13 merken die je Zara zullen doen vergeten

Geüpdatet op 26 april 2024 door Lore Ginneberge
13 merken die je Zara zullen doen vergeten Getty Images

Shop jij ook altijd bij dezelfde merken? Tijd om je horizon te verbreden: deze 13 labels moet je dringend leren kennen. Hun prijskaartjes liggen misschien iets hoger dan die van Zara, maar daar heb je wel een statement stuk voor in de plaats. Deze trending kledingstukken passeerden vast al op je Instagramfeed.

1. Laagam

Laagam is een opkomend Spaans merk, geboren uit de wens om mode te creëren die zowel stijlvol als verantwoord is. Opgericht door Inés Arroyo in Barcelona, legt het label de nadruk op duurzaamheid, genderneutraliteit en lokaal vakmanschap - alles wordt ontworpen en gemaakt in Spanje. Je scoort casual stukken als tops en t-shirts rond de €50 - €80, terwijl meer verfijnde of unieke items in de categorie €100 - €150 vallen. Laagam wist al de aandacht te trekken van enkele bekende figuren, onder andere Rosalía is fan.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door LAAGAM (@laagam______)

Waar vind je het? Laagam is beschikbaar in hun fysieke winkel in Barcelona en online via laagam.com

2. Rouje

Dit label werd opgericht door de bekende Parijse fashionista Jeanne Damas (dochter van Jeanne Birkin). Sinds de lancering in 2016 maakte het merk al snel naam als het summum van de klassieke, moeiteloze Franse chic. Rouje's stijl draait om subtiele sensualiteit, vintage-geïnspireerde silhouetten, en vrouwelijke details zoals ruches, bloemenprints en delicate stoffen. De kleding van Rouje straalt een bepaalde ongecompliceerde elegantie uit die gemakkelijk te dragen is voor verschillende gelegenheden. Populairst zijn de zwierige midi-jurken, klassieke blouses of de veelzijdige denim.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Rouje Paris (@rouje)

Waar vind je het? Via de webshop van Rouje en in boetieks in Parijs.

3. ArmedAngels

Op zoek naar een duurzame optie die wel mee is met de trends van het seizoen? ArmedAngels, opgericht in 2007 in Duitsland, is een onbetwiste pionier in radicaal duurzame mode. Het merk mixt een moderne, minimalistische stijl met een ethische productie en het gebruik van materialen als biologisch katoen. In tegenstelling tot snelle modegiganten, richt ArmedAngels zich op kwalitatieve stukken, met populaire items zoals oversized sweaters in biokatoen en hippe mom jeans of baggy eco denim. De prijsklasse is betaalbaar tot middelhoog, weerspiegelt de toewijding aan eerlijke arbeidspraktijken en de kwaliteit van de materialen. Gecertificeerd volgens de Global Organic Textile Standard (GOTS) en Fair Trade, biedt ArmedAngels een verantwoordelijke keuze voor de bewuste consument.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ARMEDANGELS (@armedangels)

Waar vind je het? via ArmedAngels, De Bijenkorf en Zalando en in de (online) winkels van Juttu, A.S. Adventure en Supergoods

4. Djerf Avenue

Djerf Avenue, opgericht in Zweden door it-girl Matilda Djerf, is veel meer dan een modemerk. Het is een community en een levensstijl gefocust op Scandi elegantie, comfort, en bewuste consumptie. De stijl van Djerf Avenue is de perfecte balans tussen klassiek en hedendaags, met een nadruk op tijdloze basics die jarenlang meegaan. Wat het merk vooral onderscheidt van de meer trendgerichte mode van Zara, is de toewijding aan kwaliteit en slow fashion. Dit betekent dat de stukken vaak in kleinere hoeveelheden worden geproduceerd, met meer aandacht voor detail en ambacht. Vooral de jeanscollectie is enorm populair, dankzij een perfecte pasvorm en het gebruik van hoogwaardige materialen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DJERF AVENUE (@djerfavenue)

Waar vind je het? Online via djerfavenue.com

5. Nanushka

Dit label uit Boedapest bestaat al sinds 2006, maar sinds kort werd het enorm populair bij ons. Nanushka werd opgericht door Sandra Sandor, nadat ze afstudeerde van het gerenommeerde London College of Fashion. Bij Nanushka vind je hedendaagse en tegelijkertijd tijdloze collecties, uitgedacht voor de moderne vrouw. Wat we het leukst vinden aan dit label zijn hun geraffineerde, doch subtiele stukken en hun milieuvriendelijke aanpak op mode. De kledingstukken worden ontworpen in Boedapest en gefabriceerd in Europa met de allerbeste grondstoffen, waaronder veganistisch leer. Sinds enkele seizoenen worden de collecties van Nanushka getoond aan de modeminnend publiek op de Fashion Week in New York.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Nanushka (@nanushka)

Waar vind je het? Nanushka is te koop bij een select aantal verkooppunten: bij Kure, Hunting & Collecting en ICON in Brussel, bij Ginette in Luik, bij Liv Store in Leuven,... Hier vind je de volledige lijst met verkooppunten. Online kan je Nanushka bestellen op net-&-porter.com en mytheresa.com.

6. Orseund Iris

Misschien ken je Orseund Iris niet, maar je zal vast enkele van hun populaire stukken hebben zien passeren op Instagram. De kleren van dit label vormden dan ook al een grote inspiratie voor kledinggiganten als Zara, Bershka... We kunnen gewoonweg niet weerstaan aan hun zijden bloezen met pofmouwtjes, hun geplooide slipjurken en hun retro korset-tops. De kleding van Orseund Iris is sexy en zit tegelijkertijd comfortabel, de stukken worden bedacht door de New Yorkse Alana Johnson en zijn geïnspireerd op vintage mode. De zusjes Hadid, Kendal Jenner & Emily Ratajkowski zijn alvast fan, net als wij.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door O R S E U N D I R I S (@orseund_iris)

Waar vind je het? Online op orseundiris.com en op net-a-porter.com

7. Musier

Musier Paris is de ideale combo van Franse stijl en vintage stukken. Het werd opgericht in 2018 door blogster Anne-Laure Mais, beter bekend onder de naam Adenorah. De kleren worden gemaakt in de ateliers in Parijs van natuurlijke vezels afkomstig uit Europa. Elke twee maanden brengt Musier een nieuwe collectie uit. De sensuele, doch relaxte creaties zijn een flinke knipoog naar de retro-stijl.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Musier Paris (@musierparis)

Waar vind je het? Online via musier-paris.com of via Zalando

8. EDITED

EDITED is een modern en trendgericht merk dat bekend staat om zijn betaalbare en trendgevoelige kleding. Het Duitse merk heeft zich intussen gevestigd als het go-to-merk voor jonge vrouwen die op zoek zijn naar stijlvolle maar betaalbare kleding. In vergelijking met ketens als Zara, biedt EDITED een vergelijkbare mix van trendy en klassieke stukken, maar met een unieke, frisse benadering. De collectie omvat alles van jurken en blouses tot accessoires, met prijzen die vergelijkbaar zijn met die van high-street merken.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door EDITED (@editedofficial)

Waar vind je het? Online via edited.nl, via Zalando, ASOS en in Juttu-winkels.

9. & Other Stories

Dit merk werd opgericht in 2013 als onderdeel van de H&M-groep. De collectie van & Other Stories is ontzettend uitgebreid en opgedeeld in Parijs, Stockholm en Los Angeles-ateliers die elk een specifieke stijl weerspiegelen. De winkels bevatten alles van statement jassen tot subtiele accessoires, met een knipoog naar trends die je ook bij Zara kunt vinden. De stukken zijn hedendaags en elegant, ideaal voor wie houdt van trendy maar kwaliteitsvolle items met een twist.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door & Other Stories (@andotherstories)

Waar vind je het? Online via stories.com en in de & Other Stories-boetieks in grote Belgische steden.

10. Staud

Dit label uit Los Angeles werd in 2015 gelanceerd door Sarah Staudinger, voormalig Fashion Director van het populaire, milieuvriendelijke Reformation. Staud staat eigenlijk meer bekend om haar accessoires dan om de kleren. We komen hun designertasjes dan ook vaak tegen aan de arm van influencers en streetstyle sterren. Je herkent vast hun macramé-modellen, hun geometrische tassen of hun fishnet-bucket bags... Al deze gehypte handtassen bedacht door Staud zijn verrassend betaalbaar voor een designermerk (reken op €300). De inspiratie? Vintage-stuks en street art.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door S T A U D (@staud.clothing)

Maar opgelet, Staud gaat niet enkel voor de laatste Instagram-trends. Dit Californische merk is goed op weg om een van de meest tijdloze labels van het decennium te worden. Onder de liefhebbers: fashion goeroe's Alexa Chung & Leandra Medine. En wij.

Waar vind je het? Online via net-a-porter.com en op mytheresa.com

11. Rotate

Het Deense Rotate by Birger Christensen is de liefdesbaby van de twee Scandinavische Instagram it-girls Thora Valdimars en Jeanette Friis Madsen samen met concept store Birger Christensen in Kopenhagen. Oorspronkelijk bestond deze collab uit een capsule-collectie van 10 stuks, maar inmiddels is het uitgegroeid tot veel meer dan dat. De populariteit zit 'm in de combinatie van Scandinavisch minimalisme en inspiratie gehaald bij gedurfde power-stukken uit de jaren 80. Oversized, gevulde schouders, pailletten en felle kleuren: Rotate is ons nieuwe favoriete label als we op zoek zijn naar de ideale party dress. We zien onszelf zo de nacht wegdansen in een van hun jurken...

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ROTATE (@rotatebirgerchristensen)

Waar vind je het? Online bij De Bijenkorf en farfetch.com

12. Free People

Free People is een Amerikaans lifestyle-merk dat zich richt op het leveren van boho en vintage-geïnspireerde kleding. Opgericht in de jaren '70, straalt Free People een vrije en avontuurlijke geest uit, vaak met een artistieke en creatieve twist. De stijl is vrouwelijk en eclectisch, met een mix van prints, texturen en silhouetten. In vergelijking met Zara, waar trends snel worden omgezet in collecties, heeft Free People een meer tijdloze benadering en blijft het trouw aan zijn unieke esthetiek. De prijsklasse is iets hoger, weerspiegelend de kwaliteit en het unieke ontwerp van hun kleding.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Free People (@freepeople)

Waar vind je het? via freepeople.com,

13. Faithfull The Brand

Opgericht in Bali in 2012, staat Faithfull The Brand bekend om haar handgemaakte en ethisch geproduceerde ontwerpen. Met de nadruk op vrouwelijke jurken in allerlei kleuren en matching sets met een bohemien-kantje, biedt Faithfull The Brand een zachtere en meer romantische benadering in vergelijking met Zara's fast fashion.

Waar vind je het? Online op faithfullthebrand.com en via Zalando

LEES OOK: 5 cool girl labels om in te investeren