte wijn
  • 20 g bruine suiker (cassonade) Peperkoekkruiden Poivradesaus (pepersaus)

Bereiding:

  1. Snijd de Pink Lady® appels in fijne plakjes en leg ze in een ovenschotel, doe er een klontje boter bij, 20 g cassonade en 15 cl witte wijn
  2. Plaats 6 minuten in een oven van 160 °C
  3. Bak de hindefilet in een hete pan gedurende 4 minuten aan elke kant
  4. Haal de hindefilet van het vuur en voeg er de klaargemaakte groenten bij (groene selderij, knolselderij, wortel en aardappelen)
  5. Rol de hindefilet in de peperkoekkruiden
  6. Laat 5 minuten in de oven rusten op 50 °
  7. Bordpresentatie: Schik alles mooi op een bord en werk af met de poivrade (bruine wildsaus met peper)

4/

4/ Zandtaartjes met gekonfijte Pink Lady®, espuma van verse room met praliné en karamel van gezouten boter

Ingrediënten:

  • 2 Pink Lady® appels
  • 500 g zanddeeg
  • 50 g gezouten boter
  • 50 g basterdsuiker (blonde cassonade) 200 g verse room (ongepasteuriseerd) 100 g praliné
  • 100 ml melk

Bereiding:

  1. Bak de taartbodempjes in een oven op 180 °C en houd apart
  2. Snijd de Pink Lady® appels in twee, leg ze in een ovenschotel met de boter en de suiker en bak ze 10 minuten in een oven op 180 °C
  3. Voor de espuma: meng de pralinépasta met de melk en nadien met de room, giet door een fijne puntzeef en doe in een siphon
  4. Leg de Pink Lady® appels op de taartbodempjes (de Pink Lady® appels moeten lauwwarm zijn) en voeg de pralinéroom eraan toe

 

Lees meer:

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Pink Lady.
appel-pinklady.com