Dit moet je weten over New York Fashion Week

Geüpdatet op 5 september 2019 door Maxine Detaellenaere
Dit moet je weten over New York Fashion Week

Het is zover, de modeweken zijn weer aangebroken en traditiegetrouw is het New York die de spits mag afbijten. We zetten het wie, wat en waar van deze fashion week op een rijtje.

NYFW: Geschiedenis

De tweejaarlijkse modehoogmis werd pas in 1993 officieel 'New York Fashion Week' gedoopt door de Council of Fashion Designers of America (CFDA), in navolging van Londen Fashion Week. Maar het modieuze evenement zag al een halve eeuw eerder het daglicht , in 1943, al was het onder de naam 'Press Week'. De bedoeling van dit evenement was het promoten van de Amerikaanse mode en inkopers een alternatief te geven voor de Parijse huizen.

new york fashion week, modeweek, nyfw
Een model showt een luxueuze outfit van designer Mollie Parnis op de 24e Press Week

NYFW: Wie?

De laatste jaren vond er een opvallende leegloop plaats bij de New Yorkse modeweek. Grote namen beslisten om de Amerikaanse hoofdstad te verruilen voor andere modesteden zoals Victoria Beckham, die in 2018 naar Londen trok of Altuzarra die koos voor Parijs. Toch showen er nog een rits aan belangrijke designers zoals Tom Ford, The Row - opgericht door de Olsen-zusjes en ondertussen een gevestigde waarde, het Nederlandse Sies Marjan en natuurlijk Brandon Maxwell, Ralph Lauren, Jason Wu, Prabal Gurung en Oscar de la Renta. Ook het oer-Amerikaanse Tommy Hilfiger keert na enkele seizoenen in het buitenland terug naar hometown New York. En nu Tom Ford de fakkel overneemt van Diane Von Furstenberg als voorzitter van het CFDA zijn velen benieuwd of zijn bewind een nieuw elan zal geven aan het Amerikaanse mode-event.

NYFW: Waar?

Decennialang werden de shows vaak in hotels of grote gebouwen gehouden, maar in 1994 besliste de CFDA om de events te centraliseren in Bryant Park, dicht bij de New York Public Library. Zestien jaar later verhuisde het modecircus naar Lincoln Center en vervolgens naar Clarkson Square. Vandaag vinden tal van defilés plaats in Spring Studio's in TriBeCa of in in Pier 59 Studio's, naast de Hudson-rivier. Nog anderen opteren dan weer voor hun hoofdkantoor, of voor betekenisvolle plaatsen zoals Tommy Hilfiger die dit seizoen defileert in het legendarische Apollo Theatre of Oscar de la Renta die zijn show in het verleden liet plaatsvinden in de statige Morgan Library.

new york fashion week, modeweek, nyfw
Oscar de la Renta defilé F/W 17 in de Morgan Library & Museum

NYFW: Wat?

Waar Londen Fashion week bekend staat voor nieuwe, onconventionele ontwerpers en Parijs net gevestigde namen aantrekt, zien we in de Big Apple vooral designers en merken van eigen bodem. En niet alleen op de catwalk maar ook in de New Yorkse straten is dit het geval. Benieuwd wie je het best volgt om NYFW vanop de eerste rij mee te maken? Volg dan zeker deze 10 influencers.